Városlista
2022. december 5, hétfő - Vilma

Hírek

2012. Augusztus 29. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogyan hat a cannabis az IQ szintre?

Hogyan hat a cannabis az IQ szintre?

Azoknál a fiataloknál, akik rendszeresen szívnak marihuánát, fennáll a veszélye, hogy az jelentősen és visszafordíthatatlanul csökkentse az IQ szintjüket.

Azoknál a fiataloknál, akik rendszeresen szívnak marihuánát, fennáll a veszélye, hogy az jelentősen és visszafordíthatatlanul csökkentse az IQ szintjüket - mutatott rá egy ezer fő bevonásával készült új kutatás, amelyről a BBC számol be.

A kutatócsapat rámutatott, hogy azok, akik 18 éves koruk előtt kezdenek el marihuánát szívni, mialatt még az agyuk fejlődésen megy keresztül, azoknak jelentős mértékben csökken az IQ szintjük.

A kutatás keretében mintegy húsz éven keresztül figyeltek meg egy Új-Zélandon élő csoportot. Még gyerekkorukban vizsgálták meg őket, mielőtt elkezdték volna használni a cannabist, majd legközelebb 38 éves koruk környékén.

Figyelembe véve olyan egyéb tényezőket, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, más drogok használata, valamint az iskolai végzettség, azt találták, hogy akik tartós cannabis-fogyasztók voltak, azoknak jóval alacsonyabb lett az IQ szintjük, mint társaiknak. Azoknál, akik serdülőkorban kezdték el használni a cannabist, átlagosan 8 ponttal lett alacsonyabb az IQ szintjük. Ezt a csökkenést pedig a dohányzás abbahagyásával vagy csökkentésével sem sikerült visszaállítani.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 27. 11:37, vasárnap | Életmód

Átalakultak az utazási szokások, a két-három napos rövid utak a legnépszerűbbek egy felmérés szerint

Az elmúlt években megváltoztak az utazási szokások, amit mutat az is, hogy egyre többen választják a két-három napos, rövid külföldi vagy belföldi utakat, illetve a jó ár-érték arányú kikapcsolódást.

2022. November 23. 13:55, szerda | Életmód

A klímaváltozás miatt egyre korábban költenek a madarak

A klímaváltozás miatt évtizedenként átlagosan két-három nappal korábban költenek a madarak - derül ki az Ökológiai Kutatóközpont és a Milánói Egyetem közös kutatásából.

2022. November 23. 13:53, szerda | Életmód

Kevesebb az illegális letöltés a magyar internetezők között

2022. November 23. 13:47, szerda | Életmód

Deep Purple-koncert lesz jövő nyáron a Budapest Sportarénában

A hard rock és a heavy metál legendája, az angol Deep Purple ad koncertet 2023. július 16-án a Papp László Budapest Sportarénában.