Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Július 20. 08:02, kedd | Helyi

ÍJÁSZOK A SZÉLMALMI FOGADÓHÁZBAN

ÍJÁSZOK A SZÉLMALMI FOGADÓHÁZBAN

A Szélmalmi Fogadóház udvarán a Karcagi Birkafőzők Egyesületének 17 tagja tartott bemutatót a hungarikum birkapörkölt készítéséről. Ezen a napon a karcagi talpas íjászok bemutatója is színesítette a programot.

Üdvözlöm a Kötöny Népe Karcagi Íjász Egyesületnek az elnökét. I Önök itt mit mutatnak be? Ki a célközönség, és mit lehet erről tudni?
- Üdvözlöm a karcagi nézőket! A kedves kilátogatóknak szeretnék egy kicsit kedveskedni az íjászattal, tehát a gyerekeknek, a felnőtteknek bárkit, akit érdekel a hagyományőrző íjászat, azoknak szeretnénk egy kicsit kedveskedni, ezzel visszatérnénk arra a régi szép időkre, mikor még a birkafőző ment Karcagon.

- Miért fontos ez a féle hagyományőrzés Önök szerint?
- Azért fontos, mert sokan már elfelejtették ezt a régi harci nomád életet, amiben az őseink éltek, és sokan keresnek bennünket, hogy újra elkezdjék ezt a hagyományőrzést és ezt ápoljuk, ezt tiszteljük, ezt csináljuk továbbá több mint tíz éve.

- Ahogyan említette, egyre többen keresik meg önöket. Korosztály tekintetében mi mondható el?
- Korosztály tekintetében el lehet mondani az öt évestől akár a hetvenesig, tehát körül lehet nézni, hogy Imre bácsi is már közel van a hetvenhez, vannak fiatalok, idősebbek, tehát mindenki megtalálja a magának kedvező korosztályt, akivel együtt tudja folytatni ezt a nagyon szép hagyományőrző sportot.

- Ahogyan említetted, ez egy hagyományőrző sport, de itt nem csak a sport alapjaival ismerkednek meg az ide jelentkezők, hanem magával a viselettel, a ruházattal is. Mit lehet erről tudni? Hogyan vezetik be a jelentkezőket ebbe a világba?
- Ebbe a világba úgy vezetjük be, hogy először elmondjuk neki, hogy mivel szeretne indulni, tehát gyerek éjjel felnőtt éjjel és akkor megnézzük, hogy mit tud bírni. Az egyesületnek vannak használt íjai, tehát neki nem kell egyből költeni rá, avval elkezdi az egészet, és hogyha eltelik három hét, vagy négy hét, és úgy érzi, hogy ezt szeretné csinálni, akkor lehet utána beleilleszteni. És utána mi segítünk a továbbiakban, hogy azoktól a beszerzőktől vegyem meg a ruhát, a kaftát, a csizmát, ami lényegesebben olcsóbb, mintha elmenne, mint amelyik boltba és megvenné.

- Köszönjük szépen!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

2024. Április 25. 09:57, csütörtök | Helyi

Az elmúlt 24 órában történt

A vármegye rendőrei az elmúlt napon 7 személyt fogtak el, akik közül 2 ellen elfogatóparancs volt érvényben, valamint 1 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból.