Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 21. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hamarosan nyit a nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár

Hamarosan nyit a nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár

2013. november 28. és december 1. között harmadik alkalommal kerül megrendezésre Magyarország egyetlen és Kelet-Európa legjelentősebb kortárs képzőművészeti vására. Az Art Market Budapest idejére Budapest Európa kiemelt kulturális központjává válik, az esemény mintegy 20 ország kiállítóinak köszönhetően közel 500 művész alkotásait mutatja be a Millenáris kiállítótereiben és az épületek közötti parkban.

Az Art Market Budapest olyan művészeti, társadalmi és társasági esemény, amely látványos és élvezetes formában teszi a képzőművészetet könnyen hozzáférhetővé. Célja a széles közönség mobilizálása, a látogatók számára magas színvonalú nemzetközi művészeti tartalom biztosítása, nem utolsósorban pedig a régió, és ezen belül is kiemelten Magyarország képzőművészeti választékának nemzetközi környezetben történő bemutatása és népszerűsítése.

A vásár az idei évben annak tartalmai elemei tekintetében is tovább fejlődik, a vásár területe az idei évben a korábbinál is „akciódúsabbá” válik. Az újdonságok közé tartozik, hogy kiemelt szerepet kap például a szobrászat, mint látványos, de sokak számára még kevésbé ismert és gyűjtött műfaj: a sCULTURE néven kialakított program a kiállítóterekben és a Millenáris épületei közötti parkban a szobrászat szerepét igyekszik bemutatni és megerősíteni a kortárs képzőművészetben.

A VISEGRAD4 – A kreativitás régiója kiállítási szekció különleges közép-európai csemege, a V4 jelenlegi magyar elnökségének látványos kulturális diplomáciai eleme, amelynek keretében a kiállítótér külön szegmensében cseh, lengyel, magyar és szlovák galériák színes, magas színvonalú anyaga a művészeti ágak komplexitásán (festmény, fotó, szobor, installáció) keresztül mutatja be a visegrádiak művészeti életét.

A vásár idei kiemelt témájához kapcsolódó LA GRANDE MIGRATION program világszínvonalú szakmai esemény, amelynek leglátványosabb eleme a mintegy 20 nemzetközi művész munkásságából válogató nemzetközi kiállítás a Millenáris B épületének emeletén.

Az ART+ projekt a társművészetek bevonásával segít valódi művészeti fesztivállá bővíteni a vásárt, amelynek keretében performanszok, művészeti akciók mutatkoznak be: nemzetközileg ismert New York-i performer fellépése éppúgy része ennek, mint például a helyszíni élő szoborépítés.

A vásár napi zárása után pedig érdemes még elidőzni a Millenárison, hiszen a helyszínen kialakított találkozóhely, az AFTER.BAR segít a galériásokkal, művészekkel, gyűjtőkkel közelebbi személyes kapcsolatokat is kialakítani.

„Az elmúlt évek eredményei, a látványosan növekvő nemzetközi érdeklődés, az alapterület folyamatos bővítése mellett is teltházas kiállítási csarnokok azt látszanak bizonyítani, hogy valóra válhat egyik fő célunk, és Budapest is bekerülhet a világ számottevő művészeti vásárainak otthont adó városok elitklubjába. Az idei évben szervezett programelemek valódi művészeti fesztivált ígérnek a több tízezres közönségnek, köztük a Keletről és Nyugatról egyaránt a vásárra érkező nemzetközi csoportoknak.” – emelte ki Ledényi Attila, a vásár igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során