Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2023. November 10. 05:00, péntek | Helyi

HAGYOMÁNYOK A MAI DIVAT TRENDEKBEN

HAGYOMÁNYOK A MAI DIVAT TRENDEKBEN

Az őszi könyvtári napok keretében egy nagyon érdekes előadást tartott a Csokonai Könyvtárban Molnár-Madarász Melinda arról, hogyan lehet a hagyományokat és a mai, 21. századi öltözetet ötvözni.

Több tájegység motívumait beépítette már a divat terveibe az előadó. A Táncoló Tulipánok Kunhímző Egyesület vezetője, Nagy-Pálné Pádár Ágnes volt a Hagyomány és divat címmel megrendezett képzésén innen az ismeretség, a kapcsolat.

A modern kategóriákat, ruhákat nagyon szeretem. Divattervezőként végeztem az Iparművészeti Egyetemen. Immár második évtizede tervezőként dolgozom. Tizenhat évig pedagógusként, művészeti középiskolában tanítottam. Nagy szerelem, hogy a felnőtt oktatásban is részt vehetek és segíthetem azokat az alkotókat, akik a kézművesség területén magas fokú gyűjtéseket végeznek. Úgy szoktam aposztrofálni magam, hogy egy híd vagyok a dizájnerek és a kézművesek között, hogy mind a két helyen menjen a munka.
- A tervező saját munkáiba is beépíti a népművészetet.
- Két tájegység az, amit feldolgoztam. Mindig ilyen félve mondom, hogy feldolgoztam, mert mindig csak egy kicsit beleássuk magunkat, megismerjük egy picit, és akkor mint a szerelem, tehát újból fellobban. Volt olyan tájegység, tehát a torockói, amihez többször visszatértem, vagy Kalocsa. Először azokkal a tájegységekkel kezdtem, amelyek ismertebbek, és amellyel kapcsolatban több tévedés is jelen van a mai öltözködéskultúrában. A legutóbb Rimaszombaton mutatkozott be a gömöri kollekcióm, ami már kézzel hímzett, a fehér csomós hímzést népszerűsítette. Hát reméljük, hogy ebből a gyümölcsöző kapcsolatból majd megszületik egyszerre a kun mintákkal épített kollekció is.

- Minden korosztály keresi az új dolgokat.
- A divat nyelve inkább a középkorosztályt szólítja meg. Tehát az én ruháim is, a 25-30-tól felfele, az érett nő korosztályának szólnak, de van pár olyan sztorim és történetem, középiskolában amikor tanítottam és egy-egy kalotaszegi inspirációim mellényembe bementem, akkor a diákok alig figyeltek az órára, a mellényemet nézegették, és az óra végén, amikor letettem a padra, akkor megkérdezte a tanárnő, felpróbálhatom? Itt van az a pont, ahol rácsodálkozhatnak ők is egy-egy mintakincsre. Hogyha azt a divat nyelvén megpróbáljuk átültetni, átvinni, frissen tartani, akkor nagyon sok fiatalt meg lehet fogni a magyar népi kultúrának.
- A divat állandóan változik, tehát meg kell újulnia a tervezőknek, de Meyke nem követi a napi divatot.
- Magyarországon a tervezők inkább koncepcionális tervezők, mi azt, hogy negyedévente, félévente vannak kollekcióváltások, ezt nem tudjuk tartani. Viszont én nagyon szeretem ezt a tempót, amit a magyar népművészet kínál, mert el lehet mélyülni benne. Ugye egy örökség, az egy hosszú idő alatt kialakult dolog. Ezt nem lehet negyedév alatt vagy fél év alatt gyűjteni, kivitelezni. Kábé két-három évente jelennek meg tájegységenként a kollekcióm. Nekem ez a tempóm, mint családos anya, és mint oktató, ez nekem teljesen megfelel.

- Saját öltözékébe is beviszi a divatot.
- Igyekszem, bár mindig viccelni szoktam, hogy a tervezőnek, a cipésznek, a cipője, a fodrásznak a haja, mert a tervezőnek kevésbé aktívan tudom viselni ezeket, igyekszem, most is van azért rajtam egy nyargalt, tehát piciben mindig igyekszem a hétköznapokba is becsempészni.
- Ha Ágiék a tervezésben elmélyülnek, nagyon támogatom, hogy a kun hímzést is népszerűsítsük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 20:29, csütörtök | Helyi

Teltházas lakossági fórum Karcagon

A Robert Fico elleni merénylet is arra világít rá, hogy a békepártiságért áldozatokat kell vállalni...

2024. Május 16. 16:00, csütörtök | Helyi

ÜLÉSEZETT A KÉPVISELŐ-TESTÜLET

Megtartotta munkaterv szerinti ülését a Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete.

2024. Május 16. 13:00, csütörtök | Helyi

A VÁDLOTT SZERINT EGY IDEGEN TETTE

Egy rejtélyes idegent emleget a karcagi gyilkosság vádlottja. Azt mondja, nem ő követte el a gyilkosságot, hanem egy ismeretlen személy.

2024. Május 16. 11:00, csütörtök | Helyi

ELBALLAGTAK A „VARRÓSOK”

Elballagtak a Karcagi Szakképzési Centrum, Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium végzős diákjai.