Városlista
2019. december 5, csütörtök - Vilma

Hírek

2019. November 19. 18:44, kedd | Helyi

HADTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS

HADTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS

II. világháborús hadtörténeti kiállítást szervezett egy magánházba Albert Krisztián gyűjtő. Vele beszélgettünk.

A kiállítás a karcagi második világháborús események 75. évfordulója alkalmából készült, helyi háborús relikviákból.


A gyűjtő néhány éve kezdte el gyűjteni ezeket a régiségeket. Albert Krisztián szerint másabb az, amikor az ember könyvből tanulja a történelmet és más, amikor kézzelfoghatóan találja meg egy régi házban, vagy egy idős úrnál, aki maga gyűjtötte a kilőtt harckocsiból, így jött a kiállítás ötlete.


A fiatal gyűjtő pár éve nagyon beleásta magát a témába.


A kiállításon Ruzicska Ferenc helytörténész is tartott előadást a helyi eseményekről, illetve a veszteségekről, egy püspökladányi gyűjtő az egyenruhákról szólt.


Az első tárgyat Krisztián Erdélyben kapta. Ez a páncélozott jármű lánctalpszeme egy nagyon ritka darab, s ez hozta meg a kedvét a gyűjtéshez. Elkezdte a hadtörténelem érdekelni, s közben rábukkant bizonyos tárgyakra, s gyűjtőktől is vásárol, bár az nem olcsó. A gyűjteménye nagy része kevésbé jó állapotú tárgyakból áll, sokkal jobban kedveli azokat, amelyeket tovább használtak, vagy harctéri roncsállapotúak vagy egyáltalán nincsenek jó állapotban, viszont sokkal közelebb hozzák az embert a történethez.


Karcagon fiatalok is gyűjtik a világháborús emlékeket, az idősebb korosztály pedig nosztalgiából emlékbe elrakja családi örökségként. Ők is elhozták tárgyaikat a kiállításra.


Albert Krisztián szeretné leírni tárgyai történetét és egy nagyobb, több napig látható kiállítás megszervezését is tervezi jövőre.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 04. 19:46, szerda | Helyi

KÉSZÜL A BEJGLI

Keveset vagy egyáltalán nem sütnek bejglit idén a pékek. Az idei évben nagyon rossz volt ugyanis a diótermés, ezért drága. Szerencsére Karcagra jut a minőségi sütiből

2019. December 04. 19:45, szerda | Helyi

NÉZZÜK ÁT A LAKÁSBIZTOSÍTÁST

A karácsonyi ünnepkör közeledtével érdemes átnézni a lakásbiztosításunkat, hogyha bekövetkezik a baj, megfelelően legyenek az értékeink biztosítva.

2019. December 04. 19:43, szerda | Helyi

FELLÉPTEK AZ OVISOK

A Déryné Kulturális Központ színháztermében került megrendezésre 16.alkalommal a Madarász Imre Egyesített Óvoda Ovi-Gálája.

2019. December 03. 13:46, kedd | Helyi

Tepertő fesztivál

A bereki rendezvényen baráti társaságok, családok, önkormányzati intézmények képviselői, hagyományőrzők is főztek.