Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Szeptember 06. 14:53, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Három és fél évet kapott a kétszer elütött kínai kislány gázolója

Három és fél évet kapott a kétszer elütött kínai kislány gázolója

Három és fél év börtönre ítélték azt a kínai férfit, aki tavaly Fosan (Foshan) városában elütött egy kétéves kislányt, aki mellett később 18 ember ment el segítségnyújtás nélkül.

Az esemény tavaly október közepén óriási felhördülést váltott ki a kínai közvéleményből, az eset után még hónapokig vitatott téma volt a több száz millió felhasználót jegyző kínai mikroblogokon.
A kétéves Jüe-jüét (Yueyue) egy szűk utcában ütötte el egy furgon, majd egy kisteherautó is áthajtott rajta. A két gázolás között és ezután - a térfigyelő kamera tanúsága szerint - 18 ember ment el közömbösen a kislány mellett. A súlyosan sérült, vérző lányt végül egy szemetet gyűjtő asszony karolta fel és adta oda anyjának. Jüe-jüe ekkor még életben volt, de pár nappal később a kórházban meghalt.
A helyszínen készült felvételeket a kínai videomegosztó portálokon több millióan nézték meg, sokan követelték, hogy példásan büntessék meg a két gázolót és azokat, akik elsétáltak a kislány mellett. A kínai közvélemény az eset után társadalmi szintű lelkiismereti vizsgálat szükségességét hangsúlyozta, az emberek közömbösségének okait vizsgáló kezdeményezések indultak. A felháborodott hangok mellett sokan megemlítették, számos ember nem mer ilyen esetben segíteni, ugyanis nem egyszer fordult már elő korábban, hogy az áldozatok kártérítésben reménykedve a rajtuk segítőket vádolták a baj okozásával.
Év végén komolyan felvetődött a cserbenhagyásos esetekre alkalmazható törvényi szabályozás szükségessége, amelyet akkor kísérleti jelleggel a dél-kínai Sencsen (Shenzhen) városában be is vezettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.