Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. Március 05. 05:03, vasárnap | Helyi

JÓ HANGULATÚ TANÓRÁKKAL VÁRJA LEENDŐ ELSŐSEIT KURUCZNÉ DISZNÓS ILDIKÓ

JÓ HANGULATÚ TANÓRÁKKAL VÁRJA LEENDŐ ELSŐSEIT KURUCZNÉ DISZNÓS ILDIKÓ

A Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvodában Kuruczné Disznós Ildikó tanító nénivel beszélgettünk arról, hogyan is várja ősztől majd a leendő elsősöket.

- Azt kell rólam tudni, hogy egyáltalán nem vagyok szigorú, bár abban hiszek, hogy szükségünk van egy jól kialakított szokásrendre ahhoz, hogy jól tudjunk működni. Nagyon szeretem, ha jó hangulatban telnek az óráink, nem is áll távol tőlem, hogy viccelődjünk a gyerekekkel, és fontosnak tartom, főleg az ő életkori sajátosságuk miatt, hogy mindenképpen része kell az órának lenni annak, hogy jókedvűen, jó hangulatban töltjük el az időt azon kívül, hogy tanulunk is.

- A tanítónő a tanórán kívüli tevékenységekre, a tehetséggondozásra is odafigyel.
- Része az iskolai programunknak a tehetséggondozás. Első, második osztályban inkább a tehetségígéreteknek a megfigyelése és felkutatása van, aminek majd a harmadik, negyedik osztályban lesz még nagyobb jelentősége, amikor átadjuk a gyerekeket. Ott már tehetségkörök keretében, célirányosan lehet fejleszteni a gyerekeket. Első, második osztályban leginkább mesemondó versenyekre készítjük fel őket, illetve az idei évben most a Györffy István iskola által szervezett városi olvasóversenyen is tudjuk a gyerekeket indítani.

- A tanítónő számára fontos, hogy a szülők is partnerek legyenek, ezzel is segítsék munkáját.
- Nagyon fontosnak érzem, hogy már az első pillanattól kezdve egy jó kapcsolatot kialakítsunk a szülőkkel, hiszen feltétele a munkánknak a partnerség, és ezért szoktunk szabadidős programokat is szervezni. Már az előkészítő foglalkozás végén is megszervezünk egy olyan alkalmat, amikor a szülőkkel együtt a leendő első osztályosaink közösen elmegyünk kirándulni. Utána a tanév során is igyekszünk akár alkalmakat tartani, amikor kötetlenebb formában, akár egy szalonnasütés keretében tudunk a szülőkkel együtt kis időt eltölteni. Habár most a farsangi mulatságunkat zárt körben fogjuk megtartani, de nagyon gazdag programkínálatunk van. Nem csak a jeles napokhoz kapcsolódóan, hanem ezt kiegészítve is, mindenféle programmal igyekszünk kicsikét a tanulás monotóniáját megtörni.

- A tanító nénik egymás között megbeszélik ki milyen módszerrel tanít, de járnak továbbképzésekre is, ahol új dolgokat tanulnak a napi munkához.
- Azt gondolom, hogy a digitális oktatás során még inkább megerősödött a digitális kompetenciánk. Mielőtt erre sor került volna, én egyébként is nagyon érdeklődő vagyok ezek felől az oktatási módszerek felől, úgyhogy volt, amikor robotokkal, vagy az IKT eszközökkel kapcsolatban tartottunk a kolléganőkkel bemutató órát. Azt gondolom egy nagyon jó munkaközösségben dolgozunk, inspiráljuk egymást. Ennek jele az is, hogy számtalanszor nemcsak az évfolyamon tanító kolléganők, hanem az épületben lévő összes többi kolléganő is részt vesz egy-egy programban.

- Kuruczné Disznós Ildikó vallja, hogy folyamatosan kell tanulnia és képeznie magát.
- Így van, főleg most, már azt látjuk még nagyobb kihívást jelent ebben a digitális és felgyorsult világban élő gyerekekkel való foglalkozás, és igen, fel kell vennünk a tempót velük együtt.
- Igyekszik megszerettetni az olvasást tanítványaival.
- Nagyon büszke vagyok arra, hogy pont tegnap volt egy rendhagyó könyvtári foglalkozásunk. A könyvtárt ugyan most kicsikét bezárták, de Katika jött hozzánk jó szívvel, tartott egy foglalkozást a gyerekeknek a könyvtár népszerűsítéséről. Nagyon büszke volt rá, hogy ismerős arcokat látott a mi osztályunkból. Örülök neki, hogy a részévé tudom még tenni az olvasást azzal is például, hogy reggelente a szőnyegre leülve tudunk kicsikét beszélgetni. Ezeket az alkalmakat én mindig kihasználom arra is, hogy mesét olvassak a gyerekeknek, ezért szeretik és kedvelik a meséket és a könyveket is.
Természetesen, amikor ősszel a kisóvodásaink megérkeznek, akkor ugyan iskolások lesznek, de azt nagyon jól tudjuk, hogy óvodásként érkeznek, és a játékosság az előkészítő időszakot nagyon kiemelt hangsúllyal végigkíséri, de azt gondolom, hogy az egész alsó tagozatot is.

- Az előkészítőn a tanító néniket, az iskolát is megismerik az ovisok, ami könnyebbé teszi az őszi iskolakezdést.
- Óriási könnyebbséget ad ez az előkészítő időszak. Egyrészt a gyerekek már magabiztosan jönnek be az épületbe, hiszen nagyon járatosak. Ismerik azokat a tanító néniket, akikkel szeptemberben együtt fognak dolgozni, az a tapasztalatunk az előkészítő alkalmaknak köszönhetően sokkal rugalmasabb az év eleji elindulás. Sokkal kevesebb pityergés van, s már nagyon büszkén jönnek az iskolába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 20:16, hétfő | Helyi

Füstbe ment terv

A Szolnoki Járási Ügyészség költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves mezőtúri férfival szemben, aki tiltott dohányterméket tartott magánál.

2024. Május 06. 14:17, hétfő | Helyi

RABLÁS TISZABURÁN

Nem érdemes értékeket követelve mást veréssel fenyegetni. A törvény szigorúan bünteti a rablás elkövetőit.

2024. Május 06. 13:46, hétfő | Helyi

PROGRAMAJÁNLÓ

Ingyenes jótékonysági koncertet ad Mága Zoltán Tiszafüreden

2024. Május 06. 11:44, hétfő | Helyi

Gépek égtek egy Jászberény melletti telephelyen

Tűz keletkezett szombat délután egy Jászberény külterületén található mezőgazdasági telephelyen.