Városlista
2023. február 6, hétfő - Dóra

Hírek

2012. Augusztus 25. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Járványokat okozhatnak a hajléktalanok

Járványokat okozhatnak a hajléktalanok

A hajléktalan emberek között világszerte nagyobb a tbc és a hepatitis C fertőzések száma, ami világméretű járványokat okozhat - mutatott rá egy új kutatás, amelynek eredményéről a Fox News számol be.

A hajléktalanok által hordozott betegségek szélesebb körű járványokhoz vezethetnek, mint azt korábban gondolták.

Seena Fazel, az Oxford Egyetem tudományos főmunkatársa és csapata a hepatitis C, a HIV és a tbc előfordulás arányait vizsgálta 1984-2012 között a hajléktalanok körében.

Azt találták, hogy a tbc előfordulása negyvenhatszor, a hepatitis C pedig négyszer volt magasabb a hajléktalanok körében, mint az általános lakosság soraiban az Egyesült Államokban. Nagy-Britanniában az előbbi harmincnégyszer, az utóbbi ötvenszer volt nagyobb.

A HIV fertőzést illetően nincsenek pontos adatok, becslések szerint a betegek száma akár húsz szorosa is lehet a hajléktalanok között.

Az ENSZ becslése szerint világszerte 100 millió ember él az utcán. A betegségek és a korai halálozások pedig különösen magasak ebben a csoportban. Mivel pedig a tbc tüsszentéssel terjed, könnyen széles körű járványhoz vezethet.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 13:50, péntek | Életmód

Egy 30 éves masztiff lett minden idők legöregebb kutyája

Egy 30 éves alentejo masztiff lett minden idők legöregebb kutyája - írta a BBC hírportálja pénteken.

2023. Február 03. 06:34, péntek | Életmód

Közösen kutatnák az oxigénterápiás lehetőségeket Lentiben és Grazban

A hiperbárkamrás oxigénterápia felhasználási lehetőségeit kutatná közösen Zala Vármegye Önkormányzata, a Lenti Gyógyfürdő és a Grazi Orvostudományi Egyetem az osztrák-magyar Interreg program keretében.

2023. Február 02. 12:39, csütörtök | Életmód

Előbújtak a medvék a Szegedi Vadasparkban

Előbújtak a medvék csütörtökön a Szegedi Vadasparkban, és bár szikrázó napsütés fogadta őket, nem mentek vissza a medveházba.

2023. Január 31. 13:49, kedd | Életmód

Michael Jackson unokaöccse játssza a címszerepet a Michael című életrajzi filmben

Michael Jackson legendás amerikai popénekes unokaöccse, Jaafar Jackson játssza a Michael című életrajzi film címszerepét - számolt be róla a Variety.com filmes szaklap.