Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2022. Január 17. 06:17, hétfő | Helyi

HADIFOGOLY NAPLÓ

HADIFOGOLY NAPLÓ

Az orosz hadifogság egy önkéntes szemével - azaz Hadifogolynapló Györffy Sándor túrkevei huszárönkéntes visszaemlékezései című könyv bemutatója a Csokonai Könyvtárban. 

Györffy Sándor huszárönkéntes orosz hadifogságban (1916-1920) írt naplója hét éve jutott el a karcagi dr. Oroszi Sándor erdőmérnökhöz, aki most testvérével, Oroszi Imrével Hadifogolynapló címen jelentette meg a korabeli fotókat, rajzokat tartalmazó írásokat, amelynek bemutatója a könyvtárban volt.

Az ismert biokertész, dr. Györffy Sándor édesapja lovas emberként jelentkezett önkéntesnek és 1915 júniusában, 21 évesen bevonult a magyar királyi 3. honvéd huszárezredhez. A kiképzés a Szabadka melletti Palicson zajlott. Ezután kikerült az orosz frontra, ahol 1916. július 6-án, a Bruszilov-offenzíva során fogságba esett, ott kezdett el naplót írni. A huszárönkéntes számtalan megpróbáltatáson esett át, míg 1920. július 15-én hazajutott Magyarországra. A napló írója újra a Műszaki Egyetem hallgatója lesz, később kereskedelmi főiskolát végez, gazdálkodni kezd a túrkevei családi birtokon, lótenyésztéssel foglalkozik és mintagazdaságot teremt, majd később Szolnokra kerül gépésznek.

Dr. Oroszi Sándor erdőmérnök, címzetes egyetemi tanár nyugdíjba vonulásáig a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban dolgozott, legutóbb vezetőként. Kutatási területe a természetvédelem és vadászat történet volt. Több nagy kiállítás és több mint 200 publikáció fűződik nevéhez. Jelenleg Karcagon él és helytörténeti és családkutatással foglalkozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.

2024. Május 03. 11:30, péntek | Helyi

POZITÍV ÉLETÚTRÓL TARTOTTAK ELŐADÁST

A Szent Pál Marista Általános Iskolában tartott Cigány Témahét zárásaként egy fiatal házaspár tartott előadást arról, hogy a nehéz életkörülmények közül is ki lehet törni.

2024. Május 03. 09:03, péntek | Helyi

JÓVAL HAMARABB ÉRT BE AZ EPER

Előbb vagy utóbb minden tavasszal elérkezik az eperszezon, de az igazi ínyencek számára csak akkor indul, amikor megjelenik a magyar eper a piacokon.