Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2021. Szeptember 30. 12:00, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Három érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál Karcagról

Három érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál Karcagról

A Jász-Nagykun-Szolnok megyében található Karcag közismert település, amely közel 20 ezer fős lakosságával és gazdag történelmével értékes helyet foglal el a magyar városok között.

Lehet, hogy sok mindent tudsz már erről a helyről, ezért most megpróbáltunk három olyan érdekességet összeszedni, amelyek kevésbé ismertek. Tarts velünk!

1. Micsoda méretek!

Ha hiszed, ha nem, Karcag bizony Jász-Nagykun-Szolnok megye legnagyobb közigazgatási területű városa – ezt a címet több mint 36 ezer hektáros kiterjedésével érte el. Meglep? Hogy Szolnokra gondoltál volna? Persze, a megyeszékhelyi cím Szolnoké, ám kiterjedését tekintve a város csupán 18 ezer hektáros, azaz feleakkora, mint a lakosságszámát tekintve három és félszer kisebb Karcag. Mire jó a hatalmas terület? Például túrázásra! Ha érdekel a természet, szerezd be hozzá az alapvető felszereléseket az Alza webshopjában, és már indulhatsz is!

2. Minek nevezzelek?

Nem mindig hívták Karcagnak az alföldi várost. Korábban Karcagtelke, Karczagújszállás, Kardszagújszállás és Karczag elnevezéssel is találkozni lehetett. A név török eredetű, a kutatások alapján arra jutottak, hogy eredetileg azt jelentette: pusztai róka. Persze a nevet nem az állatról kapta, hanem egy korábbi földtulajdonosról, ez az alak változott aztán folyamatosan, évszázadról évszázadra. A jelenlegi nevét a 20. század közepén nyerte el.

3. Jól áll a város híres szülöttekkel

Sok híres szülötte van a településnek. Ha csak néhányat szeretnénk kiemelni, mindenképpen meg kell említenünk Kováts Mihály huszárezredest, aki az amerikai függetlenségi háború hőse volt, valamint Kántor Sándor Kossuth-díjas fazekasmestert, aki a város díszpolgára, illetve a Népművészet Mestere is volt. Mellettük ki kell emelni Bodnár György Széchenyi-díjas irodalomtörténészt, az irodalomtudomány doktorát, Sebők Margit festőművészt, Lovász Irén népdalénekest, Varga Mihály politikust, pénzügyminisztert, vagy éppen Varga Kevin válogatott labdarúgót, aki a nyári Európa-bajnokságon is pályára lépett.

Címkék: érdekesség, Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről