Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. Október 16. 05:01, vasárnap | Helyi

JÓ ÉVE VOLT A BILJANA TÁNCCSOPORTNAK

JÓ ÉVE VOLT A BILJANA TÁNCCSOPORTNAK

Major János tanár úrral beszélgettünk a Refiben, hiszen a Biljana Bolgár Tánccsoportnak az idén nagyon jó éve volt.

- Június 11-én voltunk Jászapátin, ahol a Csoóri Sándor Kárpát-medencei Népművészeti Fesztivált rendezték. Jászapáti ennek a rendezvénynek az egyik helyszíne volt, amelyet egyébként Magyarországon közel 30 településen rendeztek meg ugyanabban az időben, ugyanazokkal a programelemekkel, és nemcsak Magyarországon, hanem határokon túl is magyarlakta településeken. Utána a júniusi hónap hazai rendezésű programmal zárult. Mi voltunk a házigazdái a 25. alkalommal megrendezésre kerülő Református Középiskolák Kárpát-medencei találkozójának, amire itthonról és Magyarországról, illetve a határon túlról több mint negyven iskola érkezett, és itt volt lehetőségünk házigazdaként az iskola más művészeti csoportjaival együtt bemutatkozni.

- Aztán pedig táborba indult a Biljana.
- Három év után tudtunk újra kijutni Bulgáriába, legutóbb 2019-ben volt lehetőségünk táborozni és fesztiválon részt venni. A Covid ezeket a lehetőségeket is elütötte, most újra sikerült egy nemzetiségi, hagyományőrző néprajzi és tánc tábort szervezni. A közép-bulgáriai Tryjavnában voltunk, tízezer fős álomszép településen a Balkán-hegység láncain. 2008 óta dolgozok együtt Diana Dobreva koreográfussal, ő várnai, eljött hozzánk a táborba, négy nap alatt négy új koreográfiát tanultunk meg.
Aztán elmentünk egy napra Burgaszba, a Fekete-tenger partjára, vagy a Balkán-hegységben. Meglátogattuk a Sipka-hágóban a Sipka emlékművet, a legnagyobb bolgár történelmi zarándokhely emlékművét, voltunk egy Szentendréhez hasonló természetesen bolgár vonatkozásában, kis skanzen faluban, Etarban, és az utolsó napokban pedig ellátogattunk a régi középkori fővárosába, Veliko Tarnovoba, ahol a középkori várat néztük meg, valamint egy működő kolostor életébe is betekintést nyerhettünk. Már korábban is megfogalmazódott az bennünk, hogy szeretnénk helyi kapcsolatot. Az ottani Petkov Szlavejkov középiskolát látogattuk meg, remélem, hogy ebből esetleg egy gyümölcsöző kapcsolat is ki tud alakulni. A tábor legkellemesebb estéje az utolsó volt, ahol a négy nap alatt tanult koreográfiákat mutattuk be a helyieknek, akik nagy szeretettel fogadtak bennünket a város főterén, ahol nemcsak bolgár táncokat láthattak, hanem a fiúk nótáztak is magyarul, bolgárul.

- Aztán hazajöttek a biljanások, de sok pihenés nem volt, hiszen itt volt a virágkarnevál, hétvégén Kevermesre mennek és még ősszel is vannak fellépések.
- 13-án hajnalban reggel hazaérkeztünk, 15-én már Szigetszentmiklósról léptünk fel a Summerfest Fesztiválon egy bolgár-német estén, 20-an pedig meghívtak bennünket a virágkarneválra. Debrecenben három helyen kellett táncolni, félórás táncot vállaltunk a stadionban az északi rendezvénytéren, rengeteg ember előtt kellett bemutatkozni, majd utána a Dózsa nádor téren, utána pedig a Csapó utcán, a Fórum előtt. Nagyon jó élményekkel jöttünk haza, hiszen aki ismeri a debreceni virágkarnevált, az tudja, hogy nemcsak Európából, hanem kontinensen túlról is rengeteg tánccsoport érkezik erre a fesztiválra évek óta. Például előttünk kolumbiaiak táncoltak utánunk törökök, úgyhogy mindenféle szempontból azt gondolom, hogy egy kiemelt jelentőségű volt a tánccsoport számára ezen a fesztiválon való részvétel. A hétvégén Kevermesre, a szülőfalumba látogatunk, a kukorica fesztiválra. A fellépést pedig összekötjük a helyek által kiírt főzőversennyel is, ahol pörköltet kell készíteni. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a tánccsoport fiú tagjai között nemcsak nótázó fiúk vannak, hanem nagyon jó szakácsok is, akik vállalják ezt a kihívást is.

