Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Október 10. 20:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

IMF/Világbank - Lagarde: súlyos károkkal járhat, ha nem emelik meg az amerikai adósságplafont

IMF/Világbank - Lagarde: súlyos károkkal járhat, ha nem emelik meg az amerikai adósságplafont

Súlyos károkat okoz majd az amerikai és a globális gazdaságnak, ha nem sikerül megállapodni az amerikai adósságplafon megemeléséről - jelentette ki Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója csütörtöki washingtoni sajtóértekezletén.

Lagarde, aki az IMF és a Világbank őszi gyűlésének megnyitása alkalmából nyilatkozott, sürgette, hogy az Egyesült Államok "tegye rendbe pénzügyi háztartását", de egyúttal hangot adott annak a meggyőződésének is, hogy megszületik a megállapodás az adósságlimit módosításáról, valamint hogy a Federal Reserve exit-stratégiája óvatos lesz, és tekintettel lesz arra a hatásra is, amit a világgazdaságra gyakorolhat.
A Fed gazdaságélénkítő céllal, jelenleg havi 85 milliárd dollárért vásárol kötvényeket, de ez az összeg a jövő év elején várhatóan csökkenni fog. Ez elemzők szerint annak a jele, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény vezetői bíznak benne, hogy az Egyesült Államok gazdasága most már önerőből is megáll a lábán.
Az IMF és a Világbank vezetőinek találkozóján a vezető témák között szerepel az amerikai adósságplafon emelésének, valamint a Fed kötvényvásárlási programja csökkentésének kérdése, ami már azelőtt nyomást gyakorol a feltörekvő gazdaságokra, hogy valójában megkezdődött volna. Ez jelentős változás a legutóbbi IMF-tanácskozásokhoz képest, amikor az aggodalmak középpontjában az eurózóna állapota állt.
Az IMF-vezér rámutatott, a világgazdaság fellendülése továbbra is lassú és egyenetlen. Sürgette, hogy az Európai Unió szedje rendbe bankjait, és folytassa a bankunió kiépítését. Szavai szerint nincs kétsége afelől, hogy Európa kitart azon elkötelezettsége mellett, hogy további adósságcsökkentést biztosít Görögország számára, ha az teljesíti az uniós mentőprogram által megszabott pénzügyi célokat.
Szólt arról is, hogy az IMF felhatalmazást kapott tagállamaitól arra, hogy a néhány évvel ezelőtti aranyeladásból származó hasznát az alacsony jövedelmű országok támogatására fordítsák.

Címkék: Gazdaság-IMF

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik