Városlista
2020. július 5, vasárnap - Sarolta, Emese

Hírek

2019. November 19. 18:44, kedd | Helyi

HADTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS

HADTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS

II. világháborús hadtörténeti kiállítást szervezett egy magánházba Albert Krisztián gyűjtő. Vele beszélgettünk.

A kiállítás a karcagi második világháborús események 75. évfordulója alkalmából készült, helyi háborús relikviákból.


A gyűjtő néhány éve kezdte el gyűjteni ezeket a régiségeket. Albert Krisztián szerint másabb az, amikor az ember könyvből tanulja a történelmet és más, amikor kézzelfoghatóan találja meg egy régi házban, vagy egy idős úrnál, aki maga gyűjtötte a kilőtt harckocsiból, így jött a kiállítás ötlete.


A fiatal gyűjtő pár éve nagyon beleásta magát a témába.


A kiállításon Ruzicska Ferenc helytörténész is tartott előadást a helyi eseményekről, illetve a veszteségekről, egy püspökladányi gyűjtő az egyenruhákról szólt.


Az első tárgyat Krisztián Erdélyben kapta. Ez a páncélozott jármű lánctalpszeme egy nagyon ritka darab, s ez hozta meg a kedvét a gyűjtéshez. Elkezdte a hadtörténelem érdekelni, s közben rábukkant bizonyos tárgyakra, s gyűjtőktől is vásárol, bár az nem olcsó. A gyűjteménye nagy része kevésbé jó állapotú tárgyakból áll, sokkal jobban kedveli azokat, amelyeket tovább használtak, vagy harctéri roncsállapotúak vagy egyáltalán nincsenek jó állapotban, viszont sokkal közelebb hozzák az embert a történethez.


Karcagon fiatalok is gyűjtik a világháborús emlékeket, az idősebb korosztály pedig nosztalgiából emlékbe elrakja családi örökségként. Ők is elhozták tárgyaikat a kiállításra.


Albert Krisztián szeretné leírni tárgyai történetét és egy nagyobb, több napig látható kiállítás megszervezését is tervezi jövőre.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 04. 10:52, szombat | Helyi

Sportsikerek a Varróban

Újabb focis sikereket ért el a KSZC Varró István Szakgimnázium csapata. Edzőjükkel, Fodor Csaba testnevelővel beszélgettünk erről.

2020. Július 03. 21:01, péntek | Helyi

Özönvíz zúdult Karcagra

Interjú Molnár Pállal a Városgondnokság igazgatójával

2020. Július 03. 17:14, péntek | Helyi

Semmelweis-nap

A Semmelweis-nap alkalmából a karcagi Kátai Gábor kórház vezetői, a kórház alapítványának kuratórium tagjai a Déli temetőben megkoszorúzták Kátai Gábor síremlékét. Délután a kórház díszudvarán a Semmelweis-napi ünnepség volt.

2020. Július 02. 21:25, csütörtök | Helyi

Megújul a zöldséges piac

Új helyre költözött a zöldségpiac, amelynek a helyét lezárták. Miért volt erre szükség?- kérdeztük Molnár Páltól, a Városgondnokság igazgatójától.