Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. December 13. 19:43, péntek | Helyi

FELÚJÍTJÁK A ZSINAGÓGÁT

FELÚJÍTJÁK A ZSINAGÓGÁT

Gőzerővel folynak a rekonstrukciós munkálatok a karcagi Zsinagógánál. Ebben az ütemben a tetőszerkezet és a külső homlokzat újul meg.

A mostani templom építését 1898-ban kezdték meg. A Főrabbi és a Karcagi Zsidóság legszebb napja 1899. március 20-án a templom felavatásának a napja volt.

A most 106 éves Zsinagógát, a karcagi Blaum Ferenc fia, Bolgár építész tervezte.

Letelepedés után a zsidóság rövid idő alatt beilleszkedett a város gazdasági és szellemi életébe. Jelentős szerepük volt a kereskedelemben, az iparban és a sport fejlődésében. Mint orvosok, kereskedők, iparosok, a társadalom megbecsült tagjai voltak. A Zsinagóga utcája tiszteletből a Kertész József nyomdász Hittestvérünk nevét kapta meg.

A jelenlegi felújítást több éves előkészítés munkálatok elvégzése után tudta az egyházközség megkezdeni . A kivitelezés a MAZSIHISZ és a Miniszterelnökség támogatásával indult meg.

A tetőszerkezet az elmúlt 100 évben jelentősen megrongálódott ezért is volt szükség a felújításra.

A kivitelezés mostani üteme két lépcsőben történik meg. A téli csapadékos idő beköszönte előtt a tetőjavítással szeretnének végezni.

A zsinagóga külső megújítása után, a hitközség vezetője már az újabb terveket szeretné megvalósítani.

A belső rekonstrukció után újra külső munkálatok következnének a tervek szerint.

A zsinagóga jelenleg építési terület, így csak a felújítás után lesz újra látogatható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

2024. Április 25. 09:57, csütörtök | Helyi

Az elmúlt 24 órában történt

A vármegye rendőrei az elmúlt napon 7 személyt fogtak el, akik közül 2 ellen elfogatóparancs volt érvényben, valamint 1 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból.