Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Szeptember 04. 05:01, vasárnap | Helyi

HONVÉDELMI TÁBOR A FÜRDŐBEN

HONVÉDELMI TÁBOR A FÜRDŐBEN

Berekfürdőben a strand területén „Harcos” tábort tartott a Magyar Honvédség, mely 2016 óta rendez honvédelmi táborokat 12 és 18 éves diákoknak.

A zárónapra várták a szülőket, hozzátartozókat is egy kis összegző bemutatóra. Sokan csodálkozva nézték milyen fegyelmezettek lettek gyermekeik, unokáik.

A pandémia ideje alatt korlátozottan kerültek ezek a harcos táborok megszervezésre. Tavaly már többet meg tudtunk tartani, idén viszont minden tervezett tábor végrehajtásra kerül. A 68. Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalj Jász-Nagykun-Szolnok megyében négy honvédelmi tábort rendez. Az elsőt most Berekfürdőn, majd Kenderesen, Mezőtúron és Kunszentmártonban - tudtuk meg Pálinkás Tibor alezredestől. Az öt nap alatt a diákok játékosan, csapatban, tapasztalt katonáktól tanulhattak olyan túlélési, egészségügyi és önvédelmi technikákat, amelyeket a mindennapi életben is hasznosíthatnak majd - mondta a szakember. A tábor célja valamilyen szinten a honvédelmi nevelés, hogy megismerhessék a fiatalok a katonák mindennapi életét. A programban számtalan lehetőséget biztosítottunk erre, például szimulátort próbálhattak ki, katonai bemutatót tartottunk, hagyományőrző katonák is jelen voltak a táborban. A fiatalok megismerkedtek kicsit a katonai élettel is, volt ébresztő, reggeli torna, körletrend kialakítás, és nem titkoltan az volt még a célunk, hogy ezekkel a fiatalokkal előbb-utóbb találkozzunk a Magyar Honvédség valamelyik tanintézetében - fogalmazott az alezredes.
- Amikor elfoglalták a körletet első nap, megrettentek a gyerekek a katonai sátraktól?
- A szülői tájékoztatóban ez is benne volt, lenne lehetőségünk arra is, hogy kő- vagy faházakba rendezzük be ezeket a körleteket, de a harcos honvédelmi táborba belefoglaltatik, hogy azért az éjszakai alvás, a nappali pihenés se legyen annyira komfortos, mint otthon a saját szobájában.
- Említette a kiképzéseket, mennyire mélyen láttak bele a katonai életbe?
- 12-15 éves gyerekekről beszélünk, nem az a célunk, hogy elrettentsük őket. Nyilván a 6 órás ébresztő az ugyanúgy fáj, bármilyen hangsúllyal közli a kiképző, hogy fel kell kelni és menni kell reggeli tornázni, de ezt követően azt gondolom azok a programok, amiket biztosítottunk nekik - katonai tantárgyak, tereptan, tájékozódás a terepen, közelharc, kis lövészet paintball fegyverekkel - ezeket játékos formában tartottuk, hogy megszerettessük velük a katonai életet, bízunk abban, hogy többen fognak majd katonai altiszti vagy tiszti iskolába menni az általános iskola befejezését követően.
A berekfürdői Bakos Bendegúznak nagyon tetszett a tábor, számára a legnehezebb a korán kelés volt. Nagyon élvezte a repülőgép-vezető szimulátort, és azt, amikor ebédre menet meneteltek és énekeltek, mint a filmekben. A tábor nagyon sok élményt, barátot adott neki és úgy vélte szorgalmasabb, kicsit rendezettebb, fegyelmezettebb lett öt nap alatt.
A karcagi Kovács-Bocskay Ákos Zsigmondnak is tetszett a tábor. - Még ilyen élményem sohase volt részem- jelenti ki határozottan. A sátorban alvás, a reggeli ébresztő, a torna miatt picit izgultam, mert nagyon tornázni se szoktam otthon, de boldog voltam, hogy legalább itt is erősödni tudok. Nekem az bemutatók tetszettek a legjobban, amikor szó volt az újraélesztésről, a tűz elhárításról, a sebek begyógyításáról - itt sok új ismeretet szereztem, amit tudok az életben is hasznosítani. A menetgyakorlatok, a bemutatók miatt a katonai pálya picit megtetszett, de én paleontológus szeretnék lenni nagykoromban, úgyhogy ez a hét egy kaland volt számomra.
Niesz Eszter Pilisvörösvárról érkezett. - Tavaly a tévében láttam egy riportot a táborról és nagyon megtetszett, így a bátyám és az öcsém is jelentkezett a táborba. A katonai fegyelem az elején nagyon nehéz volt. Amikor már kiigazodtunk, megtaláltuk a helyünket a sorban, már jól mentek az alaki dolgok is - árulja el a középiskolás lány, akinek a legnagyobb élménye a lövészet volt és a rejtőzködéshez az arcfestés. Ez egy hét nagy mértékben orientált a honvédelmi pálya irányába, eddig sem az a babázós voltam, úgyhogy én a katonai vonalon indulok el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.

2024. Április 29. 13:39, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.