Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Szeptember 08. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti

Földrengés Dél-Kínában, sok halott

Földrengés Dél-Kínában, sok halott

A dél-kínai Jünnan (Yunnan) és Kujcsou (Guizhou) tartományokat egy órán belül két, egy 5,7-es és egy 5,6-os erősségű földrengés rázta meg.

A dél-kínai Jünnan (Yunnan) és Kujcsou (Guizhou) tartományokat egy órán belül két, egy 5,7-es és egy 5,6-os erősségű földrengés rázta meg; a természeti csapásban a legfrissebb hírek szerint legalább 67 ember meghalt, több mint 730-an megsérültek - jelentette a Hszinhua hírügynökség.

A híradások már előrevetítik, hogy a viszonylag sűrűn lakott területeken az áldozatok száma valószínűleg tovább fog nőni, mivel egyes súlyosan érintett települések a földcsuszamlások, az utakra lehullott sziklák miatt még nem, vagy csak nehezen közelíthetők meg.
Több mint 100 ezer embert kellett evakuálni, s további körülbelül 100 ezer vár arra, hogy biztonságos helyre költöztessék.
A mentők helyenként hegyet mászva kísérelnek meg az érintett falvakba eljutni. A kezdeti felmérésekből ítélve mintegy 700 ezer embert ért kár. 430 ezer épület megrongálódott, s csaknem 6700 romba dőlt.
Helyi információk szerint a földmozgást péntek éjszakáig 68 utórengés követte, közülük a legerősebb 5,6-os volt. A legsúlyosabban érintett területen megszűnt az áramellátás és távközlési összeköttetés.
A földrengés epicentruma Jünnan és Kujcsou tartományok határán, a jünnani Jiliang (Yiliang) megye térségében volt, itt eddig 49 holttestet találtak. Kujcsouból nem érkezett halálos áldozatokról jelentés, de a rengés következtében ott is házak rongálódtak meg,vagy dőltek össze. A tartomány székhelyén is ezrek menekültek az utcára.
A károk pontos mértéke egyelőre nem ismert, a tartományi hatóságok több ezer sátrat, takarót és kabátot küldtek a helyszínre. A mentéshez mozgósították a katonaságot, a tűzoltóságot és a rendőrséget.
A Csaotung (Zhaotong) város térségében gyakoriak a természeti csapások. 2003-ban volt már itt egy halálos áldozatokkal járó, 5,6-es erősségű földrengés, 2010-ben pedig földcsuszamlások okozták 45 ember halálát.
A kínai államelnök, Hu Csin-tao (Hu Jintao), aki az oroszországi Vlagyivosztokban az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcsértekezletén tartózkodik, üzenetben sürgette az azonnali segítségnyújtást.
Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök a helyszínre utazott, s azt hangoztatta, hogy az első feladat az életmentés, az áldozatok számának - lehetőség szerinti - minimálisra csökkentése.

Címkék: Kína-földrengés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.