Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Február 25. 21:52, szombat | Helyi

Karcagi Kolbászízesítő Verseny

Karcagi Kolbászízesítő Verseny

A disznótoros hagyományok ápolása, apáról-fiúra való átadása is a célja a Karcagi Kolbászízesítő Versenynek, melyet szombaton a Városi Sportcsarnokban rendezett meg a Déryné Kulturális Központ.

Megnyitójában Szepesi Tibor polgármester, F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő és Hubai Imre vármegyei elnök is elismeréssel szólt a nevezett csapatokhoz, amiért vállalták, hogy megmutatják a zsűrinek milyen kolbászt tudnak adott idő alatt beízesíteni és betölteni.

A Városi Sportcsarnokban 22 karcagi és környékbeli csapat vállalta a megmérettetést. Amíg a csapatok töltötték a kolbászokat - legtöbben a hagyományos ízesítéssel, de volt, aki gyömbéres, köményes vagy paprikamentes, fehér kolbásszal nevezett.

A színpadon fellépett a Déryné Kulturális Központ Pántlika néptánccsoportja és a tiszafüredi Ifjúsági táncegyüttes, akiket a Pipás zenekar kísért. Őket Karcagi-Nagy Zoltán és Andy műsora követte, ebéd után pedig a 3+2 együttes koncertjére ropták többen is táncot a csarnokban. A kolbászízesítő versenyhez két, már korábban lezsűrizett verseny értékelése is kapcsolódott. A házi kelt tésztás süteményeké. A 34 nevezőből Somogyi Péterné, Disznós Andrásné, Lesják Brigitta és Kovácsné Vadai Viktória Judit vehette át az arany minősítést a Laczik Dénesné vezette zsűritől, s még négy-négy ezüst és bronz díj volt, de a kiíróknak és támogatóknak köszönhetően mindenki kapott ajándékot és oklevelet.

A házi pálinkák versenyét Szilágyi Sándor vezette zsűri is már korábban értékelte. Itt 28 pálinkafőző nevezett több mint nyolcvan pálinkával, köztük több különleges ágyas pálinkával is. Volt, aki hat pálinkát nevezett és abból négy dobogós lett a zsűri értékelése alapján. A szakmai zsűri nem volt könnyű helyzetben, hiszen a legkiválóbb pálinka címért két azonos pontszámú első hely közül újra kóstolással döntötték el, melyik lesz a fődíjas. Aranyat kapott a zsűritől Nagy István, Czombos István, Tóth Gábor, Gyermán Ferenc, Hajdú Szabolcs, Székely László, Kiss Csaba, Nagy Imre és Győri Sándor. Kiemelt aranyat érdemelt a karcagi Nagy Imre pálinkája, a Champion-díjat Nagy István kapta Gyimesfelsőlokról.

Szepesi Tibor polgármester itt jelentette be, hogy május 10-12. között Karcagon rendezi meg a Nemzeti Pálinka Tanács az országos pálinka versenyét hazánk legjobb pálinkafőzői részére. Ehhez kapcsolódóan május 13-án óriási pálinkafesztivál lesz a Nagykunság fővárosában.

A Kiss Norbert vezette kolbász zsűri sem volt könnyű helyzetben, hiszen azonos pontszám miatt ők is két bronzérmet adtak ki: a Karcagi Nagykun Gazdakör és a Kovács Imre és családja csapat kolbásza lett a harmadik, ezüst érmet a Karcagi Birkacsárda Hagyományőrző Egyesület csapata, első díjat a Tűzokádók vehettek át a zsűritől. Különdíjas lett a Rendészet csapat, az Aperitif törzs csapata, a Dániel Family és a Kovács Trió csapat. A támogatóknak köszönhetően minden induló kapott oklevelet és ajándékot.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.

2024. Május 03. 11:30, péntek | Helyi

POZITÍV ÉLETÚTRÓL TARTOTTAK ELŐADÁST

A Szent Pál Marista Általános Iskolában tartott Cigány Témahét zárásaként egy fiatal házaspár tartott előadást arról, hogy a nehéz életkörülmények közül is ki lehet törni.

2024. Május 03. 09:03, péntek | Helyi

JÓVAL HAMARABB ÉRT BE AZ EPER

Előbb vagy utóbb minden tavasszal elérkezik az eperszezon, de az igazi ínyencek számára csak akkor indul, amikor megjelenik a magyar eper a piacokon.