Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2020. Május 14. 07:27, csütörtök | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Franciaországban ismét száz alá csökkent a napi halálozás száma

Franciaországban ismét száz alá csökkent a napi halálozás száma

Franciaországban az elmúlt 24 órában 83-mal 27 074-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az előző napi 348 és azt megelőző 263 után - közölte szerda este a francia egészségügyi minisztérium.

A múlt hétvégén már száz alatt volt a napi halálozások száma.

A kórházban ápolt betegek száma is tovább csökkent, kedd este óta 524-gyel 21 071-re. Közülük 2428-an vannak lélegeztetőgépen, 114-gyel kevesebben, mint 24 órával korábban. Ugyanakkor szerdán még mindig 543 új beteget vettek fel a kórházakba.

Március 1. óta 140 734 fertőzöttet regisztráltak, az elmúlt 24 órában 507 új esetet mutattak ki. A járvány kezdete óta 97 424 fertőzött szorult kórházi ellátásra, közülük 58 673-an térhettek haza gyógyultan.

A párizsi Pasteur Intézet kutatóinak a Science című szaklapban szerdán nyilvánosságra hozott legfrissebb becslése szerint a franciaországi fertőzötteknek 3,6 százaléka került kórházba és 0,7 százaléka halt meg. Ez utóbbi arány a 20 év alattiaknál 0,001 százalék, a 80 évnél idősebbeknél viszont 10,1 százalék. A férfiaknak - korosztálytól függetlenül - nagyobb esélyük van arra, hogy kórházba kerülnek, illetve meghalnak, mint a nőknek.

Az április végén készült modell azt vetítette elő, hogy május 11-ig 2,8 millió francia esett át a Covid-19 betegségen, a lakosság alig 4,4 százaléka.

Ez a becslés némileg eltér ugyanezen kutatócsoport előző, április közepi tanulmányától, amelyben 0,53 százalékra becsülték a halálozási arányt. Akkor úgy vélték, hogy a fertőzési ráta a karantén előtti 3,3-ról 0,5-re eshet vissza nyolc héttel későbbre. Ezt most annyiban módosították, hogy a kijárási korlátozások előtt 2,9 volt a ráta, azaz egy ember csaknem háromnak adta tovább a betegséget, a karantén végére pedig 0,67-re csökkent az arány.

A szakértők következtetése viszont nem változott: a lakosság immunitása nem elégséges egy második hullám elkerüléséhez, ha az óvintézkedéseket (távolságtartás, maszkviselés, kézfertőtlenítés) a karantén után nem tartják be az emberek.

A szigorítások fokozatos enyhítésének egyik újabb jele, hogy a vírus által kevésbé veszélyeztetett Atlanti-óceán menti településeken szerdán több tengerpartot is megnyitottak a hatóságok, de csak aktív tevékenység esetére, azaz napozás vagy piknikezés továbbra sem engedélyezett.

Az elegáns breton La Baule-ban és Pornichet-ben reggel 8 órától este 9 óráig fürdőzni, horgászni is engedélyezett - jelezte a Loire-Atlantique megyei prefektúra a Twitteren, hozzátéve, hogy leülni vagy lefeküdni a homokba viszont nem szabad. A breton tengerparti települések vezetői a turisztikai vonzerő és a gazdaság fenntartása miatt tartják fontosnak a tengerpartok elérhetőségét, ahol mostantól sétálni, fürdőzni, sportolni és horgászni is lehet a társadalmi távolságtartás szabályainak betartása mellett.

A párizsiak által kedvelt normandiai pihenőhelyek, köztük Deauville tengerpartjai viszont még nem nyitottak meg, mert a helyiek tartanak a fővárosiak áradatától. A hatóságok pedig szeretnék elkerülni, hogy a karantén vége után néhány nappal olyan csoportosulások alakuljanak ki, mint hétfő este a párizsi rakpartokon, ahol a rendőröknek kellett szétoszlatniuk az embereket. Más országrészekben, a Földközi-tenger partján és a délnyugati megyékben várhatóan a hétvégén nyithatnak a tengerpartok a prefektúrák szerint.

A veszélyeztetettebb - vörös - zónában található párizsi nagyáruházak, a Galeries Lafayette és a Printemps viszont július 10-ig - az egészségügyi rendkívüli állapot végéig - biztosan zárva maradnak a kormánynak azon rendelete alapján, amely a 40 ezer négyzetméternél nagyobb bevásárlóközpontok megnyitását nem engedélyezi a fővárosban. Zárva marad a belvárosi Forum des Halles, a Beaugrenelle és az Italie 2 is. A párizsi prefektúra szerint a bevásárlóközpontok megnyitása a jelenlegi járványhelyzetben felerősítené a Covid-19 terjedését, és veszélybe sodorná a lakosság életét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez