Városlista
2025. június 14, szombat - Vazul

Hírek

2017. Szeptember 30. 20:13, szombat | Helyi

Hal- és Vadfőző Fesztivál

Hal- és Vadfőző Fesztivál

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Hal- és Vadfőző Fesztivált Abádszalókon.

A gasztronómiai találkozótdr. Fazekas Sándor földmvelésgyi miniszter, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg. A főzőversenyre határon túlról is érkeztek az alföldi településre.

Közel 30 bográcsban készültek a vadételek és sült a hal, a Tisza-tó turisztikai központjában, Abádszalókon.
A fesztivál fő célja a halfogyasztás és a vadhúsból készült ételek népszerűsítése.Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok
megyei közgyűlés elnöke, arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gasztronómia hal és vadételeit is érdemes megismernie a családoknak.

KOVÁCS SÁNDOR - Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgylés elnöke - FIDESZ-KDNP

- A magyar gasztronómia és a magyar nemzet a mai Magyarország határaival nem szorítható be. Az egész
Kárpát-medence ahol élnek magyarok különböző főzési, gasztronómiai szokások vannak, de az is nagyon érdekes, hogy a
világban bárhol ahol a magyarok élnek magyar ételeket főznek. És a magyar ételeknek egyre nagyobb sikere van. Régen is
nagy sikere volt, de megpróbálták velünk elhitetni, hogy nem egészséges. A magyar ételek egészségesek, táplálóak
és ami a legfontosabb, igazán finomak.

Fazekas Sándor földmvelésügyi miniszter szerint a kormány sokat tesz azért, hogy egészséges, megfizethető hal és
vadáruk kerüljenek a magyar családok asztalára.

dr. FAZEKAS SÁNDOR FÖLDMVELÉSÜGYI MINISZTER:

- Nőtt a halhús fogyasztás az elmúlt években, körülbelül megduplázódott, most már 5 kiló fölött van fejenként évente
és ezt elősegíti az áfacsökkentés is. De legalább ennyire fontos, hogy a gasztronómiában hal illetve a vadhús is foglalja el az őt megillető helyet, hiszen 100-150 évvel ezelőtt nagyon népszerű ételek voltak, most pedig sokan úgy tartják, hogy a vadhús az kevesek kiváltsága, pedig hozzáférhető. A vadásztársaságok tudnak értékesíteni, vannak feldolgozó helyek is és nagyon jó receptek.


A tárcavezető arra számít, hogy a következő időszakban a vad és hal ételek fogyasztása emelkedni fog.

Címkék: abádszalók

Ezek érdekelhetnek még

2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi

ARATÁS ELŐTTI GÉPSZEMLE

Megkezdődött a visszaszámlálás. Napokon belül elárasztják a gabonatáblákat a betakarítást végző gépek. Az aratás előtt azonban van még egy nagyon fontos dolguk a gazdáknak, a gépszemle.

2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi

VÁROSI SÉTÁKAT SZERVEZ A MÚZEUM

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel a karcagi múzeum ebben az évben is meghirdette helytörténeti sétáját óvodásoknak és általános iskolásoknak.

2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓT TARTOTT TÓTH RÉKA

Egykori általános iskolájában tartott motivációs élménybeszámolót Tóth Réka válogatott birkózó. Aki nem ment üres kézzel, legutóbbi versenyein szerzett érmeit is magával vitte.

2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi

REKORDSZÁMÚ ELSŐ VÉRADÓ JELENTKEZETT

A Felsőoktatási Véradó Heteken rekordszámú első véradó jelentkezett.