Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Június 29. 09:01, szerda | Helyi

HACS fórum

HACS fórum

A fórum témája a kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése

Június 13-án a Városháza nagytermében tartott fórumot a Karcag Városért Helyi Közösség, melyre meghívták a város civil szervezeteinek, intézményeinek vezetőit, képviselőit is. A fórum témája a kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva a TOP-7.1.1-16 pályázat ismertetése volt. A közösségi szinten irányított helyi fejlesztés célja, hogy adott területen, adott fejlesztésben érintett szereplők – helyi önkormányzat, intézmények, civil szervezetek, lakosok, vállalkozások - együtt gondolkodjanak azon, hogyan lehetne közösségi, kulturális tereiket leginkább a helyi közösség valós igényeinek megfelelően fejleszteni.

A megjelenteket Dobos László polgármester köszöntötte, s mint mondta, mindannyiunk számára fontos a most megalakult Karcag Városért Helyi Közösség akciócsoport, hiszen a fenti pályázattal Karcag lakosságszámának arányában, bruttó 800 milliós pályázati lehetőségünk van. - Célszerű lenne ezzel az uniós forrással élni, s minél több forrást idehozni a városnak. A mai nap egy ismeret átadásról, tájékoztatásról szól - jelentette ki a városvezető, aki arra kérte a jelenlévőket, segítsék a közösség munkáját javaslataikkal.

Ezt követően Bugyik Andrea és Magyari Klaudia, a Karcag Városért Helyi Közösség képviselői szóltak a HACS-ról.

Az előzményekről elhangzott: a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága regisztrációt hirdetett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (röviden TOP) keretében a közösségi szinten irányított városi fejlesztések megvalósítása érdekében létrejövő helyi akciócsoport (a HACS) megalakítására. Városunkban megalakult a Karcag Városért Helyi Közösség, melynek regisztrációja folyamatban van. A HACS közreműködésével kerül kialakításra a helyi közösségi fejlesztési stratégia, mely a benyújtásra kerülő pályázat alapja.

- A mai fórum célja, hogy tájékoztatást nyújtsunk a fejlesztési lehetőségekről. Ezek megvalósítása ERFA és ESZA források felhasználásával történik. Az ERFA keretében az alábbi infrastrukturális, azaz kézzelfogható fejlesztések, beruházások támogathatók: a közösségi szolgáltatást nyújtó városi kulturális intézmények felújítása, illetve eszközfejlesztése. A város leromlott állapotú közösségi tereinek infrastrukturális felújítása, eszközfejlesztése annak érdekében, hogy a különböző célcsoportok igényeit minél hatékonyabban tudja szolgálni. A közösségi tér funkcióinak bővítése úgy, hogy az alkalmas legyen a helyi kultúra bemutatására, illetve rendezvények lebonyolítására. Természetesen a kapcsolódó eszközbeszerzésekkel együtt. A közösségi terek fejlesztése mellett a helyi gazdaság fejlesztése is fontos szempont, ezért olyan térrészek alakíthatóak ki, melyek alkalmasak a helyi termékek bemutatására, értékesítésére, valamint a helyi termékek előállításának bemutatására - sorolta Bugyik Andrea, míg az ESZA keretében az infrastrukturális fejlesztésekhez kapcsolódó programok, rendezvények kerülnek megvalósításra.

- A helyi akciócsoport bruttó 800 millió Ft támogatás elnyerésére pályázhat. A támogatás intenzitása 100 %. A támogatás elnyerése esetén a stratégiában megfogalmazott kulcsprojekt és mini projektek megvalósítása a feladat - mondták a szakemberek, akiktől megtudtuk, a HACS-ról a www.karcag.hu/hacs aloldalon lehet bővebben olvasni. A szakemberek egy projektgyűjtő adatlapot is elhelyeztek az előbbi web-oldalon, melyet kitöltve a civil szervezetek képviselői is elmondhatják javaslataikat a közösségi és gazdasági fejlesztési témakörben.

Címkék: Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.

2024. Április 23. 12:38, kedd | Helyi

VÍZVISSZATARTÁSSAL KÉSZÜLNEK AZ ASZÁLYRA

A KÖTIVIZIG működési területén a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet meghaladja a 298 millió köbmétert.

2024. Április 23. 11:30, kedd | Helyi

ELKAPTÁK A TISZABURAI DÍLERT

Egy 47 éves férfi helyi lakosoknak árulta a kábítószert. A rendőrök őrizetbe vették, a bíróság elrendelte a letartóztatását.