Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Január 08. 19:14, hétfő | Helyi
Forrás: KARCAG TV

GONDOT OKOZHAT A SOK ESŐ

GONDOT OKOZHAT A SOK ESŐ

Az elmúlt időszakban nagy mennyiségű csapadék hullot megyénk területén. A belvíz elvezetése több helyen megoldott, de van ahol nagy gondot okozhat a felgyülemlett és elfolyni képtelen víz.

Munkagéppel tisztítják Karcag határában a vízelvezető árkot, hogy elvezessék a vizet a termőföldekről. Az enyhe időjárás következtében nagy mennyiségű eső esett az Alföldön,ami ugyan nem veszélyezteti a termést, de okozhat problémát a tavasszal.

- Jász-Nagykun-szolnok megyében a Tisza-völgyébe illetve a Nagykunság, Jászság területén, a szélsőségesebb talajokon, a közel 70mm-nyi csapadék, ami egybe lehulott hirtelen, elég nagy belvíz problémát okozott. Szerencsére a csatornák, a főművi csatornák, az üzemi csatornák és a gazdák gondosságának köszönhetően a belvíz által elöntött területek visszahúzodtak. A visszamaradt helyekre figyelmeztetésként hat a belvíz, itt a területeken a befogadó csatornák karbantartását, fenntartási munkáit gyorsan el kell végezni, mert a téli csapadéknak még nincs vége. A tél közepén vagyunk és általában ilyenkor 180-200mm szokott lenni a csapadék mennyisége, ebből eddig 120-150 mm esett le eddig. A talaj vízkapacitási, réti talajokon, szikes talajokon 180 mm, a jó földeken meghaladja a 300 mm-t. Jó ez a csapadék, hogy lehullott, mert a téli csapadék a talajban tárolva nagon hatékony a tavaszi, nyári időszakban. Mindenkinek indokolt, főleg a vízügyi igazgatóságnak, hogy az elmaradt munkákat pótolja.

A növényi kultúrákban nem okoz gondot a nagy mennyiségű csapadék, megfelelő tápanyagkörnyezetet kell majd biztosítani.

- Szerencsére nem nagy kárt okoz ilyenkor a víz, mert hideg van. Nem melegszik rá a növényekre, de a talajt megnyomja. Tavasszal a növényápolási munkáknál majd meg kell lazítani a talaj felső rétegét, meg kell levegőztetni, hogy a műtrágya, a különböző tápanyagok, a feltárás előre jussanak és megfelelő tápanyag környezet alakuljon ki. - Hubai Imre Csaba - A NAK elnöke

A Karcagi Ipari Park területén viszont nagy a baj. A vizet nem tudják elvezetni rendesen a területről. Munkagéppel nem tudnak a földre menni.

- A belvíz okoz problémát, mert a műtárgyakat elmossa. Félünk attól,hogy a tavaszra tervezett beruházásokat nem tudjuk majd elkezdeni. - Varga Nándor, a Karcagi Ipari Park ügyvezetője.

Áll a víz Fegyvernek határában is az eperföldeken. Huber István a termést félti, ugyanis ilyenkor hamar elrohadhatnak a növények gyökereit. A gazda mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a palántákat.

- Rengeteg esőtől áll a földeken a víz, rengeteg a belvíz, az árkok teli vannak vízzel. Nekünk földieper ültetvényünk van, kiemeltük 30 centivel magasabbra az eperbak házakat, hogy ne tudja a növény gyökerét károsítani. A pangó víztől képes lenne a gyökere elrohadni a növénynek, ez által kipusztulna minden. Sajnos a vízelvezető árkok is teli vannak vízzel és ezért nem lehet hova levezetni a vizet. - mondta Huber István.

Címkék: Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

2024. Április 25. 09:57, csütörtök | Helyi

Az elmúlt 24 órában történt

A vármegye rendőrei az elmúlt napon 7 személyt fogtak el, akik közül 2 ellen elfogatóparancs volt érvényben, valamint 1 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból.