Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2023. Október 18. 05:01, szerda | Helyi
Forrás: Magyar Nemzet

KARCAG BÜSZKESÉGE LEHET A „SÁMÁNDOB”

KARCAG BÜSZKESÉGE LEHET A „SÁMÁNDOB”

Az utolsó simítások zajlanak Karcag megaberuházásában.

A tervek szerint jövő tavasszal megnyithatja kapuit a Sámándob néven ismert attrakció, mely építmény a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonja volt.Az épület elkészült, az egyedi fűtési rendszer megvalósítása és a bútorok beszerzése van hátra.

Szepesi Tibor polgármestertől korábban megtudtuk, hogy mivel a pavilon nyolc éve egy nyári expo része volt, az egyes kiszolgáló egységeket akkor külön épületben lehetett elérni. Külön volt a vizes blokk, a jegypénztár, a raktár vagy éppen a ruhatár. Ahhoz azonban, hogy a Sámándob önállóan tudjon működni Karcagon, ezeket a szolgáltatásokat bele kellett tervezni az építménybe, és meg kellett oldani az épület fűtését is.

Mostanra a közbeszerzési eljáráson kiválasztott kivitelező elvégezte a munkát, és a Sámándobot a szerződésben rögzített határidőre műszakilag átadták. Mivel azonban az épületben jószerivel függőleges falak nincsenek, egyedi bútorokat kell rendelni, ehhez is közbeszerzési eljárást kell lefolytatni. Erre szükség van ahhoz, hogy a Sámándobot konferenciák, zenés programok, koncertek, előadások helyszíneként és kiállítótérként használni tudják. Annak érdekében pedig, hogy az épületet hatékonyan tudják fűteni, az eredeti költségkeretben benne maradva valamelyest megváltoztatták a terveket. Kihasználják, hogy a helyi termálvíz gázzal együtt jön föl a felszínre, amit majd egy gázmotorban elégetnek, és ezzel a Sámándob üzemeltetéséhez szükséges elektromos áramot meg tudják termelni. A gázmotort három-négy hónap alatt egyedileg készítik el. A fejlesztés során a Sámándobot körülvevő 1,6 hektáros területet is fejlesztették, ehhez nyolc pályázatból nyertek forrásokat.

Címkék: #karcag tv, sámándob

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:29, szombat | Helyi

ELBALLAGTAK A SZENTANNAISOK

Idén sem maradhatott el a tradicionális gépes felvonulás, minden évben ezzel veszi kezdetét a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium különleges ballagása.

2024. Május 18. 14:25, szombat | Helyi

VÁRMEGYEI VONÓS VERSENY

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei vonósverseny. A megmérettetésre közel 50 gyermek nevezett.

2024. Május 18. 12:17, szombat | Helyi

IDÉN IS SOK ALKOTÁS SZÜLETETT

A Játszd újra kiállításra idén is sok alkotás készült. Ez a program nem csak a hulladék újrahasznosításáról, hanem az óvodás gyermekek tehetséggondozásáról is szól.

2024. Május 18. 10:02, szombat | Helyi

VÁROSUNK IS BEMUTATKOZOTT

Városunk is bemutatkozott a térség legnagyobb idegenforgalmi expóján, a Szolnoki Utazás és Szabadidő Kiállításon.