Városlista
2021. július 25, vasárnap - Kristóf, Jakab

Hírek

2019. November 19. 18:44, kedd | Helyi

HADTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS

HADTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS

II. világháborús hadtörténeti kiállítást szervezett egy magánházba Albert Krisztián gyűjtő. Vele beszélgettünk.

A kiállítás a karcagi második világháborús események 75. évfordulója alkalmából készült, helyi háborús relikviákból.


A gyűjtő néhány éve kezdte el gyűjteni ezeket a régiségeket. Albert Krisztián szerint másabb az, amikor az ember könyvből tanulja a történelmet és más, amikor kézzelfoghatóan találja meg egy régi házban, vagy egy idős úrnál, aki maga gyűjtötte a kilőtt harckocsiból, így jött a kiállítás ötlete.


A fiatal gyűjtő pár éve nagyon beleásta magát a témába.


A kiállításon Ruzicska Ferenc helytörténész is tartott előadást a helyi eseményekről, illetve a veszteségekről, egy püspökladányi gyűjtő az egyenruhákról szólt.


Az első tárgyat Krisztián Erdélyben kapta. Ez a páncélozott jármű lánctalpszeme egy nagyon ritka darab, s ez hozta meg a kedvét a gyűjtéshez. Elkezdte a hadtörténelem érdekelni, s közben rábukkant bizonyos tárgyakra, s gyűjtőktől is vásárol, bár az nem olcsó. A gyűjteménye nagy része kevésbé jó állapotú tárgyakból áll, sokkal jobban kedveli azokat, amelyeket tovább használtak, vagy harctéri roncsállapotúak vagy egyáltalán nincsenek jó állapotban, viszont sokkal közelebb hozzák az embert a történethez.


Karcagon fiatalok is gyűjtik a világháborús emlékeket, az idősebb korosztály pedig nosztalgiából emlékbe elrakja családi örökségként. Ők is elhozták tárgyaikat a kiállításra.


Albert Krisztián szeretné leírni tárgyai történetét és egy nagyobb, több napig látható kiállítás megszervezését is tervezi jövőre.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 24. 21:31, szombat | Helyi

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Jász-Nagykun-Szolnok megyei Búzagyűjtő Nap és Búzaösszeöntés ünnepségét Karcagon tartották.

2021. Július 24. 08:38, szombat | Helyi

FIGYELJÜNK AZ UTAKRA, TÖBB A MUNKAGÉP

A térségünk földjein felgyorsult az aratás, ezért gyakrabban közlekednek a közutakon mezőgazdasági munkagépek és vontatók .

2021. Július 24. 08:31, szombat | Helyi

REFORMÁTUS KÖZÉPISKOLÁÉRT DÍJ

Idén Pataki Máté vehette át a „Karcagi Református Középiskoláért Díj”-at Nt. Koncz Tibor esperestől és Tóth Barna igazgatótól.

2021. Július 24. 08:30, szombat | Helyi

HÍREK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYÉBŐL

Az elmúlt 24 órában történt.