Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Január 13. 15:26, szombat | Helyi
Forrás: KARCAG TV

JÓ ÉVET ZÁRT A GYŐRFFY ISTVÁN NAGYKUN MÚZEUM

JÓ ÉVET ZÁRT A GYŐRFFY ISTVÁN NAGYKUN MÚZEUM

Eredményes évet zárt a Győrffy István Nagykun Múzeum Karcagon. 2017-ben emelkedett a látogatószám, sok program és kiállítás színesítette az évben.

Sikeres évként tekint vissza 2017-re dr.Nagy Molnár Miklós a karcagi Győrffy István Nagykun Múzeum igazgatója.

- Nagyon jó kis évünk volt. Azt mondhatjuk, hogy mióta a város fennhatósága alá került a múzeum, tehát megszűnt a megyei múzeumi szervezet, azóta egyre jobb és jobb évet tudunk zárni. Ez azt jelenti, hogy az anyagi lehetőségeink is a körülményekhez mérten kielégítőek, mindig van egy kis fejlődés, szaporodás. Nagyon jó programokat, kiállításokat, múzeumpedagógia foglalkozásokat tudunk lebonyolítani és fogunk is majd lebonyolítani ebben az évben. Múlt évből talán a legutóbbi kiállításunkat tudjuk kiemelni, ami még most is látható. Ez a térképészeti kiállítás. Volt egy nagy országos rendezvény, aminek helyet adott a múzeum. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének a közgyűlése zajlott a múzeumban és a városban. Volt egy másik nagy rendezvény, ami a Birkafőző Fesztválhoz kapcsolódott, a Múzeumok Éjszakáját itt nyitotta meg Balogh Zoltán miniszter úr annak idején egy sajtótájékoztató keretében. Azt mondhatom, hogy összességében egy sikeres évet hagytunk magunk mögött.

Konkrét számok még nincsenek, de az elmondható, hogy a múzeumba látogatók száma emelkedett, egyre több fiatal keresi fel az intézményt.

- Konkrét adatokat még nem tudok mondani, most folyik az összesítés, hogy mennyi volt a látogatószám. Annyit tudok mondani, hogy az összes kiállító helyiségünk - ugye most volt az első olyan igazi évünk hosszú évek óta, hogy minden egyéb kiállító helyiségünk, tehát nem csak a múzeum, hanem a Szélmalom, a Fazekasház és a Tájház is - nyitva volt. Meg tudtuk oldani nyáron a működtetését, e miatt a látogatószám is gyarapodott pont e miatt, máskép tudtuk megvalósítani a látogatók szervezését. Nem túlságosan, de egy minimális emelkedés látható. Ez elvárható, mert országos trend, hogy volt egy időszak amikor a múzeumok visszafejlődtek, visszaestek, mert elöregedtek a kiállítások. A karcagi múzeum hetedik éve egy felújított kiállítással várja a látogatókat, ami egyre népszerűbb, a fiatalok között is egyre népszerűbb, hiszen nem az a hagyományos kiállítás, hogy csendbe lábujjhegyen kell közlekedni, hanem egy kicsit közösségi térként is lehet használni a kiállító helyiségeinket. Persze vannak alapkorlátok, de ennek megfelőlen tudjuk szervezni a múzeum pedagógiai programjait is.

A Gyrőffy István Nagykun Múzeum kiváló kapcsolatot ápol a város oktatási, nevelési intézményeivel.

- Gyakorlatilag azt tudjuk mondani, hogy az oktatási intézményekkel egész jó a kapcsolatunk már az óvodától kezdődően, hiszen sok óvodás foglalkozást tartottunk is. A történelem tanárokkal, általános iskolai tanárokkal is nagyon jó a kapcsolatunk, hiszen itt vannak körülöttünk nagy részt az iskolák, kettő itt van konkrétan közvetlenül a múzeum mellett. A Kovács Mihály Napok rendezvényeibe is be tudtunk kapcsolódni a rendezvényekbe, a Győrffy Iskolának is, hiszen a névadónk ugyan az, be tudtunk igény szerint kapcsolódni a munkába. Azt tudom mondani, hog itt azért vannak órák, ha nem is mind a múzeumban, mert szerveztünk máshova is programokat. Ott volt a könyvtárban a második világháborús hadisírokról, hadisír gondozásról szóló előadás ami ott zajlott. A társadalom széles spektrumát tudjuk vendégül látni. Óvodás kortól egészen nyugdíjas korig tudjuk vendégül látni, tudunk programokat szervezni. Most már ott tart a múzeum. Emberi és szakmai felkészültségünk és pénzügyi feltételeink is adottak.

Címkék: Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 12:50, péntek | Helyi

VÁDAT EMELT AZ ÜGYÉSZSÉG

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves szegedi férfivel szemben, aki 2022 novemberében megfojtotta az alvó feleségét.

2024. Április 19. 10:44, péntek | Helyi

A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLT AZ EGYEKI HÁZ

Kigyulladt és teljes terjedelmében kiégett egy hatvan négyzetméter alapterületű melléképület tetőtere Egyeken a Táncsics Mihály utcában.

2024. Április 19. 08:09, péntek | Helyi

Lakatlan ház födémszerkezete izzott Öcsödön

Beizzott egy száz négyzetméteres, lakatlan családi ház födémszerkezete mintegy ötven négyzetméteren csütörtök éjszaka Öcsödön, a Bercsényi Miklós soron.

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.