Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2019. Január 31. 13:56, csütörtök | Helyi

INFLUENZA JÁRVÁNY

INFLUENZA JÁRVÁNY

Duplájára emelkedett az influenzaszerű tünetekkel háziorvoshoz forduló betegek száma megyénkben.

Karcagon is sok a beteg, a Kátai Gábor Kórház egyes osztályain látogatási tilalmat rendeltek el. A szakemberek szerint a megelőzés kulcsfontosságú ebben az időszakban.

Járványügyi érdekből az influenzaszerű megbetegedések számának jelentős növekedése miatt a fertőzés veszélye és a járvány megelőzése érdekében a Kátai Gábor Kórházban a látogatási tilalmat rendelt el Nagyné László Erzsébet főigazgató január 17-től az intézmény egész területére. A látogatási tilalom visszavonásáig az alábbi osztályokon látogatási tilalmat rendelt el: csecsemő- és gyermekgyógyá¬szati, szülészet-nőgyógyászati/újszülött részleg, aneszteziológiai és intenzív, ápolási, krónikus belgyógyászati, belgyógyászati, kardiológiai, kardiológiai rehabilitációs és mozgásszervi rehabilitációs osztály.

Az egyik karcagi gyógyszertárban is sokan érkeznek influenzaszerű tünetek enyhítésére szolgáló készítményekért. Dr. Szalay Lászlóné gyógyszerész a házi praktikák alkalmazását is ajánlja, azonban ha nem javul a beteg állapota feltétlen orvoshoz kell fordulni.

- A higiénés rendszabályok betartásával, a gyakori kézfertőtlenítéssel elérhetjük azt, hogy lehetőleg ne betegedjünk meg. Kerüljük a tömeges rendezvényeket. Sok savanyú káposztát együnk nyersen, sok gyümölcsöt, használnak a vitaminok. C vitamin, A vitamin, D vitamin. Vannak olyan kombinált készítmények amelyek mind a három készítményt tartalmazzák.

Az influenza cseppfertőzéssel terjed. Abban különbözik a náthától, hogy hirtelen jelentkezik, magas lázzal, hideg rázással, izom- és izületi fájdalommal jelentkezik. Az oltóanyagok adhatnak védelmet, ezért még most sem késő azt beszerezni és beadatni a veszélyeztetett korosztálynak.

A gyógyszerész kiemelte, hogy legyen otthon láz és fájdalomcsillapító, orrcsepp, hurutoldó. Azonban a vitaminfogyasztás, pihenés, gyógyteák, hagymatea, a vöröshagyma és fokhagyma fogyasztása, vagy akár a cékla is segíthet a megelőzésben.

Monoki Lukácsné egy forgalmas üzeltben dolgozik. Ő a házi praktikákra esküszik.
- A védekezést már jóval a szezon előtt elkezdjük. Gyógyteát iszogatok. Nem az antibiotikumot veszem, hanem inkább gyógynövény készítményt fogyasztok. A savanyúkáposzta és a gyümölcs nagyon jó, ez a legjobb szerintem.

Ari Mária két gyermekét neveli otthon. Elmondta, hogy ők is csak akkor vesznek antibiotikumot, amikor az már feltétlen szükséges.

- C vitamint, jó meleg mézes teát fogyasztjuk. Hála az Istennek a gyerekek nem betegek. A gyümölcsöt részesítjük előnyben, a védekezést akkor kezdjük amikor bejön a hideg idő.

A százezer lakosra jutó betegek száma a Szolnoki és Törökszentmiklósi járások területén volt a legmagasabb, a legalacsonyabb pedig a karcagi, tiszafüredi és kunhegyesi térségekben. A megyénkből beküldött mintákból azonban influenzavírust még nem mutattak ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:29, szombat | Helyi

ELBALLAGTAK A SZENTANNAISOK

Idén sem maradhatott el a tradicionális gépes felvonulás, minden évben ezzel veszi kezdetét a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium különleges ballagása.

2024. Május 18. 14:25, szombat | Helyi

VÁRMEGYEI VONÓS VERSENY

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei vonósverseny. A megmérettetésre közel 50 gyermek nevezett.

2024. Május 18. 12:17, szombat | Helyi

IDÉN IS SOK ALKOTÁS SZÜLETETT

A Játszd újra kiállításra idén is sok alkotás készült. Ez a program nem csak a hulladék újrahasznosításáról, hanem az óvodás gyermekek tehetséggondozásáról is szól.

2024. Május 18. 10:02, szombat | Helyi

VÁROSUNK IS BEMUTATKOZOTT

Városunk is bemutatkozott a térség legnagyobb idegenforgalmi expóján, a Szolnoki Utazás és Szabadidő Kiállításon.