Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Február 11. 06:30, péntek | Helyi

HONVÉD KADÉT PROGRAM

HONVÉD KADÉT PROGRAM

A Szentannai Sámuel Református Középiskolában ősztől a Honvéd Kadét Program is új lehetőséget biztosít a jelentkezőknek. A részletekről Szűcs Judit igazgatóhelyettessel beszélgettünk.

Az iskola december 15-én csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz, amelynek több szintje van. A program gyakorlatilag a honvédelmi nevelést szolgálja az intézményben.


A jelentkezésnek nincs külön feltétele, hiszen ez nem szakképzés, nem úgy kell elképzelni, hogy katonák lesznek a diákok. Semmi kötelezettséget nem jelent a képzés, csak honvédelmi alapismeretek tantárgyat tanulnak majd, illetve szabadidős tevékenységben vesznek részt órarendi keretek között. Olyan helyekre is elmehetnek majd a tanulók, ahova magánemberként nem. Pl. ejtőernyőzés, önvédelem, tereptárgyak felkutatása, hadisírgondozás.

A karcagiak mellett vidékről is érdeklődnek a képzés iránt. A gimnáziumi képzésre jelentkezőknél motiváló az, hogy a honvédelmi ismertek tárggyal bővül a választható érettségi tárgyak köre, illetve ez a tantárgy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen felvételi tárgyként is szerepelhet, amennyiben érettségizik belőle a tanuló, illetve ösztöndíjban is részesülhet.

A jelentkezési határidő február 18. - s jelentkezéskor amennyiben gimnáziumi képzést választ a diák, akkor bekapcsolódik a Honvéd Kadét Programba.
Az ösztöndíj kapcsán vonzó lehet, hogy a tanulmányi eredménytől függően, ha a tantárgynak átlaga a 3,5-et eléri 11 ezer forintot kap, 4,5-től 22 ezer forintot és jeles tanuló esetében havi 34 ezer forint ösztöndíjat jelent ez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 15:00, vasárnap | Helyi

BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS

Erdély szívéből, Székelykeresztúrról érkeztek vendégek a városunkba. Itt tartózkodásuk alatt részt vettek egy barátságos focimérkőzésen is.

2024. Május 05. 09:00, vasárnap | Helyi

TÁNCHÁZ A MARISTÁSOKNÁL

A cigánytánc alapjaival ismerkedhettek meg a diákok a Szent Pál Marista Általános Iskolában a cigányhét záróprogramján. A következő percekben önök is betekintést nyerhetnek a jó hangulatú táncházba.

2024. Május 04. 15:00, szombat | Helyi

JÓTÉKONYSÁGI BÁLT RENDEZTEK

Az idei a Kátai Bál jótékonyságból befolyt bevételeit a kórház biztonságos betegellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére fordítják.

2024. Május 04. 07:00, szombat | Helyi

ÁTADTÁK A GYÓGYSZERTÁR ÉPÜLETÉT

Újra helyben vásárolhatnak gyógyszereket a tiszaburaiak. Átadták ugyanis a településen a gyógyszertárat. Az épület átadása ünnepélyes keretek között zajlott.