Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2015. Január 06. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Horvátország az EU sereghajtója

Horvátország az EU sereghajtója

Brüsszel szerint Horvátország a legrosszabbul teljesítő ország az Európai Unióban: a csatlakozás, 2013. július 1-je óta nem lépett előre, folyamatosan csökken a hazai összterméke (GDP) és a beadott projektjei sem versenyképesek– írta a Jutarnji List horvát napilap vasárnap.

A lap arról cikkezett, hogy a horvát közvélemény kiábrándult az EU-ból, valamint abból a horvát politikai elitből, amely a csatlakozáshoz vezette az országot. A Jutarnji List brüsszeli tudósítója úgy véli, hogy a végzetes mulasztásokért és a hibákért a jelenlegi kormány felkészületlen és alkalmatlan miniszterei a felelősek.

A cikk szerzője szerint az ország megítélésén rontott Zoran Milanovic miniszterelnök irracionális és az ország számára ártalmas próbálkozása, hogy meggátolja Josip Perkovic volt jugoszláv, majd horvát titkosszolgálati vezető németországi kiadatását.

Ezzel csak azt bizonyította, hogy a vezetés nem értette meg, mit jelent az EU egyezményeinek szellemében cselekedni - olvasható a cikkben. A lap szerint az Európai Unió mint szervezet attól függ, tagjai mennyire tisztelik szerződéseit és megállapodásait. Ezt persze ki lehet játszani, mint ahogy a horvát miniszterelnök is megpróbálta, de nem biztos, hogy megéri - vélekedik a szerző.

A Jutarnji List szerint amikor Görögország még csak tagjelölt ország volt, majdhogynem sértve érezte magát attól, hogy az EU reformok bevezetését kéri tőle. Ugyanúgy Horvátország is ellenállt a reformoknak, és úgy érezte, Brüsszel túlzásokba esik, hiszen Horvátország mindig is európai ország volt.

Görögországot a demokrácia bölcsőjeként emlegetik. Ma a görögök mégsem értik, mit mond Brüsszel, mintha két külön világban élnének, nem pedig egy közösségben. Az EU pedig sokkal összetettebb és tagállamai egymással összefüggőbbek, mint azt az átlag görög állampolgár gondolja – írta a lap.

A horvát újság úgy véli, hogy a görögökhöz hasonlóan járt a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is, aki viszont okosabban járt el náluk, mert a vitatott törvények jelentős részét visszavonta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni