Városlista
2025. július 26, szombat - Anna, Anikó

Hírek

2025. Július 26. 06:00, szombat | Helyi
Forrás: karcag tv

JÓ HANGULATBAN TELT A KAKASFŐZŐ FESZTIVÁL

JÓ HANGULATBAN TELT A KAKASFŐZŐ FESZTIVÁL

Ebben az évben is összemérték főzőtudásukat a püspökladányi Kakasfőző Fesztiválra nevező csapatok. Kameránkkal mi is ott jártunk a rendezvényen.

10. alkalommal rendezték meg Püspökladány legnagyobb rendezvényét a Kakasfőző Fesztivált. A Sárrét Kincse Gyógyfürdő előtti területen megtartott gasztronómiai eseményen már kora reggel nagy volt a jövés-menés. Sürögtek forogtak az ügyeletes szakácsok a bográcsok körül. Mindenki azon volt, hogy ő készítse el a legfinomabb
kakaspörköltet.

Nagy Istvánné Püspökladányi Tájékoztató Központ vezetője
- 44 nevezőnk van a rendezvényen. Többen, többfajta versenyben is indulnak. Változatos programokkal készültünk, gyerekek, felnőttek számára. Könnyűzenei koncertekkel, népzenével, illetve gyerekműsorokkal. A zsűri fantasztikus ebben az évben is. Csontos György lesz a zsűri elnöke, illetve Csányi Sándor, a Gulyáskirály is megtisztel bennünket jelenlétével. Délután lesz egy chili evő verseny, ami egy egészen különleges verseny, a Pokol konyhájának a szervezésében. Pálinkaverseny is lesz a mai napon. Püspökladány legfinomabb pálinkáját fogják délután megválasztani. Több ezer embert várunk a rendezvényre.

Ahogy hallhattuk, több mint 40 csapat vágott neki a versenynek. Kameránkkal mi is szétnéztük a sátraknál és arról érdeklődtünk, hogy mi a titka a jó kakaspörköltnek.

Kevecsei Lajos
- Nádudvarról jöttünk. Első alkalommal indulunk ezen a versenyen. Eddig nagyon jó az egész. A barátommal jöttem ki. Nagyon jó minden. Én hagyományosan kakast készítek, rendesen magyarosan, egy kis díszes tálalással. 2-3 éves kakasból készül, só, bors, paprika, és egy kicsit meg van bolondítva egy kis száraz vörösborral.

Egy másik csapatnál is látogatást tettünk. Ők Karcagról érkeztek. Már régóta fontolgatták, hogy ellátogatnak a rendezvényre.

Molnár Attila
- Szárnyas és kakasfőző versenyre jöttünk, úgyhogy mindenféleképpen kakast főzünk. Nem térünk el semmilyen formában ettől az eseménytől. Négy darab kakast fogunk megfőzni és négy főzőnk lesz. A történet lényege az, hogy nevezni nem fogunk a versenyen, ugyanis megtiszteltetés nekünk, hogy a cégünk, a Csontos Asztalosműhely vezetője a rendezvénynek a zsűri elnöke, tehát mi itt nem fogunk nevezni a versenyen. Főzünk, egy háziversenyt magunk közt csinálunk, aztán majd meglátjuk. Remélem, hogy jót eszünk belőle.

Amerre csak a szem ellát mindenhol bográcsokat és rotyogó kakaspörköltet láttunk. Ennél a csapatnál is azon voltak, hogy minél finomabb legyen az étel és elnyerjék a zsűri tetszését.

Papp Lajos
- Kétféle baromfiétellel neveztünk a versenyre. Az egyik egy hagyományos és klasszikus kakaspörkölt, amit a Komádiból érkezett barátunk fog elkészíteni. A másik pedig egy másik bográcsban fő. Ez egy libával és savanyú káposztából főtt káposztás libahús, füstölt szalonnával és egyéb zöldségekkel, fűszerekkel vegyítve. Ezt jómagam fogom a zsűri elé letenni.

A zsűri elnöke is folyamatosan úton volt a nap folyamán. Csontos György a Karcagi Birkafőzők Egyesületének tagja riporterünknek elmondta, hogy hogyan is készül az igazi kakaspörkölt.

Csontos György zsűri elnök
- Egy jó kakaspörkölt az mindig ragad, cuppogós. Egy öreg kakasból lehet egy jó kakaspörköltet főzni, ahogy anyáink, nagyanyáink készítették, én arra számítok itt is. Ezek az emberek megtanulták és idehozták azokat a finom ízeket, amiket szüleiktől, nagyszüleiktől ellestek. Egy jó kakaspörköltbe, ugyanúgy, mint a birkapörköltbe, semmi okosság nem kell, csak azok az alapvető fűszerek, amiket használni szoktunk. Paprika, a hagyma és egy jó kakas elegye fogja majd összehozni. Nagyon jó érzés látni azt, hogy fiatalok vannak a területen, hiszen ők ezt a tudást majd tovább viszik. Úgy érzem, hogy hagyunk ma valamit magunk után, valami olyan maradandót, amit a gasztronómiában tovább tudunk vinni.

Ahogy már korábban hallhattuk az eseményt megtisztelte jelenlétével Csányi Sándor a magyar gasztrofesztiválok „atyja” is. Szervezetével anno ők kezdeményezték az ilyen is ehhez hasonló rendezvények létrehozását. Ő a Szolnoki Gulyásfesztivál főszervezője is.

Csányi Sándor Szolnoki Gulyásfesztivál főszervezője
- Elhatároztuk, hogy megmutatjuk a világnak, hogy mi mit tudunk a gasztronómiánkban. Sorra elterjedtek a különböző gasztronómiai fesztiválok, amelynek egyik alapköve volt akkor a gulyás. Gulyás, pörkölt, paprikás ételek voltak ezeken és kialakultak a különböző fesztiválok. Most már ha egy település meg akarja magát mutatni, akkor valamilyen gasztronómiai fesztivált szervez azért, hogy megismerjék az adott települést.

Azonban nemcsak a gasztronómiai volt a középpontban a fesztiválon. A szervezők minden korosztálynak igyekeztek kedveskedni a programokkal. Ugrálóvár, kézműves foglalkozás és pónilovaglás is várt a gyerekekre, sőt színpadi műsorban sem volt hiány. Helyi és vendég művészeti csoportok adtak műsort az egész napos rendezvényen.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Július 26. 06:00, szombat | Helyi

MÉG A RENDŐRÖKRE IS RÁTÁMADTAK KUNMADARASON

Pár perc alatt lincshangulat alakult ki Kunmadarason egy családi perpatvar során.

2025. Július 25. 06:00, péntek | Helyi

PÁRAKAPUVAL VÉDIK A DINNYÉT FEGYVERNEKEN

A dinnyének sem tesz jót a 40 fokos hőség. Egy fegyverneki termelőnél jártunk és arról is kérdeztük, hogy hogyan védi a dinnyéit a forróságtól, hogy ne menjenek tönkre.

2025. Július 25. 06:00, péntek | Helyi

BEMUTATTA ÚJ KÖNYVÉT SZABÓ ZOLTÁN ATTILA ÍRÓ

A Csokonai Könyvtárban mutatta be a karcagi közönség számára legújabb könyvét Szabó Zoltán Attila, Kölcsey- és Krúdy-díjas író.

2025. Július 25. 06:00, péntek | Helyi

KORLÁTOZÁS VAN ÉRVÉNYBEN HAMVAK SZÓRÁSÁNÁL

Korlátozás van érvényben hamvak szórása esetén. A Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság felhívása következik.