Városlista
2021. május 12, szerda - Pongrác

Hírek

2021. Május 03. 10:21, hétfő | Helyi
Forrás: Szolnok, 2021. május 3. a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya

Időszerűen és megalapozottan ítélkeztek tavaly Jász-Nagykun-Szolnok megye bíróságai

Időszerűen és megalapozottan ítélkeztek tavaly Jász-Nagykun-Szolnok megye bíróságai

A koronavírus hozta megváltozott körülmények ellenére is kedvezően alakultak tavaly a Szolnoki Törvényszék, és az illetékességi területén működő Jászberényi, Karcagi, Kunszentmártoni, Mezőtúri, Szolnoki és Tiszafüredi Járásbír

Időszerűen és megalapozottan ítélkeztek tavaly Jász-Nagykun-Szolnok megye bíróságai


A koronavírus hozta megváltozott körülmények ellenére is kedvezően alakultak tavaly a Szolnoki Törvényszék, és az illetékességi területén működő Jászberényi, Karcagi, Kunszentmártoni, Mezőtúri, Szolnoki és Tiszafüredi Járásbíróság ítélkezési mutatói. Hamarabb fejeződtek be az eljárások, és jelentősen csökkent a hatályon kívül helyezett döntések száma az előző évekhez képest. A bírák és igazságügyi alkalmazottak számos online szakmai képzésen gyarapították tudásukat. Lezárult a Jászberényi Járásbíróság épületének teljeskörű felújítása, és több évtizedes várakozás után belátható közelségbe került a Szolnoki Törvényszék rekonstrukciója is – derül ki a Szolnoki Törvényszék 2020. évi működéséről szóló beszámolóból, amit Kissné dr. Szabó Judit elnök 2021. április 22-én nyújtott be az Országos Bírósági Hivatal Elnökéhez.

Az időszerűség javulását jól mutatja, hogy az ún. 2 éven túli, azaz a több, mint 2 éve folyamatban lévő ügyek száma a törvényszék által elsőfokon tárgyalt polgári peres ügyek esetében a felére, míg a járásbíróságok által tárgyalt polgári peres ügyek esetében 20%-kal csökkent. A törvényszék által elsőfokon tárgyalt 2 éven túli büntetőügyek száma nem változott, a járásbíróságoké azonban a negyedével csökkent. Ennek köszönhetően az ország 20 törvényszéke közül a Szolnoki Törvényszék a 9., míg a megye járásbíróságai az ország 7. legidőszerűbben ítélkező bíróságai.

Nem csupán gyorsabban, de megalapozottabban is zajlott az ítélkezés. Azon ügyek esetében ugyanis, amelyekben az elsőfokú döntés ellen fellebbezéssel éltek, a törvényszék által elsőfokon tárgyalt polgári peres ügyeknél a felére csökkent a hatályon kívül helyezések száma, míg a járásbíróságok által tárgyalt polgári peres ügyek esetében a mutató nem változott. A törvényszék elsőfokú büntető ügyei vonatkozásában is csökkenés mutatkozott, de jelentős javulás a járásbíróságok büntető peres ítélkezésében volt tapasztalható, ahol egyharmadára csökkent a hatályon kívül helyezések száma az előző évhez képest. Ennek köszönhetően az ország 20 törvényszéke közül a megye járásbíróságai az ország 6. legmegalapozottabban ítélkező bíróságai.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 12. 08:14, szerda | Helyi

BELFÖLDI SZÁLLODÁKBAN ÜDÜLNE A MAGYAROK FELE

A magyarok közel fele belföldi szállodában üdülne a koronavírus-korlátozások feloldása után.

2021. Május 12. 08:07, szerda | Helyi

ÚJABB MILLIÓS ADOMÁNY A KÓRHÁZNAK

Újabb jelentős adományt hoztak a Kátai Gábor Kórház számára a Tisza-tavi Keresztény Polgári Kör tagjai.

2021. Május 12. 07:55, szerda | Helyi

TÓTH JULIANNA TÁVLATI TERVE A KOSÁRLABDA

Tóth Julianna, a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola nyolcadikosa a Szolnoki Sportcentrum Leány Kosárlabda Szakosztályában játszik. A tehetséges fiatal lány mindene a kosár, távlati terveit is ebben képzeli el.

2021. Május 11. 17:27, kedd | Helyi

MEGÁLLÁS NÉLKÜL TÁVOZOTT A BALESETET OKOZÓ FÉRFI

A karcagi rendőrök elfogták a cserbenhagyót.