Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. November 19. 18:44, kedd | Helyi

HADTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS

HADTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS

II. világháborús hadtörténeti kiállítást szervezett egy magánházba Albert Krisztián gyűjtő. Vele beszélgettünk.

A kiállítás a karcagi második világháborús események 75. évfordulója alkalmából készült, helyi háborús relikviákból.


A gyűjtő néhány éve kezdte el gyűjteni ezeket a régiségeket. Albert Krisztián szerint másabb az, amikor az ember könyvből tanulja a történelmet és más, amikor kézzelfoghatóan találja meg egy régi házban, vagy egy idős úrnál, aki maga gyűjtötte a kilőtt harckocsiból, így jött a kiállítás ötlete.


A fiatal gyűjtő pár éve nagyon beleásta magát a témába.


A kiállításon Ruzicska Ferenc helytörténész is tartott előadást a helyi eseményekről, illetve a veszteségekről, egy püspökladányi gyűjtő az egyenruhákról szólt.


Az első tárgyat Krisztián Erdélyben kapta. Ez a páncélozott jármű lánctalpszeme egy nagyon ritka darab, s ez hozta meg a kedvét a gyűjtéshez. Elkezdte a hadtörténelem érdekelni, s közben rábukkant bizonyos tárgyakra, s gyűjtőktől is vásárol, bár az nem olcsó. A gyűjteménye nagy része kevésbé jó állapotú tárgyakból áll, sokkal jobban kedveli azokat, amelyeket tovább használtak, vagy harctéri roncsállapotúak vagy egyáltalán nincsenek jó állapotban, viszont sokkal közelebb hozzák az embert a történethez.


Karcagon fiatalok is gyűjtik a világháborús emlékeket, az idősebb korosztály pedig nosztalgiából emlékbe elrakja családi örökségként. Ők is elhozták tárgyaikat a kiállításra.


Albert Krisztián szeretné leírni tárgyai történetét és egy nagyobb, több napig látható kiállítás megszervezését is tervezi jövőre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 12:50, péntek | Helyi

VÁDAT EMELT AZ ÜGYÉSZSÉG

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves szegedi férfivel szemben, aki 2022 novemberében megfojtotta az alvó feleségét.

2024. Április 19. 10:44, péntek | Helyi

A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLT AZ EGYEKI HÁZ

Kigyulladt és teljes terjedelmében kiégett egy hatvan négyzetméter alapterületű melléképület tetőtere Egyeken a Táncsics Mihály utcában.

2024. Április 19. 08:09, péntek | Helyi

Lakatlan ház födémszerkezete izzott Öcsödön

Beizzott egy száz négyzetméteres, lakatlan családi ház födémszerkezete mintegy ötven négyzetméteren csütörtök éjszaka Öcsödön, a Bercsényi Miklós soron.

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.