Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Május 31. 08:50, szerda | Helyi
Forrás: Szolnoki Törvényszék

Hat éves gyermekével az anyósülésen „büntetőfékezett” egy karcagi férfi, soha többé nem vezethet

Hat éves gyermekével az anyósülésen „büntetőfékezett” egy karcagi férfi, soha többé  nem vezethet

Jogerős ítélet született a karcagi büntetőfékező ügyében.

A Szolnoki Törvényszék másodfokú döntésével jogerősen lezárult annak a 46 éves büntetlen előéletű karcagi férfinak a büntetőügye, aki két éve azért okozott közlekedési balesetet, mert kérdőre akart vonni egy nőt, aki szerinte „bevágott” elé a körforgalomba.

Még az sem fogta vissza, hogy 6 éves gyermeke is vele utazott. Tettéért felfüggesztett börtönre, csaknem negyedmillió forint pénzbüntetésre és a közúti járművezetéstől való végleges hatályú eltiltásra ítélték.

A férfi 2021. július 7-én, nem sokkal délután kettő óra után, személygépkocsijával, Karcagon, a városközpont felől a Deák körúton közlekedett. A jobb első ülésen, biztonsági gyermekülésben, vele utazott 6 éves kisfia is. A bajok a Deák körút, Kórház utca, valamint a Madarasi és Rákóczi utak kereszteződésében található körforgalomban kezdődtek, ahol a férfi úgy ítélte meg, hogy az ott, elé behajtó női sofőr nem biztosított számára elsőbbséget.

Elhatározta, hogy számonkéri rajta, és folyamatosan dudálva üldözőbe vette. A nő kihajtott a körforgalomból, és a Kórház utcán folytatta volna útján, de a vádlott, a záróvonalra fittyet hányva, a forgalom elől elzárt területen áthajtva megelőzte, majd mindössze 2-3 méterrel előtte, féktávolságon belül fékezni kezdett. A nő nem tudta elkerülni az ütközést, és 37 kilométer per óra körüli sebességgel a vádlott autójának hajtott. A balesetben senki sem sérült meg, de mindkét személygépkocsiban jelentős károk keletkeztek.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint a közúti veszélyeztetés nevű bűncselekményt követi el, aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, és bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Úgyszintén bűncselekmény a rongálás, amikor valaki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával a szabálysértési értékhatárt meghaladó kárt okoz. Utóbbi elkövetője, amennyiben az okozott kár nem haladja meg a félmillió forintot, és semmilyen minősítő körülmény nem áll fenn - pl. nem műemléket, templomot vagy temetőt rongálnak meg -, 1 évig terjedő szabadságvesztés.

Az érintett ügyben a baleset azért következett be, mert a vádlott – más közlekedési szabályok mellett - megszegte a KRESZ azon rendelkezését, mely szerint a jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi. Ezzel közvetlenül veszélyeztette a balesetben részes másik jármű sofőrje és saját utasa, a mindössze 6 éves kisfia életét, illetőleg testi épségét.

Az ügyben 2022. április 6-án emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Karcagi
Járásbíróság 2022. október 19-én tárgyalást tartott, majd 2022. október 24-én ítéletet hirdetett.

A vádlottat - aki tagadta bűnösségét – közúti veszélyeztetés bűntette és rongálás vétsége miatt 1 év 3 hónap – 2 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönre ítélte, 240 ezer forint pénzbüntetést szabott ki vele szemben, és - figyelemmel arra, hogy a vádlott az ügyben elvégzett pszichológus szakértői vizsgálat alapján a közúti közlekedésben való részvételre alkalmatlan – végleges hatállyal eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban felmentésért
fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég
jogerősen lezárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:00, szerda | Helyi

TÁRGYALÁSSAL FOLYTATÓDIK AZ ÜGY

Ritkaságszámba menő döntés született a Szolnoki Törvényszéken:

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

FEGYELMEZETLEN LÉLEKGYÓGYÁSZOK

A NAV munkatársai azokat az internetes szolgáltatókat szűrték ki, akik gyaníthatóan bejelentés nélkül, kontárként végzik tevékenységüket, illetve, akik a számla-, és nyugtaadást elmulasztják.

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.