Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Október 15. 05:01, szombat | Helyi

FELÚJÍTÁSI MUNKÁLATOK KEZDŐDTEK

FELÚJÍTÁSI MUNKÁLATOK KEZDŐDTEK

A Karcagi Nagykun Református Általános Iskola Kálvin utca 2. szám alatti épülete udvarán munkálatok zajlanak. Mi történik pontosan? - erről kérdeztük Koncz Tibor esperest.

- Ez a legrégebbi épületünk, az ősi iskola. A másik két épületen már sokszor volt felújítás, úgyhogy itt volt az ideje, hogy valamit kezdjünk a Kálvin 2.-nek az épületével. A legnagyobb problémánk a vizesblokk mai modern, kulturált formájában való építése. Egy pályázatot régebben nyertünk meg, azt átgondoltuk és egy olyan tervet készítettünk, aminek a középpontjában a Városháza felőli oldala az iskolának le lesz bontva, másrészt egy új szárnnyal kibővítve.
- Így lebontásra került régi épület, ami egy időben szenes volt, fás kamra, aztán később raktár, a vizesblokkot is teljesen lebontják és egy új vadonatúj vizesblokkot, öltözőt és egy szakelőadót építenek.

- Ami többlete az új épületnek, nemcsak az, hogy a legmodernebb technológia, hanem gondolunk a megújuló energiára is, és terveztettünk napelemeket. Úgyhogy megpróbáljuk a XXI. századba átfordítani ezt az egyébként 200 éves épületet ezzel az új szárnnyal. A további gondolatunk az, hogy a Kálvin utca felőli részen leszedjük a tetőt, oda is megpróbálunk majd tenni napelemet, illetve ezt a sportpályát felszedjük és rekortán pályát alakítunk ki. A kosárpályát is megpróbáljuk rekortán anyaggal lefedni, hogy kicsit otthonosabb legyen, meg egy kicsit a beton és az aszfalt dzsungelből a gyerekeket közelebb hozzuk a mostani modern világhoz.
A tervünk szerint a pálya zöld színű lesz azért, hogy egy kicsit azt éreztessük, kicsit kompenzáljuk az aszfaltot, a zöld szín az mégis valahogy a környezethez való visszavitelt jelenti. A továbbiakban szeretnénk majd ágyásokat tenni ide, ilyen mesterséges kis ágyásokat, ahol majd kertészkedhetnek, hogy a gyerekeknek legyen egy abszolút belvárosi környezetben is valami tapasztalásuk az egyébként csodálatos környezetünkből.

- Mivel a beruházás késéssel tudott elindulni, így jövő május környéke várható, hogy kész lesz. Most a gyerekektől az udvar egy részét elvették, de a végeredmény megéri.
- Az átmeneti időre van egy konténer WC az udvaron, most a fűtést fogjuk átalakítani. A hátsó részben van a kazán, kihozzuk egy önálló részre, megint el fogunk majd vele foglalni területet, ami nyilván nem a legideálisabb, de azt hiszem, a cél miatt érdemes.
- Ez egy nagyon nagy vállalás, azt kell mondjam, történelmi vállalás. Nagyon-nagyon örülök annak, hogy ebben partner volt a magyar kormány is, hiszen az a pályázat, amit nem erre a célra kaptunk, át tudtuk tenni. Meglehetősen ambiciózusnak tűnt így elsőre, de a tervek alapján, ahogyan aztán elkészült, úgy gondolom, hogy valóban egy nagy léptékű fejlesztést tudunk csinálni. S az, hogy a belvárosban vagyunk, a város is megérdemli, hogy az egyik legfrekventáltabb helyen lévő legősibb iskoláját olyan módon próbáljuk felhozni arra a szintre, ami közös álmunk, hogy városunk mind oktatási, kulturális szempontból egy olyan központ legyen, amire mindenki büszke. Hogy ezért mi is tudunk tenni valamit, az meg egy külön boldogság.

- Ha kész a Kálvin 2., a Kálvin 5. udvarát is szeretnék rendbe tenni.
- Oda tervezünk egy műfüves pályát, hiszen a gyerekeinknek ott nagyon komoly akadályok vannak, hogy tudjanak mozogni, hiszen ott vannak már életveszélyes fák, amihez hozzá kell nyúlni, ezzel együtt gondoljuk megalkotni. Az óvodánál is tervezünk egy ovi focipályát, mert erre is van igény. Erre be is adtunk egy pályázatot. A műfüves pálya azt hiszem, hogy jövő őszre át fog tevődni. A Varró 4.-ben azt szeretnénk elérni, hogy több, legalább zöld hatású, a környezethez valóban közelítő része legyen annak az udvarnak, úgyhogy oda magas ágyásokat fogunk tenni és próbáljuk majd a gyerekeket ránevelni arra, hogy ott akár zöldséget, virágot ültessenek, gondozzanak. Úgyhogy vannak koncepcióink a jövőre nézve is.

A középiskoláink pedig másik történet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.

2024. Május 02. 13:15, csütörtök | Helyi

POKOLLÁ TESZI AZ ÉLETÜKET

Összekent ajtó, beragasztózott zár. Rendszeresen szembesülnek ezekkel a bosszantó dolgokkal az egyik szolnoki lakótelep lakói. És ez még nem minden!

2024. Május 02. 10:11, csütörtök | Helyi

NÉPISMERETI VETÉLKEDŐ

Honnan jöttünk, hová tartunk, kik az őseink? Ezekre a kérdésekre kellett felelniük azoknak a maristásoknak, akik részt vettek az iskola népismereti vetélkedőjén.