Hírek
2025. Február 25. 07:00, kedd |
Helyi
Forrás: karcag tv
KARCAGI KOLBÁSZÍZESÍTŐ VERSENY

A Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központ szabadterén került megrendezésre az idei Karcagi Kolbászízesítő Verseny.
- Nagyon finom ez a kolbász egyébként. Jól van fűszerezve, jó házi ízesítésű.
Ilyen és ehhez hasonló mondatok feltűnően gyakran hangzottak el a Karcag Kincse Kulturális Központ környékén szombaton. És nem csak a tapasztalt kolbászkóstolók szájából.
- Nagyon jó lett az ízesítése. A széle egy picikét meg van kapatva, de amúgy nagyon jó az íze.
A ma ismert kolbászhoz hasonló füstölt ételt már az ókori görögök is készítettek, majd a rómaiak vették át, illetve formálták a maguk ízlésére a kolbászkészítést. Viszont olyan gasztroversenyt, mint a karcagi kolbászízesítő rendezvény, nem találtak ki hozzá.
KUNNÉ NÁNÁSI MÓNIKA, megbízott igazgató, Déryné Kulturális Központ és Könyvtár:
- Jelen pillanatban a mai napon húsz csapat nevezett, ők próbálják majd összemérni a tudásukat és a legjobb kolbászt elkészíteni a nap folyamán, emellett természetesen kulturális programokkal is készültünk az ide látogató vendégeink számára.
A csapatok a szervezőktől kapták a húst, az összes többiről maguknak kellett gondoskodniuk. A fűszerekről, de a kolbásztöltőről is.
HORVÁTH FERENC, a zsűri elnöke
- A csapatok tényleg szépen felkészültek, megjelentek a régi, autentikus töltők is, meg minden, tehát lehet látni, ez azt gondolom, hogy szépen dolgoznak a csapatok. Ugye megkapták a húst, ugye be kell ízesíteni, be kell tölteni. Van, aki szépen átdarálja még egyszer és azzal még jobb lesz a húsnak az állaga, illetve a fűszer már ekkor keveredik.
A világ szinte minden országának konyháján megtalálható a kolbász Mexikótól Németországon át Olaszországig, Spanyolországig.
FAZEKAS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP:
- A karcagi kolbászkészítés hagyományosan egy közepesen fűszeres, tehát nem is teljesen fűszertelen, mint egyes vidékeken a kolbász az csak sót raknak bele, esetleg borsot, meg nem is olyan paprikás, mint mondjuk Békéscsabán és környékén, Szegeden és környékén, ahogy készítik. Tehát egy ilyen visszafogottabban fűszerezett, nagyon finom, ízletes étel.
A pirospaprika- őrlemény a tizenkilencedik század közepén jelent meg a hazai gasztronómiában és szinte azonnal forradalmi változások okozója lett. Ez viszont azt jelenti, hogy az úgynevezett fehér kolbász receptje a pirospaprika megjelenése előttről származik. De immáron komoly hagyomány ez is, az is.
SZEPESI TIBOR, polgármester:
- Ez a rendezvény, amely azokat a hagyományokat táplálja, amelyet itt a Nagykunságban is jellemzőek. Ugye az a hagyomány, amelyről csak beszélünk, az előbb- utóbb véget ér. Ezért fontos az, hogy ezekről a hagyományokról ne csak beszéljünk, ne csak olvassunk, hanem próbáljuk ki, cselekvően vegyünk részt ezeknek a megvalósításában és hát nyilván ilyen a kolbászkészítés is, hiszen ezek a receptek apáról fiúra, nagyapáról unokára szállnak és egy- egy családra jellemző ízvilágot alkotnak.
A paraszti társadalmakban farsang idején tartották a disznótorokat, márpedig Magyarországon disznótor az egyedi fűszerezésű kolbász nélkül elképzelhetetlen.
F. KOVÁCS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP:
- Itt a Nagykunságban, mint a birkapörkölthöz mindenki ért a kolbászkészítéshez. Mindenkinek saját receptje van és itt az emberek belenőnek ebbe, mert hiszen gyermekkoruktól nem is emlékeznek arra, hogy mikor kezdtek el először kolbászt gyúrni, mikor kezdtek el először disznótorba járni és ez egy jó hagyomány.
Bár igaz, hogy ami évszázadok óta jól működik, azon miért is kellene bármit változtatni? A családi kolbász- recept pedig ilyen. Ugyanakkor mindig voltak és lesznek újítók, akik kitalálnak valami extrát és az vagy elterjed, vagy nem. Ilyen például az aszalt szilvás, csokoládés, vagy a Jászságban nemrégiben kikísérletezett tojásrántottával töltött kolbász.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Június 13. 13:04, péntek | Helyi
Napokon belül itt a tiszavirágzás, ezeken a túrákon bárki a varázslat részese lehet
Nyár elején különleges természeti jelenségnek lehetünk szemtanúi a Tisza mentén: a Tiszavirágzás idején milliónyi kérész jelenik meg a folyó felszínén és kezdi meg látványos, rövid idejű nászát.
2025. Június 13. 06:34, péntek | Helyi
Szijjártó Péter: nagy csata várható az EU-s energiaügyi tanács ülésén, de a kormány nem fog engedni
2025. Június 13. 06:00, péntek | Helyi
ÖSSZEFOGTAK A VÁRMEGYE GAZDÁI
Adomány Parajdért. Több mint hárommillió forintot gyűjtöttek össze a vármegyei gazdák a bajba jutott parajdi sóbánya, illetve az erdélyi árvíz károsultjainak megsegítésére.
2025. Június 13. 06:00, péntek | Helyi
SZAKKÖRI RANDEVÚ
Iskolások, szülők, nagyszülők, rokonok, barátok előtt mutatták be legújabb előadásikat a városunkban működő színjátszókörök.