Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. November 18. 21:50, szombat | Helyi

Jubileumi Néptáncgála

Jubileumi Néptáncgála

Talpalávalóztak. Nagyszabású gálaműsorral köszöntötte a várost, de részben önmagát is a két, húsz évvel ezelőtt alakult néptánccsoport.

A táncosok jótékonysági bált is szerveztek, amelynek bevétele az együttesek ruhatárát gazdagítja.

November harmadikán volt a huszadik évfordulója annak, hogy két néptánc- csoport is megkezdte működését a Déryné Kulturális Központban. Az együttesek hagyományosan, rendszeres időközönként tartottak gálaműsorokat, a szombati azonban minden szempontból rendhagyó volt, hiszen egyszer adatik meg bármely néptánc- együttes életében, hogy húsz esztendős. Ezt az évfordulót pedig nagyszabású gálával illik ünnepelni.

KUNNÉ NÁNÁSI MÓNIKA a Déryné Kulturális Központ mb. vezetője:

"...Ahol minden néptánccsoportunk a színpadra fog lépni. Illetve visszajöttek hozzánk olyan táncosaink is, akik immár nem táncolnak, de húsz évvel ezelőtt alapító tagjai voltak a néptánccsoportoknak. Illetve ezt követően egy jótékonysági bál megszervezésére kerül sor a Karcagért Közalapítvány segítsége által, amelynek bevételét a néptánccsoportok ruháinak gazdagítására szeretnénk fordítani."

Már négy- hatéves kortól lehetőségük van a karcagi gyerekeknek arra, hogy valamelyik tánccsoporthoz tartozzanak. És egészen felnőtt korig adott a lehetőség a táncra, a tánc okozta közösségi élmény átélésére.

SZEPESI TIBOR, Karcag polgármestere:

"Nemzeti értékeink egyik legnagyobb kincse a magyar néptánc. A néptánccal való foglalkozás segít megismerni egy nemzet kultúráját és hozzájárul nemzeti identitásunk kialakításához. Kodály Zoltántól származik az az idézet, miszerint a néptánc a legtökéletesebb kifejezése a nemzeti léleknek. E gondolat kifejezi mindazt az elképzelést, amiért húsz évvel ezelőtt megalakításra került a városi szintű néptánc- oktatás."

A húsz évvel ezelőtti alapító tagok ma már jócskán szülőkorban vannak, némelyiknek fia- lánya is valamelyik csoportban ropja. Miközben az alapítók- ma már talán példaképek- még mindig meg tudnak villantani valamit a régi lendületből.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 15:00, szombat | Helyi

JÓTÉKONYSÁGI BÁLT RENDEZTEK

Az idei a Kátai Bál jótékonyságból befolyt bevételeit a kórház biztonságos betegellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére fordítják.

2024. Május 04. 07:00, szombat | Helyi

ÁTADTÁK A GYÓGYSZERTÁR ÉPÜLETÉT

Újra helyben vásárolhatnak gyógyszereket a tiszaburaiak. Átadták ugyanis a településen a gyógyszertárat. Az épület átadása ünnepélyes keretek között zajlott.

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.