Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Január 09. 17:43, szerda | Helyi

Karcagi Járási Hivatal tájékoztatása

Karcagi Járási Hivatal tájékoztatása

Az ápolási díj összegének emelkedése...


A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal a szociális ellátásokkal kapcsolatosan az alábbiak szerint tájékoztatja Önöket:

I. Az ápolási díj összegének emelkedése

Az ápolási díj alapösszege 2019. január 01. napjától 32.600.-Ft-ról 37.490.-Ft-ra emelkedik, így az ápolási díj bruttó összegei:
- alapösszeg: 37.490.-Ft
- emelt összegű ápolási díj: 56.400.-Ft
- kiemelt ápolási díj: 67.485.-Ft

Első alkalommal a 2019. január hónapra járó ápolási díjat kell magasabb összegben folyósítani. Az ápolási díj összegének változásáról nem kell határozatot hozni, ha az ápolási díj összege kizárólag a törvényben meghatározott alapösszeg emelkedése miatt változik, és a jogosultat az ápolási díj teljes összegben illeti meg.

II. Gyermekek otthongondozás díja (GYOD)
Tájékoztatom, hogy 2019. január 1. napjától bevezetésre kerül az önmagukat ellátni képtelen gyermeküket ápolók számára biztosítandó „gyermekek otthongondozás díja” (GYOD) nevű ellátás.
A GYOD-ra lesz jogosult az a vér szerinti vagy örökbefogadó szülő, aki
a) súlyos fogyatékosságából eredően önellátásra képtelen vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekéről, vagy
b) tartós betegségéből eredően önellátásra képtelen gyermekéről
gondoskodik.
A jogosultság a gyermek életkorától függetlenül megállapítható, kizárólag a szülő-gyermek viszony releváns.
Az ellátást főszabály szerint csak a vérszerinti, illetve az örökbefogadó szülő veheti igénybe. Egyéb hozzátartozó csak a szülő halála esetén válhat jogosulttá az ellátásra, illetve akkor, ha a szülő egészségi állapotából adódóan nem tudja gyermeke ápolását tovább ellátni, a szülő szülői felügyeleti joga szünetel, vagy bíróság által megszüntetésre kerül.


A GYOD összege 2019-től bruttó 100 000 forint. Ha a szülő több, önellátásra képtelen gyermekről is gondoskodik, részére másfélszeres összegben kell az ellátást folyósítani.
Az ellátást tárgyhónapot követő hó 5. napjáig kell folyósítani, első alkalommal a 2019. január havi ellátást 2019. február 5-ei időponttal.
A GYOD megállapítása iránt 2019. január 1-jét követően lehet új kérelmet benyújtani.


Annak a vér szerinti vagy örökbefogadó szülőnek, akinek 2018. december 31-én végleges döntés alapján a gyermekére tekintettel ápolási díjra való jogosultsága áll fenn, a járási hivatal – legkésőbb 2019. január 15-éig meghozott döntésével – 2019. január 1-jére visszamenőleg hivatalból, a jogosultsági feltételek vizsgálata nélkül megállapítja a GYOD-ra való jogosultságát, és ezzel egyidejűleg rendelkezik az ápolási díjra való jogosultság 2018. december 31-ei időponttal történő megszüntetéséről.

Hodos Julianna
Karcagi Járási Hivatal
hivatalvezető

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.

2024. Április 18. 15:00, csütörtök | Helyi

VISSZATARTOTTA A BETÖRŐT

Az éj leple alatt, egy családi ház ablakán keresztül surrant be egy ingatlanba egy helyi férfi Kunmadarason, abban a reményben, hogy amíg a bent lakók alszanak, addig ő viszi az értékeket.

2024. Április 18. 13:51, csütörtök | Helyi

HOROGRA AKADTAK

Két napon is tiltott módszerrel halászókat fogtak a vízirendészek és hivatásos halőrök Tiszasüly külterületén. A rendőrök összesen hét férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

KÖLTÉSZET NAPJA HAJDÚSZOBOSZLÓN

Sokan hitték azt, hogy vandálok jártak Hajdúszoboszlón, hiszen aki a főtéren végigsétált, mindenfelé összefirkált kirakatokat láthatott.