Városlista
2024. május 23, csütörtök - Dezső

Hírek

2021. Május 14. 07:48, péntek | Helyi

FILMFORGATÁS A BENE-TANYÁN

FILMFORGATÁS A BENE-TANYÁN

A héten Bene Sándorék tanyáján filmforgatás zajlott.

Vágó Bálinttal, a Hon Alapítvány elnökével beszélgettünk a forgatásról és arról, hogyan kerültek Karcagra, a Pusztai Rókákhoz?

-A Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület is évek óta részese a RegnumFest Hagyományőrző Összművészeti Fesztiválnak, ami tavaly a és most májusban sem valósulhatott meg a járványügyi helyzet miatt.

Ezért a szervezők áttették az online térbe és filmet forgatnak az alapítvány segítségével a résztvevőkkel.

A karcagiak mellett sok határon belül működő hagyományőrző csapat szerepel a filmben, akik elsősorban a középkori hagyományőrzéssel foglalkoznak, de török kori, végvári, kuruc kori és katonai hagyományőrzőkön is megszólnak a készülő filmben a kézművesekkel együtt.

A film rendezője Mestellér János elmondta, a Pusztai rókáktól is azt kérték, hogy azzal mutatkozzanak meg, amiben a legerősebbek, vagy amivel szeretnék magát megmutatni. A Pusztai rókák lovas-íjász bemutatót adnak elő, majd interjúk is készülnek velük a hagyományőrzésükről.
Természetesen a viselet is része a hagyományőrző világnak, így minél részletesebben bemutatják a filmben azt és a lovakat, a fegyverzetet is.

A filmhez nagyjából 18 csapattal forgatnak, de vannak, ahol becsatlakoznak kisegítő csapatokból is tagok, így akár 25 csapat tagjai is megjelennek majd a végső produkcióban.

A filmes projekt a fiataloknak szól elsősorban, ők vonhatók be leginkább utánpótlásként - mondta a rendező, aki maga is egy hagyományőrző csapat tagja, vezetője.

A film bemutatása nyár derekán várható,s mintegy 200-300 fős csapat vesz részt benne.

A Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület tagjai évek óta ott vannak a fesztiválon. Mint vezetőjük, Bene Sándor elmondta, a Kecskeri -pusztán, azaz a Bene tanyán zajló filmforgatásra a teljes csapat lejött Karcagra Esztergom-Pomáz mellől is.

A szokásos lovas-íjász harci bemutatót most 12-16 lovassal tartják meg korhű ruhában, amiben bemutatják a lovas játékokat is. A személyes interjúkon keresztül pedig a lovas csapat életébe tekinthetnek be majd a filmet megnézők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 23. 10:00, csütörtök | Helyi

Idén is pályázhatnak az önkormányzati tűzoltóságok

A központi költségvetés idén is támogatást biztosít az önkormányzati tűzoltóságok fejlesztésére, a rendelkezésre álló 225 millió forint felosztására a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatot írt ki.

2024. Május 23. 09:58, csütörtök | Helyi

Elöntötte az eső Tiszaföldvár egy részét

A hirtelen lezúdult, nagy mennyiségű csapadék okozott gondot Tiszaföldváron szerda délután, ahol összesen tíz helyen kellett beavatkozni.

2024. Május 23. 07:00, csütörtök | Helyi

VASTAPSSAL ZÁRULT A NÉPTÁNCGÁLA

Népzenétől volt hangos a Déryné Kulturális Központ a XXIV. Györffy Néptánc Gálán.

2024. Május 22. 14:00, szerda | Helyi

SZÉKKEL TÁMADT TANÁRÁRA

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat azzal a 17 éves fiatalemberrel szemben, aki 9. osztályos tanulóként a tanórán székkel támadt tanárára.