Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Június 19. 19:43, szerda | Helyi

Innováció mezőgazdaságban

Innováció mezőgazdaságban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete a Karcagi Kutatóintézettel közösen agrárfórumot és fajtabemutatót tartott a minap.

A megjelent gazdálkodóknak Nagy István agrárminiszter beszélt az ágazat aktuális kérdéseiről.

A tavalyi gazdálkodási év adatainak ismertetése után Nagy István agrárminiszter arról is szólt, hogy a Vidékfejlesztési Programban május végéig hetvennégy pályázat jelent meg, több mint 1500 milliárd forintos keretösszeggel. Ebből már hatvankét pályázat 1376 milliárd forintot kapott, és már 460 milliárd forintot ki is fizettek. Az élelmiszeripari ágazatban hatszázötven, a borászatban ötszázötven pályázatot támogatnak.
Kertészeti fejlesztésekre közel 80 milliárd forintot különítettek el, állattartó telepek korszerűsítésére és trágyatárolók létesítésére közel ezerkilencszáz a támogatott kérelem. A fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása közül eddig több mint ezerkétszáz kérelem részesült pozitív elbírálásban, több mint 15 milliárd forint értékben. Közel kétezer önkormányzati fejlesztés – településképet javító fejlesztések, szennyvízkezelési beruházások, külterületi útjavítás, gépbeszerzés – kapott 76 milliárd forintot.
Harmincéves probléma az osztatlan tulajdon rendezése. Júliustól a Nemzeti Földügyi Központ koordinálja az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló eljárásokban résztvevőket. Azt is szabályoznák például, hogy egy hektár alatti területet csak egy ember örökölhetne, a többi örököst kifizetnék – vázolta a tárcavezető.
2020-tól 2030-ig évente 17 milliárd forintnyi fejlesztési forrást biztosít a kormány az öntözéshez kapcsolódó művek fejlesztésére. Kérdésre válaszolva Nagy István elmondta, a mezőgazdaságban az új innovációs technológia a megújítás záloga, hiszen olyan gyorsan változik a világ, olyan kihívásokkal kell szembenézni az agráriumnak, amire nagyon gyorsan kell válaszolni.
Az intézet igazgatója szerint is nagy kihívást jelent a szakemberek hiánya.
A helyi gazdálkodók is bizakodva tekintenek az innovációs technológia felé.
Az ISM szakemberi segítenek a precíziós gazdálkodásban.
Az a digitális technológia, aminek elősegítésén a tárca is dolgozik, azt a célt is szolgálja, hogy a technológia eszközeivel a kézi munkaerőt, a fizikai munkát megkönnyítsék a gazdák. Ehhez az új európai uniós ciklusban olyan pályázatokat fognak kiírni, amelyek segítenek a gazdálkodóknak abban, hogy a fentieket megvalósíthassák – ígérte a tárcavezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

2024. Április 25. 09:57, csütörtök | Helyi

Az elmúlt 24 órában történt

A vármegye rendőrei az elmúlt napon 7 személyt fogtak el, akik közül 2 ellen elfogatóparancs volt érvényben, valamint 1 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból.