Városlista
2024. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2022. Április 27. 05:02, szerda | Helyi

FILMET FORGATTAK A GIMISEK

FILMET FORGATTAK A GIMISEK

Nagy Tünde Mária tanárnővel, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium magyar-könyvtár szakos pedagógusával beszélgetünk egy érdekes történetről, hiszen pályázat révén sikerült megvalósítaniuk egy előadást.

A tanárnő vezette színjátszó kör régi terve volt, hogy színpadra állítsák Szabó Magda Abigél című művét, de a pandémia miatt nem tudták megtenni. Az iskolában működő Diáksport Egyesület vezetője sikeres pályázatának köszönhetően 900 ezer forintot kaptak a Abigél személyiségformálás és anyanyelvi nevelés egy színdarab színpadra állításában című projektre.

A jelmezeket megvarratták, voltak színházi látogatáson és nagyon fontos szerepet kapott a projektben az anyanyelvi nevelés és a magyar kultúrához való kötődés erősítése a diákokban.
A színjátszó szakkörös tagok mellé kerestek új tagokat is, hiszen 20 fős a darab, velük sikerült megvalósítani Vitay Georgina történetét.
A film megvalósítása igazi csapatmunka volt, Székely Éva, az énekkar vezetője tanított be két zeneszámot amit énekelt az énekkar, illetve volt szóló ének.
Tóth Barna igazgató szívesen foglalkozik filmforgatással, ő volt a dramaturg, aki vágóképekkel, hangeffektekkel, ötlettel segítette a munkát. Az operatőr Kovács István volt. A csapatmunka középpontjában a diákok álltak, a szervezést a forgatókönyvet Nagy Tünde Mária tanárnő írta.
A pandémia miatt nem tudták bemutatni színpadi előadásként, így filmet forgattak belőle, amit a szereplők már láttak és hamarosan az iskolában is levetítik.

Néhány kellék van Szabó Éva Mária kezében, melyek a filmben is szerepeltek.
Éva tagja a színjátszó körnek az énekkarnak is, akik szintén szerepeltek Székely Éva tanárnő vezetésével. A varratott kellékek a matulás diákok autentikus jelmeze.
Éva a filmet nem látta, de megnézte musical formában az Operettszínházban, ami csodálatos élmény volt számára. Az iskolai szereposztásban Horn Micit játszotta, így lehetősége volt egy zenés számot is előadni.

A szereplés örök élmény számára, a pandémia alatt sajnos nem tudtak próbálni, de a végére összeforrt a csapat és örök barátokat lettek a szereplők.
Molnár Édua Bánki Anna volt a filmben, ő egy zsidó származású lány, akinek Vitay Georgina fog segíteni a történet során.
Ő is a musicalt látta, de filmet is megnézi majd. A több hetes felkészülés új élményeket és barátokat jelentett neki is. Élvezte minden pillanatát a forgatásnak. Reméli társaiknak is tetszeni fog a film.

Szabó Magda Abigél műve is az olvasólistáján van Éduának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 15:00, kedd | Helyi

ŐRÍZETBEN 8 RENBELI LOPÁSÉRT

Egy helyi férfi rövid idő alatt hat gépkocsit tört fel Tiszaföldváron.

2024. Május 21. 14:53, kedd | Helyi

IX. ORSZÁGOS RENDŐR TISZA-TÓ KÖRÜLI FUTÓBAJNOKSÁG

Napsütéses időben rótták a kilométereket a versenyen induló 17 csapat futói a múlt héten a tó körül.

2024. Május 21. 13:58, kedd | Helyi

Malom alapkőletétel Karcagon

Új malom alapkövét helyezték el Karcagon. Az ünnepségen Varga Mihály kiemelte: az ilyen és ehhez hasonló beruházások bizonyítják, hogy a magyar gazdaság túljutott az elmúlt négy év nehézségein.

2024. Május 21. 13:00, kedd | Helyi

KORÁBBAN INDULT A CSERESZNYESZEZON

Piros, ropogós, édes. Mindenki kedvence, a cseresznye az idei évben jóval korábban érik, a hazai termelésű gyümölcs már a piacokon is kapható.