Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Június 19. 14:02, szerda | Belföld
Forrás: InfoVáros

Kaland a szigeten

Kaland a szigeten

Hazánkban is egyre népszerűbb időtöltést kínálnak a sorra épülő kalandparkok. Az izgalmas kötélpályák, mászófal, tanösvény, zorb csak néhány kedvcsináló, amellyel a látogatók próbára tehetik képességeiket.

A vidámpark és sportpálya összegyúrásából létrejött élményparkok természetes környezetben teremtenek lehetőséget a természetes mozgáshoz gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A szabadidő aktív kihasználása, élményekkel való megtöltése fontos a mai felgyorsult világban.

Ehhez találunk megannyi lehetőséget a hazánkban is egyre népszerűbb kalandparkokban, melyekből országszerte több mint ötven épült az elmúlt években. A kalandpark egy hatalmas játszótér melynek attrakciói a legtöbb esetben valamely téma köré épülnek, ami lehet természet kínálta helyi adottság is. Ilyen természeti elemeket kihasználva épült a népszerű Mecseki, Bakonyi, valamint a Szilvásváradi kalandpark is, ahol az erdei patakok és kisebb szakadékok közelségét használják ki az adrenalinszint emeléséért. A Tiszafüredi Robin Hód kalandpark a négycsillagos Hotel Balneum szomszédságában található, így könnyen összeegyeztethető akár egy hétvégén az aktív kikapcsolódás, és wellness kényeztetés. A 18 hektáros ártéri terület a legnagyobb játszótér az országban, különlegessége, hogy egy szigeten helyezkedik el, így már az odajutás is a kaland része. A látogatókat komppal, vagy motorcsónakkal viszik a Tisza-tavi szigetre, ahol a több kilométeres és a lombkorona szintet is bejáró tanösvényen, a Tisza-tó egyedülálló növény és állatvilága is felfedezhető.

Itthon az első erdei kötélpálya rendszert 10 éve adták át Balatonfűzfőn, és a következő években több másik is követte. A fatörzsekre szerelt kötélpályákon és lengőhidakon különböző nehézségű akadályokat lehet leküzdeni, természetesen tudásunknak, ügyességünknek megfelelő szinten. A biztonságot két önbiztosító karabiner és heveder garantálja, melynek használatát szakképzett animátorok tanítják és tartatják be. Az alapszabály, hogy a két karabinert tilos egyszerre kiakasztani, ha szeretnénk túljutni egy akadályon külön-külön kell áthelyezni. A gyakorló pálya teljesítése után vár minket az erdei kötélpálya, mely egyesíti a hegymászás és az erdőjárás örömeit. A Tiszafüredi kalandparkban a kevésbé bátraknak is gazdagodhatnak új élményekkel, mint az íjászkodást, a kerékpáros akadálypálya vagy a minigolf. Az ország egyik legnagyobb mászófelületű és legmagasabb mászótornya is megtalálható a szigeten, melynek tetejéről - ahova lépcsőn is feljuthatunk - canopyval érhetjük el a talajszintet. Magyarországon az első és leghosszabb canopy pálya Visegrádon, a Nagy- Villám hegy lejtőin épült, melynek hossza eléri 900 métert. A csúszópályának is nevezett canopy egy speciális drótkötélpálya, amelyen a fák fölött - csigákon lógva egy hegymászó beülőben - leszáguldhatunk a pálya végéig. Tiszafüreden, a Robin Hód kalandszigeten két pálya is épült, melyek hossza és meredeksége eltérő.

Igazi űrhajós élményt kínál a különleges zorb ami olyan, mint egy hatalmas, 3 méter átmérőjű dupla falú gumilabda, melynek a belsejébe egy alagúton kell bemászni. A belső rész sok kis kötéllel kapcsolódik a külső falhoz, és a két réteg között levegő tompítja a gurulást. A quadozás, és a nyári bobpálya ugyancsak népszerű az erdős, hegyvidéki kalandparkok ajánlatai között, de akár önállóan is találkozhatunk velük. A meleg nyári napokon a Tisza-tó közvetlen közelsége kínál olyan különleges lehetőségeket, mint a vízi játékok, vízi kenguru, vízicsopper, water-walker (vizigömb) a Robin Hód kalandsziget látogatói számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.