Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Január 26. 09:07, péntek | Helyi

Interjú Dobos Lászlóval Karcag polgármesterével

Interjú Dobos Lászlóval Karcag polgármesterével

A JOBBIK NEM SZAVAZTA MEG A BÉREMELÉST, A KAMERARENDSZER BŐVÍTÉSÉT, ÉS A BABACSOMAGOT IS TARTALMAZÓ VÁROSI KÖLTSÉGVETÉST.
A FIDESZES KÉPVISELŐK IGENT MONDTAK A FEJLŐDÉSRE!

Karcag város képviselő-testülete soros, nyilvános képviselőtestületi ülésén tárgyalta Karcag Város 2018-as költségvetését. Az ülés után Dobos László, városunk polgármestere nyilatkozott a Karcag Tv-nek.

- A legfontosabb napirendi pont mindenképpen a költségvetés elfogadása volt. Hiszen az éves munkánkat a költségvetés elfogadásával, megtervezésével kezdjük és ez adja az alapot a munkánkhoz.


A költségvetés az előző évekhez új elemeket is tartalmaz, tovább több fejlesztéshez is forrást biztosít, mégis stabil, előremutató költségvetés.


- Összegben mindenképpen lényegesen magasabb, 5,2 milliárt forintról beszélünk. Nagyon sokszínű ez a költségvetés, különböző elvek alapján dolgozzák ki a szakemberek a számokat, a bevételi és kiadási számokat. A vezér elv az volt, hogy a város működésének a színvonala folyamatosan emelkedjen, legyen ez a költségvetes egy reális költségvetés. Jusson mindenre, elsősorban a kötelezően ellátandó feladatokra, de e mellett azokra a feladatokra amelyeket önként vállalunk. Biztosítson egy alapot arra, hogy a pályázatokhoz meglegyen az önerő, a fejlesztések ennek megfelelően minél jobban és minél gyorsabban tudjanak bekövetkezni és serkentse az egész rendszert - hiszen itt nagyon sok intézmény költségvetése is benne van ebben a városi költségvetéseben - a takarékosságra, de a munkára is. Szerencsére sikerült forrást elkülönítenünk olyan dolgokra, mint például a kamera-rendszer továbbfejlesztése. A térfigyelő kamerák ötlete már régóta motoszkált a fejünkben, kisebb mennyiségben volt is itt a városban. Most van lehetőség arra, hogy a már felszerelt 12 plusz 4 kamerarendszeren túl, ebben az évben további 17 felszerelésére lesz lehetőség, közbiztonság szempontjából ez mindenképpen egy előrelépés. Ugyan ilyen előrelépést jelent az is, hogy tudjuk támogatni a karcagi újszülötteket. Nem szociális alapon, hanem alanyi jogon. Erre is elkülönítettünk egy bizonyos pénzösszeget, 5 millió forint erejéig, így minden ez évben születendő gyermeknek egy támogatást tudunk biztosítani.


A hatályos törvények szerint tartani kell a számokat, de negyedévente felül kell azt vizsgálni és szükség esetén módosítani kell a költségvetést.


- Mindenképpen tartani kell a költségvetést, ez egy ilyen alapszabály. Nem szabad elmozdulni egyik irányban sem, se a bevételek nem szaladhatnak el túlzottan, sem a kiadások nem szaladhatnak el túlzottan, egyensúlyt kell tartani időben és mennyiségben is. Ez a költségvetés lehetőséget biztosít arra, hogy azért legyen egy szabad átjárás térben és időben is úgymond, hiszen előre pontosan nem lehet kiszámítani a fejlesztések ütemezését sem, tehát hogyha szükséges, akkor természetesen módosítunk a költségvetésen, mindig a helyzethez igazítjuk. Törvényi előírás is, hogy negyedévenként módosítani szükséges.


A képviselő-testületből csupán a jobbikos honatyák nem szavazták meg a 2018-as költségvetést.


- Sajnálom, de nem szavazta meg mindenki, a két jobbikos képviselő nem támogatta, ezt a szerintem nagyon nagyon jó költségvetést. Ez már csak azért is fájó, mert nagyon sokat papolnak arról, hogy hogy lehetne a várost tovább fejleszteni, milyen dolgokat kellene megtenni. Most még sem támogatták ezt a költségvetést. Érdekes, hiszen a baba-csomaggal is a születések számát szeretnénk, nem emelni, hanem erre inspirálni a szülőket. Ez is egy gesztus a részünkről. Talán ami a legfájóbb az, hogy ebben a költségvetésben a tartalék keretből 130 millió forint elkülönítésre került béremelésre. A közszférában dolgozók közül nagyon sokan, több száz ember 11%-os béremelésben részesül visszamenőleg, egészen január 1-től kezdődően. Ezt nem értem, hogy az emberek támogatása miért nem a szívügye a jobbikos képviselőknek.

Címkék: KÖLTSÉGVETÉS, Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:00, szerda | Helyi

TÁRGYALÁSSAL FOLYTATÓDIK AZ ÜGY

Ritkaságszámba menő döntés született a Szolnoki Törvényszéken:

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

FEGYELMEZETLEN LÉLEKGYÓGYÁSZOK

A NAV munkatársai azokat az internetes szolgáltatókat szűrték ki, akik gyaníthatóan bejelentés nélkül, kontárként végzik tevékenységüket, illetve, akik a számla-, és nyugtaadást elmulasztják.

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.