Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Október 07. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: orientpress

Jövőre 17 milliárd forinttal több jut a kultúrára

Jövőre 17 milliárd forinttal több jut a kultúrára

Jövőre az ideinél 17 milliárd forinttal több állami forrás jut a kultúrára – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Az elmúlt esztendőkben a gazdasági válság ellenére évről-évre egyre több erő, figyelem és pénz jut a kultúrára - mondta a kormányfő vasárnap a jubileumi 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján. Hozzátette, nem lesz kivétel ez alól a következő esztendő sem, az idei évhez képest ismét 17 milliárd forinttal nő a támogatás összege.

A magyar állam újjászervezésének részeként a közgyűjteményi hálózatot is sikerült új alapokra helyezni. A múzeumi kiállítások felújítására és újak létrehozására 2013-ban 300 millió forint áll rendelkezésre – hangoztatta a politikus. Orbán Viktor közölte, végre van pénzünk arra is, hogy felújítsuk nagy hagyományú kulturális intézményeinket, például a Zeneakadémiát, az Operaházat vagy éppen az Erkel Színházat.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, talán sokan vannak, akik úgy vélik, nehéz időkben, amikor gazdasági válsággal küszködünk, nem érdemes áldozni a művészetre. Orbán Viktor álláspontja szerint azonban éppen a válságból való kibontakozáskor van szükség arra, hogy megmutassuk, az emberi élet több a megélhetésért folytatott puszta küzdelemnél. Ezért mai is, holnap is szükségünk van a művészet jótéteményeire és szükségünk van a kiváló művészeinkre – tette hozzá.

Fontos, hogy a válság alatt is észben tartsuk a művészet nem kiadás, nem pénzügyi tehertétel, hanem pótolhatatlan erőforrás – mondta a kormányfő. Orbán Viktor kifejtette, Hódmezővásárhely egyedülálló kulturális teljesítményét ma már bármelyik európai város megirigyelhetné. Jövőre lesz tíz éve, hogy elkészült a holokauszt múzeum, amely akkor még Magyarország első ilyen témájú állandó kiállításának adott otthont. 2006-ban nyílt meg az Emlékpont, amely modern és kifejezetten 21. századi intézményként az itt élő közösség kollektív történeti emlékezetének középpontja lett. Egy éve pedig a Tornyai kulturális városnegyedet is átadták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során