Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. November 11. 08:39, péntek | Helyi

Francia diákok Karcagon. Galériával!!!

Francia diákok Karcagon. Galériával!!!

Karcag franciaországi testvérvárosából, Longueauból érkeztek vendégek az elmúlt héten az Európa a polgárokért program - \"Együtt Európában\" pályázat segítségével.

A vendégek ellátogattak a Szentannai Sámuel Középiskolába, ahol Gyökeres Sándor igazgató köszöntötte őket, majd a diákok és kísérőik megnézték az iskolában folyó idegen nyelvi oktatást, ellátogattak az iskolamúzeumba, ahol a névadóról hallottak előadást, voltak a tanműhelyekben és a korszerű tanüzemben is.


A látogatás során Vízkeleti Erzsébet, az iskola francai szakos tanárnője segített a tolmácsolásban. Őt kérdeztük az iskolai napról.

- Nagy szeretettel vártuk a francia vendégeket. Örömmel készültünk a programra, amelyben igyekeztünk bemutatni az iskolai életünket egy filmen is, melyet most a francia szöveggel mutattunk be. Diákjaink közül hárman francia verset is mondtak, majd ők kísérték a vendégeket az iskolamúzeumba, német órára, a gépészeti tanműhelyekbe és a tanüzembe is. Ebéd után egy kellemes beszélgetés alakult ki a tanárok és a tanulók között is - mondta a tanárnő, aki szerint jó lenne, ha a testvérvárosban az egyik iskolával diákcsere-programot tudnának indítani, ezen dolgoznak majd.

Béatrice Poncelet, a Longueu-i Európai Testvérvárosi Bizottság tagja nagy szeretettel érkezett Karcagra a fiatalokkal és felnőtt kísérőkkel.

- Tőlünk 17 fiatal és Amiensből is 12 fiatal jött. Mi, egy 5800 fős, igazi vasutas település vagyunk, Amiens pedig a testvérvárosunk, így állt össze a delegáció. A mi oktatási rendszerünk más, de van egy hasonló mezőgazdasági iskolánk. Nekem nagyon tetszett, amit a Szentannaiban láttunk, nagyon sokat fejlődött amióta nem jártunk itt, és sokrétű lett a képzése, amihez gratulálunk - mondta Beatrcie, aki szerint Karcag büszke lehet az eredményeire, hiszen látták az új fürdőt, a korszerű üzemeket a városban.

Francia vendégeink voltak az Akácliget fürdőben, ellátogattak Egerbe és Debrecenbe is. A karcagi fürdőben részt vettek egy vízi tornán, s a gyógyvíz jótékony hatását is nagyon élvezték, majd a medencében a tolmácsok segítségével jókat beszélgettek fürdés közben. Voltak még az Ifjúsági Házban táncházban, a Nagy Emese vezette Iringósokkal és a Déryné tánccsoportjaival, ahol magyar táncokat is tanultak.


A vendégeket elutazásuk előtt Dobos László polgármester úr egy Karcag címeres hímzett sállal ajándékozta meg. Ezt követően kérdeztük a találkozóról.

- Hagyományosan jó kapcsolatunk van francai testvértelepülésünkkel. Örülök annak, hogy most fiatalok látogattak el városunkba, hiszen az a célunk, hogy ne csak a német és a lengyel testvérvárosunkkal tartsuk fiatalok révén a kapcsolatot, hanem a franciákkal is. Épp ezért most ittlétük ők is elsősorban karcagi fiatalokkal találkoztak és bekapcsolódtak a városban zajló focitornába is. Ezzel színesítettük a programjukat, de kíváncsiak voltunk arra is, hogy a híres francia labdarúgás hogyan alapozódik meg. Láthattuk, hogy több tehetséges fiatal volt köztük. A jövőben is az a célunk, hogy bár kicsit messze van a két település egymástól, de a fiatalok ismerkedjenek, teremtsenek kapcsolatokat egymással. Szeretnénk erősíteni iskolai szinten is a testvérvárosi kapcsolatokat. Ehhez keressük a pályázatot, hiszen a mostani találkozó is egy uniós pályázattal valósult meg - mondta városvezető.

Címkék: Karcag

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.

2024. Április 18. 15:00, csütörtök | Helyi

VISSZATARTOTTA A BETÖRŐT

Az éj leple alatt, egy családi ház ablakán keresztül surrant be egy ingatlanba egy helyi férfi Kunmadarason, abban a reményben, hogy amíg a bent lakók alszanak, addig ő viszi az értékeket.

2024. Április 18. 13:51, csütörtök | Helyi

HOROGRA AKADTAK

Két napon is tiltott módszerrel halászókat fogtak a vízirendészek és hivatásos halőrök Tiszasüly külterületén. A rendőrök összesen hét férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

KÖLTÉSZET NAPJA HAJDÚSZOBOSZLÓN

Sokan hitték azt, hogy vandálok jártak Hajdúszoboszlón, hiszen aki a főtéren végigsétált, mindenfelé összefirkált kirakatokat láthatott.