Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Augusztus 24. 05:01, csütörtök | Helyi

IV. TISZA-TAVI PET KUPA

IV. TISZA-TAVI PET KUPA

Tizenkét, pillepalackokon lebegő hajóval és kenus különítménnyel startoltak el a csapatok a IV. Tisza-tavi PET Kupán Tiszafüredről.

Mintegy kétszáz petkalóz saját készítésű tutajjal Tiszafüredtől Tiszanána-Dinnyéshátig gyűjtötte a hulladékot a tóról és az ártéri erdőkből három napon át.

A kormány számára kiemelten fontos az ország, a Kárpát-medence természeti értékeinek megőrzése, ennek érdekében számos intézkedést tesz és támogat – mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára Tiszafüreden, a Morotva Kerékpáros Pihenőben tartott ünnepélyes megnyitón.
Keszthelyi Nikoletta közölte, hogy:
-a kormány támogatja az illegális hulladéklerakók felszámolását, a körforgásos gazdaságra való áttérést, illetve a lakosság, a következő generáció környezettudatos szemléletformálását.
A PET Kupa kiváló példája a körforgásos gazdaságra való áttérésnek, hiszen az összegyűjtött hulladékokból készülnek a hajók, amelyekkel a Tiszán és mellékfolyóin keletkező hulladékot szedik össze
– jegyezte meg a helyettes államtitkár. A fel nem használt hulladékokat szakszerűen összegyűjtik, újrafelhasználásra alkalmassá teszik – hangsúlyozta, hozzátéve: a hulladékhasznosítók és a közszolgáltatók is partnerek ebben.
Kiemelte: a PET Kupa hulladékkezeléssel kapcsolatos „jó gyakorlatát” hat ország másolja, az ENSZ környezetvédelmi közgyűlése pedig 2023-ban díjára jelölte a PET Kupát.
Virág Tibor, Tiszafüred alpolgármestere megköszönte a petkalózok munkáját, akik megtisztították a Tiszát és a Tisza-tavat. Mint mondta, a szemét nem helyben keletkezik, de a Tisza-tó az elszenvedője. Kiemelte: jövőre is „hazavárják” a petkalózokat.
A három nap alatt a 12 lelkes pethajós csapat összesen 200 részvevője naponta 400-500 zsák hulladékot szedett össze az ártéri erdőkből, a nádasokból és a tóparti hulladékszigetekről.

A szemét között naponta találtak kerti bútorokat, hűtő darabokat, TV készüléket, autó karosszéria darabokat, különböző szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot (festéket, olajos hordókat).

A szoros mezőnyben csak az utolsó pillanatban dőlt el az eredmény.

A szervezők becslései szerint a csaknem 1500 zsáknyi összegyűjtött hulladék legalább 6,5 tonna szennyeződés eltávolítását jelentette ezúttal.
A IV. Tisza-tavi PET Kupát tapasztalt csapat, a DHL Clean Up Hungary nyerte, a Tisza-Hőse kitüntető címet ezúttal a ZÁBRÁK vehették át.
A hulladékgyűjtő rendezvény az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával valósult meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:51, hétfő | Helyi

ELISMERÉSEK JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYÉBEN

A rendőrség napja alkalmából rendőrök és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak vehettek át jutalmat.

2024. Április 29. 13:39, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.