Hírek
2014. Április 19. 05:00, szombat |
Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Génmutáció miatt okoznak rákot a feldolgozott húsok
A feldolgozott húsok gyakori fogyasztása növeli a bélrák kialakulásának kockázatát legalábbis azoknál, akik hordozzák az erre hajlamosító speciális gént.
A legnagyobb húsfogyasztóknak kétszer nagyobb a kockázatuk a betegség kialakulására összehasonlítva azokkal, akik egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés feldolgozott hústerméket fogyasztanak - írja a The Telegraph.
Már régóta ismert, hogy a feldolgozott húsok - kolbász, bacon, felvágottak - növelik a bélrák kockázatát, a mostani tanulmány azonban rámutatott annak genetikai hátterére is. A vizsgálat keretében 18 ezer, 10 különböző étrendet követő személytől gyűjtöttek adatot.
A húsfogyasztás mennyisége alapján a résztvevőket négy csoportra osztották. Megállapították, hogy azoknak, akiknél fennáll az rs4143094 nevű génmutáció, a nagyobb mértékű húsfogyasztás 39 százalékkal növeli a bélrák kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben a zöldségek, gyümölcsök és rostok fogyasztása csökkenti a daganatos betegség rizikófaktorát.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően
A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.
2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld
GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt
Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel
2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld
KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál
Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.