Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Június 05. 19:18, szerda | Helyi

Javában érik a szamóca

Javában érik a szamóca

Javában szedik már a szabadföldi ízes piros gyümölcsöt, a szamócát. Az esős idő sokszor megnehezíti a munkát, hiszen nem könnyű a saras földet taposva gyűjtögetni az ízes piros szemeket.

A lehulló esőcseppek pedig felverik a sarat a szamócára, ez pedig kedvez a betegségek terjedésének, valamint a gyümölcs is könnyen megrohadhat, ami veszteség a termelőnek. Szerencsére léteznek jó megoldások.
Pozderka László fél hektáron termeszt földiepret. Clery és a Joly fajtákkal foglalkozik. Szamócaföldjén ideális megoldást alkalmaz : fekete fóliával takart bakhátas művelést folytat, a sorok közét pedig szalmával szórta be.
– A bakhát kialakítása azért fontos, mert abban a gyökerek jobban tudnak fejlődni, egészségesebb lesz a növény. A fóliás takarás megvéd attól, hogy az esőcseppek ne verődjön vissza a növényre, illetve a gyomosodást is gátolja. A sorok között pedig azért szalmázok, hogy még az onnan visszaverődő csapadék által se kerüljön szennyeződés a növényre.
– És az se elhanyagolható szempont, hogy így mindig száraz felületen állva tudunk dolgozni – mutatott rá az őstermelő, aki ültetvényének vízellátására is nagy gondot fordít, csepegtető öntözési technológiát alkalmaz.
Bár most meglehetősen csapadékos volt az az időjárás, így is folyamatosan kell öntöznie, hiszen a szamóca növény benne van a bakhátban, ami eleve magasabban van a talajszintnél, így az esővíz önmagában nem biztosítana kellő mennyiségű nedvességet a növényeknek.
Kialakított egy öntöző tavat is – még halacskák is úszkálnak benne –, ezt fúrt kútból tölti fel vízzel. A tóból pedig egy óra alatt 30 köbméter vizet tud kijuttatni a szamócaföldre, ami egy-egy alkalommal elég is az egész ültetvényre. Mint mondta, a folyamatos víz- és tápanyagellátás, a gyomosodás megakadályozása nagyon fontos a szamócatermesztés során.
– Az idén nagyon későn kezdett érni a szamóca, általában május első hetének végén szedjük a szabadföldit, most pedig csak egy héttel ezelőtt kezdhettük meg a szedést, de már minden nap begyűjtjük az érett szemeket – számolt be róla László. – Egy sort átlagosan két naponta szedünk meg. Három-öt fő segíti a munkát, reggel is, este is kimegyünk az ültetvényre.
dén a szamócának sem kedvezett az időjárás.
– Tavaly ősztől egészen áprilisig tartott a hosszú, száraz idő, ami befolyásolta a termőrügyek kifejlődését. Tavasszal virágzás idején sem volt még csapadék, a páratartalom szintén hiányzott a virág kötéséhez, utána meg bejött a tartós eső. Így eddig még semmi okunk nincs az időjárást dicsérni – nyilvánított véleményt az epres gazda.
– A termés is lassabban érik, és nagyon ki van téve a gombás fertőzéseknek, amit csak környezettudatos és okszerű növényvédelemmel lehet kiküszöbölni – mutatott rá, hozzátéve, hogy bár van bőven eper a töveken, csak a végén derül ki, hogy milyennek könyvelhető el az idei termés. – Mi úgy tapasztaltuk, hogy a termés szép, és még finom is…
Lászlót sokan ismerik Szolnokon, a vásárcsarnoknál és a Széchenyi lakótelepen is árulja a termést.
– Keresik a földiepremet, hiszen régóta ismernek. Először 1997-ben jelentünk meg a piacon. Ma már “százszor annyi” földieper van a piacon, mint akkoriban, annak idején még csak szabadföldi szamócát árultak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:00, szerda | Helyi

TÁRGYALÁSSAL FOLYTATÓDIK AZ ÜGY

Ritkaságszámba menő döntés született a Szolnoki Törvényszéken:

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

FEGYELMEZETLEN LÉLEKGYÓGYÁSZOK

A NAV munkatársai azokat az internetes szolgáltatókat szűrték ki, akik gyaníthatóan bejelentés nélkül, kontárként végzik tevékenységüket, illetve, akik a számla-, és nyugtaadást elmulasztják.

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.