Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. November 23. 14:41, hétfő | Helyi

IDÉN IS DÍJJAZTÁK A LEGSZEBB KONYHAKERTEKET

IDÉN IS DÍJJAZTÁK A LEGSZEBB KONYHAKERTEKET

Az elismerések biatorbágyi átadóján az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a program az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti.

A verseny célja, hogy a kertművelők munkáját elismerje, hozzájárulva ahhoz, hogy minél többen foglalkozzanak otthon konyhakert-műveléssel.
Az országos kertszépítő verseny évek óta sok embert mozgat meg, emellett közösségépítő funkciót is ellát, ezért is segíti az Agrárminisztérium a program ismertségének, elismertségének növelését.
Közölték televíziónkkal: a 2012-ben még csak 22 jelentkezővel indult programhoz 2015-től Magyarország minden megyéje csatlakozott és mára már 138 határon túli település is részt vesz a programban.
A családok idősebb és fiatalabb generációi a tudást átadva műveljenek otthon kerteket, saját kétkezi munkájukkal zöldséget és gyümölcsöt termelve. Úgy fogalmaztak: az öngondoskodás nagy lehetőséget jelent a járványidőszakban is.

Sári Kovács Szilvia városunk polgármestere, a Magyarország legszebb konyhakertjei programigazgatója elmondta: idén 230 településről 1840 kerttel neveztek a versenyre, ami a tavalyi 378 település 2500 nevezéséhez képest nem jelentős visszaesés a járványhelyzet ellenére.

A program eddigi történetében 15 642 nevezéssel 87 225 kertművelő tevékenykedett a kertekben, akiknek több mint a fele húsz év alatti volt - ismertette. Elmondta: sok óvoda, iskola és tavalytól már bölcsődék is csatlakoztak, és egyre több szociális intézmény vesz részt a programban, illetve hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő emberek által gondozott kertekkel is pályáztak.
Tájékoztatása szerint idén minden kategóriában adtak át elismeréseket, és három életműdíjat is kiosztottak azoknak, akik már a negyedik alkalommal nyertek el országos minősítést.

Városunk alpolgármestere fontosnak tartja: az indulók többsége a vegyszermentes kertművelést választja, ha mégis permetezésre kényszerülnek, egyre tudatosabban használják a megfelelő szereket, megfelelő dózisban. Így biztosítható, hogy minél egészségesebb zöldségféléket termesszenek.
A rendezvényen Sári Kovács Szilvia bejelentette, hogy 2021-ben is megrendezik a versenyt "szorgalom, kitartás, hűség" jelmondattal.
A részletekről egy következő adásban láthatnak tájékoztatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.

2024. Április 23. 12:38, kedd | Helyi

VÍZVISSZATARTÁSSAL KÉSZÜLNEK AZ ASZÁLYRA

A KÖTIVIZIG működési területén a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet meghaladja a 298 millió köbmétert.

2024. Április 23. 11:30, kedd | Helyi

ELKAPTÁK A TISZABURAI DÍLERT

Egy 47 éves férfi helyi lakosoknak árulta a kábítószert. A rendőrök őrizetbe vették, a bíróság elrendelte a letartóztatását.