Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2024. Május 08. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Hamarosan indul a területvédelmi tartalékosok toborzása!

Hamarosan indul a területvédelmi tartalékosok toborzása!

A területvédelmi tartalékos rendszer keretét teljessé tettük, a következő feladatunk az építkezés, nemsokára nagyszabású toborzásba kezdünk

- mondta a honvédelmi miniszter az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred csapatzászló-adományozó ünnepségén kedden Gödöllőn, a Szentháromság templomban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, céljuk, hogy minél többen döntsenek úgy, tenni akarnak Magyarország védelméért, és részei legyenek "ennek a nagy családnak, amely nemcsak embert próbál, de embert farag".

A hivatásos és a területvédelmi tartalékos rendszer egymást kiegészíti, míg a high-tech eszközökkel felszerelt, bázisokon elhelyezkedő hivatásosok adják a haderő gerincét, a hagyományos, könnyű fegyverzetű tartalékosok az országot "kapilláris-szerűen szövik át", és saját környezetükért, otthonukért felelnek, legyen az objektumvédelem vagy gerillahadviselésre való felkészülés - fejtette ki a miniszter.

Hangsúlyozta, a most teljessé váló, hét ezredből álló területvédelmi komponens a Magyar Honvédség korszakváltásának fontos alkotóeleme lett. Megjegyezte, 2010-ben úgy vették át a honvédséget, hogy mindössze tizenhét tartalékosa volt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf idézte vitéz Temessy Milán tábornokot, aki szerint "a zászló minden időben, korban a nemzeti ideálok megszemélyesítője, az egész haza képviselője volt, szinte élő szent valóság és a szent korona után a legnagyobb jogi személy".

A csapatzászló egyrészt szimbóluma a magasztos katonai erényeknek, a hazaszeretetnek, bátorságnak, hűségnek, önfeláldozásnak, ugyanakkor az egység jelképe is, olyan jelvény, amely alatt győzni vagy meghalni kell - fogalmazott a miniszter.

Emlékeztetett arra, hogy az ezred névadója, elődalakulatának legendás parancsnoka vitéz Reviczky László ezredes volt, akinek hírneve "a szembenállókban dermesztő félelmet, a bajtársakban tiszteletet és csodálatot keltett".

A csapatzászlót ősi magyar szokás szerint adják át, egyházi szertartás keretében, zászlószegeléssel, a védnökséget elfogadó zászlóanya jelenlétében - mutatott rá Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Hozzáfűzte, a szegek ünnepélyes beverése a honvédséget és a hazát is szimbolizáló zászlórúdba olyan, mintha aláírással pecsételnék meg, hogy bármi áron védelmezni fogják a hazájukat, vagyis megerősítenék katonai esküjüket.

Az ünnepi szentmise előtt Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóság igazgatója, az államfő főhadsegéde, valamint Reviczky Éva, az ezred névadójának leszármazottja, a zászlóanya szalagot kötött a csapatzászlóra, amelyet felszenteltek és megáldottak.

Címkék: honvédség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.

2024. Július 17. 07:59, szerda | Belföld

Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn

Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel kedden.

2024. Július 17. 07:53, szerda | Belföld

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter New Yorkban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval egyeztetett kedden New Yorkban, a találkozón szó volt az ukrajnai háborúról és a kétoldalú együttműködés kérdéseiről is.