Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Szeptember 14. 09:53, szombat | Helyi

Gazdafórum Karcagon

Gazdafórum Karcagon

A mezőgazdaság stratégiai ágazat, így annak jelene és jövője megyénk és térségünk számára is kulcsfontosságú kérdés.

A mezőgazdaság stratégiai ágazat, így annak jelene és jövője megyénk és térségünk számára is kulcsfontosságú kérdés. Épp ezért Gazdafórumra várta péntek délután a karcagi és környékbeli gazdálkodókat a MAGOSZ megyei szervezete a Városházára, hogy első kézből értesülhessenek a fejlesztési lehetőségekről, s az ágazat problémáit szakemberekkel beszélhessék meg. S hogy több mint százötven gazda, őstermelő és családi gazdálkodó érkezett a fórumra, az is bizonyítja, hogy a Nagykunságban sokakat érint és érdekel az ágazat jövője. A fórum moderátora ifj. Hubai Imre, a JNSZ megyei NAK környezeti, vízgazdálkodási és fenntarthatósági osztályának elnöke volt.

Fontos ez a mai összejövetel azért is, hogy beszéljünk azokról a dolgokról, amely a magyar gazdák, a nemzet előtt áll. Van egy mondás, aki két lábbal áll a Földön, az stabil, megmozdíthatatlan, mert azon a Földön áll, amelyiket megművel. A magyar gazda ilyen, ha ez az ország bajba került, kellett mindig az a józan paraszti gazdálkodás, gondolkodás, amit a gazdák tudtak hozni. A magyar gazda tudja, a természetet nem lehet becsapni, jól ismeri azt, így két lábbal áll a Földön, s ez különösen igaz megyénk gazdáira - fogalmazott köszöntőjében F. Kovács Sándor, városunk és térségünk országgyűlési képviselője.

Hubai Imre Csaba, a NAK megyei elnöke szerint az elmúlt 10 évben nagyon jelentős előrelépések történhettek a Kormány támogatásának köszönhetően az ágazatban. A következő vetésekkel már arra kell gondolnunk, hogyan álljunk fel, hogyan fogadjuk a kihívásokat a következő 7 éves EU-s támogatási ciklusra. Véleménye szerint az EU-ban a Fidesz-delegáltjai méltóképpen tudják képviselni a magyar gazdák érdekeit, s reális alapokon, két lábon állva a talajon, a megújuló erőforrások birtokában megfelelőképpen tudjuk versenyhelyzetbe hozni magunkat és fenntartani a gazdálkodásunkat - jelentette ki az elnök.

Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő a magyar agrárium előtt álló fontosabb kihívásokról - pl. arról, milyen fontos, hogy továbbra is kiálljunk a GMO mentes növénytermesztés és élelmiszer előállítás mellett, a következő hét év várható EU-s agrártámogatásairól is részletesen beszélt éppúgy, mint az állattenyésztési ágazat nehézségeiről, s arról, hogyan alakult át a világban és hazánkban is a lakosság élelmiszer igénye, hogyan változik a táplálkozási szokása és ez milyen változtatásokat, alkalmazkodást igényelhet az agráriumban dolgozóktól is.

Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója a megyei vízgazdálkodási stratégiát mutatta be, s mint előadásából kiderült, van még jócskán teendő az öntözésfejlesztés területén ebben az aszályos, szélsőséges időjárásban, mint amilyen az idei is. A szakember a 2030-ig terjedő időszakra vonatkozó fejlesztési lehetőségeket is vázolta.

Kiss Róbert, a NAK megyei igazgatója a 2019-es eddigi betakarítási eredményeket is ismertette, valamint arra kérte a gazdákat, hogy továbbra is vigyék igénybe a támogatások, pályázatok beadásához, készítéséhez a megyei falugazdász-hálózatot.

A Magyarok Kenyere program idén is nagyon sikeres volt megyénkben. A programban résztvevő gazdák közül Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész kisplasztikáját vehette át dr. Fazekas Sándortól, F. Kovács Sándortól és Hubai Imre Csabától Czinege Kálmán nagyiváni gazdálkodó, akinek a föld, az állatok, a természet szeretete kiskora óta a génjeibe ivódott. A szántóföldi növénytermesztés mellett ma már a húsmarha-állománya 1200 körüli, s kezdetek óta ajánl fel búzát a programba. A karcagi Makai Pál is évtizedek óta gazdálkodik, fő tevékenységi köre a mezőgazdasági növénytermesztés és gépi szolgáltatás. Telephelye Karcagon található, tulajdonosai és alkalmazottainak egy része családtag. Jelenleg 400 hektáron gazdálkodik és ő is kezdetek óta részt vesz a Magyarok Kenyere programban több mázsa gabona felajánlásával. A fórumról készült TV felvétel szeptember 19-én este 20.20 kor kerül a képernyőre a Karcag TV Nagykunsági Híradó esti kiadása után

/DE/

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

FEGYELMEZETLEN LÉLEKGYÓGYÁSZOK

A NAV munkatársai azokat az internetes szolgáltatókat szűrték ki, akik gyaníthatóan bejelentés nélkül, kontárként végzik tevékenységüket, illetve, akik a számla-, és nyugtaadást elmulasztják.

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.

2024. Április 23. 12:38, kedd | Helyi

VÍZVISSZATARTÁSSAL KÉSZÜLNEK AZ ASZÁLYRA

A KÖTIVIZIG működési területén a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet meghaladja a 298 millió köbmétert.