Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Augusztus 09. 13:17, szerda | Helyi

Karcag is ott lesz a kazah expón

Karcag is ott lesz a kazah expón

A Kazahsztánban zajló Astana Expo szakmai világkiállítás Magyar Pavilonjában augusztus közepétől megyénk, ezen belül is a Nagykunság öröksége mutatkozik be.

Erről a Györffy István Nagykun Múzeumban tartott sajtótájékoztatón Kovács Sándor, a megyei közgyűlés és a Kunszövetség elnöke, valamint Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere.

- A több mint 100 ország részvételével zajló expóra a szervezők 2-3 millió látogatót várnak. A világkiállítás fő témája a fenntartható fejlődés jegyében a Jövő Energiája. A Magyar Pavilon koncepciója „Az élet fája" nevet viseli, mely a növényi energiát, mint a legtisztább energiát, az élet forrását szimbolizálja. Kazahsztánt és Magyarországot hagyományosain jó és egyre erősödő kulturális és gazdasági kapcsolat köti össze, amely a közös történelmi, rokoni szálakra vezethető vissza - mondta az elnök, aki szólt arról, hogy a kazah és magyar nép közös ősei a nomád népek és törzsek révén kapcsolódtak össze, s még ma napig élnek leszármazottaik a Nagykunságban szép számban kunok.
- A megyei delegációban a kunok is képviseltetik magukat, s az augusztus 18-ai Magyar Napon be is mutatkoznak. Magyar Lélek címmel a kisújszállási Nagykun Táncegyüttes táncosaival kiegészítve a Jászság Népi Együttes produkciója lesz látható. A műsor testközelbe hozza a tánc, ének, zene bensőséges, érzelmekkel teli létét, szépségeit. A nagykunkapitányok, valamint a karcagi Kováts Mihály Huszár Bandérium huszárai figyelemfelhívó vonulása a Magyar Nap beharangozó eseménye lesz a Szolnoki Légierő Zenekar zenei közreműködésével, akik a Jászkun indulót is előadják - sorolta az elnök, aki a Kunszövetség elnökeként a jövőre rendezendő Kunok Világtalálkozójáról is egyzetet majd a vendéglátókkal.
- Nagy öröm Karcag városa számára, hogy a nagykunoknak is lehetősége van az expón bemutatkozni. Azért is fontos ez, mert még megvannak, élnek a kun-kazah közös gyökereink, az sem véletlen, hogy városunkban található a Kazah Tiszteletbeli Konzulátus, s emellett számos kazah delegációt, művészeti csoportot is fogadtunk már az elmúlt években. A nagyobb rendezvényeinken is itt vannak a kazah nép vezetői, képviselői, s velünk ünnepelnek - sorolta Kovács Szilvia, aki szerint az, hogy az expo látogatóinak a nagykunsági és karcagi hagyományainkat is megmutathatjuk, még közelebb hozza a két népet egymáshoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 12:50, péntek | Helyi

VÁDAT EMELT AZ ÜGYÉSZSÉG

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves szegedi férfivel szemben, aki 2022 novemberében megfojtotta az alvó feleségét.

2024. Április 19. 10:44, péntek | Helyi

A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLT AZ EGYEKI HÁZ

Kigyulladt és teljes terjedelmében kiégett egy hatvan négyzetméter alapterületű melléképület tetőtere Egyeken a Táncsics Mihály utcában.

2024. Április 19. 08:09, péntek | Helyi

Lakatlan ház födémszerkezete izzott Öcsödön

Beizzott egy száz négyzetméteres, lakatlan családi ház födémszerkezete mintegy ötven négyzetméteren csütörtök éjszaka Öcsödön, a Bercsényi Miklós soron.

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.