Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Szeptember 07. 14:19, szerda | PR
Forrás: (x)

ISO 14001 – környezetközpontú vállalati folyamatok

ISO 14001 – környezetközpontú vállalati folyamatok

Napjainkban egyre nagyobb figyelem hárul a környezetbarát megoldásokra, melyek a fenntarthatóbb életmódot szolgálják. Sokszor elhangzik, hogy a változás kicsiben kezdődik, ám céges szinten is sokat tehetünk bolygónkért.

Az erre fókuszáló minőségirányítási rendszerek egyre elterjedtebbek, mely örömteli tendencia.

Fókuszban a környezet

Manapság aktuális aggodalom, hogy bolygónk és környezetünk teljesítőképességének végnapjait éljük. A termelés robbanásszerű növekedése igencsak megterhelte a minket körülvevő ökoszisztémát. A népesség folyamatos gyarapodásával ez a nyomás pedig csak még tovább nő, így már idejekorán eljött az az éra, mikor a környezet és a bolygó állapotának megóvására kell gondolnunk. Ez nem csak számunkra, hanem a jövő nemzedékei számára is létfontosságú.

A környezettudatos módszerek már egészen kicsiben is elkezdhetők, gondoljunk például a szelektív hulladékgyűjtésre. Még nagyobb impaktfaktorral bír azonban az, ha a cégek is jóval tudatosabban fókuszálnak a zöldebb megoldásokra és a környezetközpontú működésre. Esetükben komplett irányítási rendszerek és szabványok érhetők el ennek megvalósítására. Ezek közül is kiemelkedik az ISO 14001 szabvány, mely az úgynevezett Környezetközpontú Irányítási Rendszer egyik fő eleme.

A KIR működtetése

Legyen szó cégről, vagy magánszemélyről, kivétel nélkül elmondható, hogy természeti erőforrásokat használunk. Ennek mértéke persze különböző, de a környezetre mindenképpen hatást gyakorol. Ez pedig adott esetben terheli, vagy esetleg szennyezi is a környezetet. A termelő cégek esetén a környezeti terhelés pedig még nagyobb mértékű. Ezért is fontos, hogy az ISO 14001 szabvány alkalmazásra kerüljön.

Mára alapvető elvárás, hogy a cégek megfeleljenek a különféle környezetvédelmi jogszabályoknak. A napi működésből fakadó terhelések csökkentése a vállalatok kötelessége is. A KIR és a hozzá kapcsolódó ISO 14001 szabvány pedig éppen ezt segíti elő. Segítségükkel csökkenthető a természeti erőforrások túlzott felhasználása, így a bolygó állapota nagyobb valószínűséggel konzerválható. Az ISO 14001 szabvány célja ezen felül a vállalatok hatékonyságának növelése, mindezt úgy, hogy az összhangban legyen az irányítási rendszer által diktált környezetvédelmi előírásokkal.

Környezettudatos előnyök

Az ISO 14001 szabvány alkalmazása a környezet és a vállalkozások számára is tartogat előnyöket. Tekintve, hogy ezek egymással szoros relációban vannak, akár közös érdeknek is tekinthető. Az egyik legnyilvánvalóbb előny a vállalkozások szempontjából a gazdaságosabb működésből fakadó megtakarítás. Mivel a termelés a környezettel összhangban zajlik, a felhasznált erőforrások és a vonatkozó költségek is csökkenthetők, így a cég akár a termelésen is spórolhat.

Az ISO 14001 szabvány ezen felül csökkenti a környezeti kockázatokat, hiszen jól körülhatárolható módon szabályozza és előzi meg az esetleges baleseteket. A tanúsítás akár új nemzetközi piacokat is nyithat a vállalatok előtt. A nemzetközi színtéren egy környezetvédelmi megfelelőség óriási fegyverténynek számít, így a gyakorlati előnyök mellett akár marketingcélokat is szolgálhat. Ha pedig a környezet megóvásával egy vállalkozás hatékonysága még növelhető is, jogosan merül fel a kérdés: eddig miért nem így csináltuk? Az ISO 14001 szabvány mindenki számára megteremti a lehetőséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.