- Szeptember új tanév, új kihívások, de azért az együttes számára is vannak még fellépések.
- Szeptember elejétől a nyáron tanult négy új koreográfiát újra elővennénk, újra megtanulnánk, hiszen nem mindenki tudott jönni a táborba, és számítok új emberekre is, például a belépő kilencedik évfolyamosokból, de akár felsőbb évfolyamosokból, akár általános iskolások is nyugodtan jelentkezhetnek a tánccsoportba, ha van kedvük nálunk táncolni.
- Feladat van bőven, jövőre pedig 20 éves lesz az együttes, amire szintén készülnek majd a Biljanások - ígérte Major János.

Csontos Gergővel arról beszélgettünk, hogyan is került kapcsolatba a Biljanával.
- Nyolcadik osztályban ismertem meg tanár urat, több ismerősöm, jó barátom táncolt már a tánccsoportban, az ő hatásukra csatlakoztam én is 2019 nyarán. Azóta táncolok itt és azt gondolom, hogy nagyon tartalmas nyarunk volt. Gondolok itt fellépésekre, illetve tíz napot töltöttünk el a tánccsoporttal Bulgáriában, ahol rendelkezésünkre állt egy bolgár koreográfus, Diana Dobreva és négy új koreográfiát tudtunk elsajátítani és az utolsó nap fel is léptünk a város főterén.
- A fiúk bolgár népviseleti ruhája nem éppen 40 fokos melegre van tervezve.
- Tényleg meleg ez a ruha, nagyon sok ruhánk van, mindegyik egytől egyig nagyon meleg, de el tudjuk viselni és szeretjük és amikor elkezdek táncolni teljesen mindegy milyen a ruha, nem arra szoktunk olyankor már koncentrálni - mondja Gergő, akinek úgy véli, nagyon jó közösségbe csöppent bele, amikor csatlakozott a tánccsoporthoz. Nagyon szeret fellépésekre járni, és mindig örömmel teljesíti ezeket. Ő inkább csoportos és nem a szólótáncokat szereti Vannak nyilván kedvenc táncai, de igazából szívesen táncolja mindet.
- Bulgáriában kaptak a Bilajnások fellépési lehetőséget is.
- Nagyon sokan kilátogattak, és élmény volt táncolni, hiszen azt a négy koreográfiát táncoltuk, amit ott akkor tanultunk meg. És volt nótázás is, azt hiszem, hogy az elmúlt évben csöppent be a tánccsoport életébe. Ugyanakkor fellépések előtt is mindig, mikor utazunk, azért egy-két nóta előkerül a buszon, de így fellépéseken a Martenica tavaszköszöntő bolgár ünnepségen én voltam a műsorvezető, és azon egy magyar nótával nyitottam meg azt az ünnepséget.

- A bolgároknak tetszettek a magyar nóták, szívesen fogadták azt is azt is, hogy magyar emberek bolgár táncot táncolnak és szívesen fogadják a kultúrájukat is. A biljanások pedig a helyi gimiben a bolgár kultúrába kaptak betekintést.
- Jó volt látni, hogy ott milyen egy középiskola, illetve ott is bementünk a tornaterembe és pont fel volt rakva egy röplabdázó és röplabdáztunk egyet. Voltunk kirándulni is Burgaszba, ahol fürödtünk a tengerben is.
- Karcagi birkapörkölt főzőjeként a bolgár ízek is finomak voltak - állatja Gergő. Salátákat fogyasztanak, nekem van kedvencem, a Sopska.
- Ahogy hazajöttek a táncosok, itthon is több fellépésre mentek. Ellátogattak a virágkarneválra, három alkalommal léptek fel, aztán mennek még Kevermesre, ott lesz főzés, tánc is.

Csontos Gergőnek azonban az új tanév az érettségire készülésről is szól.
- Aztán tervek vannak. Jelenleg az a terv, hogy Debrecenben megcsinálom a kétéves faipari technikusi képesítést, utána pedig elmegyek Sopronba a Faipari Mérnöki Egyetemre - azaz viszi tovább a családi faipari vonalat. A Biljana azonban megmarad akkor is, hiszen ez nagy jó közösség.
-Nagyon szeretek járni és boldogsággal tölt el az, amikor összegyűlünk, táncolunk, beszélgetünk. Én sportoltam, régen futballoztam, illetve most röplabdázok. Azt gondolom, hogy jobb lett a kiállásom a tánctól - mondja Gergő.

Címkék: #karcag tv, biljana

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.

2024. Április 27. 15:00, szombat | Helyi

ROKKANTKOCSIST TÁMADOTT MEG

Felháborító eset történt városunkban. Egy rokkant kocsival közlekedő idős férfit raboltak ki a nyílt utcán.

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

BUSZMEGÁLLÓBAN ÉLESZTETTÉK ÚJRA

Egy 70 év körüli szolnoki nő hazafelé tartott, amikor minden előzmény nélkül, hirtelen összeesett a buszpályaudvaron, számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.