Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. November 09. 07:23, hétfő | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Iszlám Állam - készül a Pentagon a légicsapások fokozására

Iszlám Állam - készül a Pentagon a légicsapások fokozására

Miközben az Egyesült Államok az Iszlám Állam (IÁ) elleni légicsapások fokozására készül Szíriában,

a nyugati szövetségesek részvétele korlátozott, a dzsihadista szervezet elleni katonai fellépés elején aktívnak mutatkozó arab országok pedig jórészt eltünedeztek - írta vasárnapi beszámolójában a The New York Times című amerikai napilap.
Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Jordánia harci gépeinek nagy részét az Irán által támogatott síita húszi lázadók elleni harcra csoportosította át. Bahreini repülőgépek utoljára februárban, a jordániaiak augusztusban támadtak Szíriában, az omániak pedig járőröznek ugyan, de a szerepük szerény.

A nyugati szövetségesek, köztük a franciák és az ausztrálok hajtottak ugyan végre csapásokat Szíriában, de tűzerejüket főleg Irakra összpontosítják. A britek csak az utóbbi országban támadnak, Szíriában csak felderítő repüléseket hajtanak végre, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök pedig választási kampánya során hazája harci gépeinek visszavonását ígérte.

Emellett a szövetségesek egyike sem akar az Egyesült Államokhoz hasonlóan repülőket állomásoztatni a törökországi incirliki bázison, ami pedig a jóval rövidebb repülési távolság miatt jelentősen megkönnyíthetné számukra a támadások indítását.

A lap által közölt összesítés szerint az Egyesült Államok arab és a nyugati szövetségesei Szíriában a 2700 légicsapás 5 százalékát, Irakban pedig a 5100 támadás 30 százalékát hajtották végre.

A Perzsa-öbölben 2007 óta először nem tartózkodik amerikai repülőgép-hordozó; a Theodore Rooseveltet, amelynek harci gépei a légicsapások 10 százalékát hajtották végre, október elején karbantartásra visszarendelték. Franciaország csütörtökön jelentette be, hogy a hiány pótlására a térségbe vezényli egyetlen repülőgép-hordozóját. Ilyen osztályú amerikai hadihajó december közepén érkezik ismét a régióba.

Charles Brown tábornok, az IÁ elleni légi hadjárat parancsnoka a lapnak elmondta, hogy a légicsapások kiterjesztése az elkövetkező napokban Rakka, a dzsihadista szervezet székhelye környékén várható, ahol újonnan felfegyverzett kurd és arab egységek kísérelnek meg előrenyomulni. Ugyancsak fokozzák a támadásokat az IÁ olajlétesítményei, bombagyárai és egyéb kulcsfontosságú létesítményei ellen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.