Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 05. 07:21, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

Jövő héten is marad a szmog

Jövő héten is marad a szmog

Országszerte magas a légköri szmog szintje, a nagyvárosokban, így Budapesten pedig a riasztási küszöbértéket is eléri; sok helyen csak a mérőállomás hiánya miatt nincs riadó.

A helyzeten nem segít az időjárás sem: pár napos átmeneti javulás után a jövő héten is szmogtakaróba burkolózik az ország - tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálat szakértőjétől.

Állomás nélkül nincs riadó

Nyíregyháza, Pécs és Debrecen után Budapesten is életbe lépett a szmogriadó: a fővárosi Teleki téren már az egészségügyi határérték több mint kétszeresét, 236 mikrogramm/köbmétert is eléri a szálló por sűrűsége, a rekorder azonban Nyíregyháza, ahol a határérték háromszorosát mérték. A por mellett a levegő benzolszintje is veszélyesen magas: a rákkeltő anyag koncentrációja az utóbbi napokban Szegeden, Szolnokon, Debrecenben is jelentősen erősödött.

A szennyezettség ott is magas fokú lehet, ahol egyébként nem mutatják ki. A legszennyezes.hu tájékoztatása szerint nem csak a nagyobb városokban, hanem a vidék kisvárosokban, sőt a falvakban is messze az egészségügyi határérték felett alakul a szálló por koncentrációja, és több helyütt elérheti, vagy – a fa-és olajfűtés hatására – meg is haladhatja a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Riasztás azonban az ilyen helyeken nem rendelhető el, hiszen nincs mérőállomás, tehát hiteles adatok sem léteznek a szmogsűrűség mértékéről. A Fertő-Hanság és a Cserehát körzetében ugyanakkor a lakott területektől távol is mérik a levegő szálló por tartalmát: az utóbbi napokban itt, vagyis kibocsátó forrásoktól távoli tájakon is az egészségügyi határérték feletti szennyezőanyag koncentrációt mértek (Fertő-Hanság:63 ug/m3, Cserehát:68 ug/m3; egészségügyi határérték 50 ug/m3). „A szmogfelhő akár az egész országra kiterjedhet, és mindenütt elérheti az egészségügyi határértéket” – nyilatkozta szerkesztőségünknek a Legszennyezés.hu - Válaszúton Alapítvány munkatársa.

A szmog, és ami mögötte van

A jelenlegi szmoghelyzet kialakulásában – az emberi tevékenységen túl – az időjárás is közrejátszott: a levegőbe kerülő szennyező anyagok normális esetben hígulnak, most azonban nincs szél, az anticiklon hatására pedig az alsó és felső légrétegek is egyformán melegek. Hőmérséklet-különbség híján a füst így nem tud felszállni, vagy oldalirányban eloszlani – a földfelszín közelében kell lehűljön, s közben egyre sűrűbb réteget alkot. A légszennyezettség különösen az esti órákban jelentős, amikor mindenki fűteni kezd – ráadásul a talaj menti hűvösebb levegőre napnyugta után is fedőként borulnak a melegebb felső légrétegek.

Halálos köd

A szmog nem csak alkalmi és pár nap alatt megszűnő problémát jelent, élettani hatásai súlyosak, akár halálosak is lehetnek. A Legszennyezés.hu adatai szerint tavaly a szálló por 5000 ember idő előtti halálát okozta, csak Budapesten 2700 ember idő előtti halála hozható összefüggésbe szmoggal, ami még az egészségügyi határérték alatt is károsnak számít. Az LMP szakértői ennél is magasabb számot említenek: egy nemzetközi felmérésre hivatkozva azt állítják, Magyarországon évente mintegy 16 ezer ember halhat meg idő előtt a szmog következtében – míg egész Európában közel félmilliósra tehető ez a szám.

.A halálozás növekedése mellet egyre több bizonyíték van arra , hogy a megnövekedett szálló por koncentráció növeli a keringési és légzőszervi megbetegedések miatti kórházi betegfelvételek számát. A szálló por koncentráció emelkedése növeli továbbá az általános halálozás, az asztma, a krónikus nem specifikus légzőszervi betegségek, a szív-érrendszeri betegségek és a nem rosszindulatú tüdőbetegségek miatti halálozást is.

A szmog a betegek – főként a légzőszervi vagy szív- és érrendszer problémáktól szenvedők – mellett az egészségeseket is megterheli: az időseknek és gyerekeknek, várandós anyáknak és az idősebbeknek sem ajánlott forgalmas helyeken megfordulniuk. Kerülni kell a hosszas kint tartózkodást is, különösen a késő délutáni és esti órákban, a nehéz fizikai munkát végzőknek szintén kockázatot jelent a szabadtéri tevékenység – figyelmeztetett a Legszennyezés.hu portál szakértője, Szuhi Attila.

Tilos a piros és fekete

A légszennyezés tartósan magas szintje miatt Tarlós István főpolgármester is szmogriadót hirdetett Budapesten, a rendelettel járó tilalmak csak szombat reggeltől lépnek életbe. November 5-én reggel hat órától este tízig így tilos lesz piros vagy fekete plakettű autóval járni a fővárosban – ha valakit rajtakapnak, akár százezer forintos bírságot is kaphat – és büntetik az avarégetést is.

Molnár Zsoltot, a Főpolgármesteri Hivatal környezetvédelmi csoportjának vezetőjét a szabályozásról kérdeztük: mint elmondta, Budapest autóállományának közel 20 százalékát tehetik ki a piros-fekete jelzésű autók, míg vidéken ez az arány akár egyharmados is lehet. A szabályozás azonban hatékonyabb a korábbi páros-páratlan rendszernél – véli Molnár – hiszen így több autót engednek a forgalomba, miközben a védelem szintje sem csökken. „Nem szabad elfelejteni, hogy egy régi típusú kocsi károsanyag-kibocsátása a többszöröse egy új, zöld matricás modelljének” - mutatott rá Molnár.

A százezer forintos bírságot ugyanakkor nem nevezte kötelező érvényűnek, szerinte ez az intézkedő rendőrök mérlegelésén is múlik majd. A tiltott avarégetésért maximum 30 ezer forintot szabhat ki a főváros – ez már viszont a kerületi jegyzők hatáskörébe tartozik. Az olaj-vagy fafűtést ugyanakkor nem tiltják a budapesti hatóságok, igaz, nem is ajánlják. Molnár Zsoltot arról is kérdeztük, szerinte a LIGA pénteki útlezáró akciósorozata kihathat e a szmoghelyzetre: a környezetvédelmi szakértő szerint ezt nehéz lenni bizonyítani, hiszen a légszennyezés mindig több okra vezethető vissza. Szuhi Attila szerint a LIGA akciója ugyanakkor nem változtat számottevően a helyzeten.

Kicsit oszlik, de visszatér

„Pénteken megélénkülhet a délkeleti szél, estére pedig felhősödés kezdődik, ami várhatóan hétfőig,-keddig meg is marad; a két tényezőnek köszönhetően némileg javulhat a szmoghelyzet is” – mondta el kérdésünkre Polyánszki Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A meteorológus azt is hozzátette, a javulás csak időleges lesz, hiszen szerdától újra erősödik az anticiklonok hatása – ezzel megszűnik a szél, a szmog pedig újra sűrűsödni kezd.

Koncz Tamás
OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni