Városlista
2022. szeptember 25, vasárnap - Eufrozina

Hírek

2012. Augusztus 13. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Káros lehet az agyra a császármetszés?

Káros lehet az agyra a császármetszés?

A császármetszéssel való születés tartós hatással lehet az agyra - mutattak rá a kutatók egereken végzett vizsgálatuk során. Ennek oka pedig az UCP2 jelű fehérjében keresendő, amely a rövid- és hosszú távú memóriáért felelős - számol be a Fox News.

A vizsgálat során megállapították, hogy a hagyományos módon született egereknél az UCP2 jelű fehérje termelődése megfelelő volt, így a rövid- és hosszú távú memória kifejlődése is. Ezzel szemben a császármetszéssel született társaiknál az említett fehérje termelődése jelentősen csökkent.

Azoknál az egereknél, akik nem természetes úton születtek, ezáltal kevesebb idegsejt fejlődött ki az agyukban, és a labirintus-teszteken rosszabb eredményt értek el, mint társaik.

Az eredmények is alátámasztják, hogy mennyire fontosak ezek a fehérjék az agy és a viselkedés kifejlődése szempontjából. Ahhoz azonban még további vizsgálatokra van szükség, hogy a megállapítások emberre is érvényesek legyenek. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az egerek és az ember agyi fejlődése másképpen működhet.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 23. 14:44, péntek | Életmód

Hatvan éve nem ragyogott ilyen fényességgel a Jupiter

A Jupiter Nap körüli keringésének legfényesebb szembenállásába kerül szeptember 26-án. Az óriásbolygó 1963 óta most a legfényesebb, legközelebb tizenkét év múlva lesz hasonló a helyzet.

2022. Szeptember 20. 13:47, kedd | Életmód

Évente 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban

Évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban, csaknem 15 millió tonnával többet, mint amennyit importálnak - írta kedden a Guardian brit napilap.

2022. Szeptember 19. 13:02, hétfő | Életmód

A Kispál és a Borz jövőre a Budapest Parkban lép fel

A Kispál és a Borz a Budapest Parkban tartja egyetlen jövő évi magyarországi koncertjét május 12-én.

2022. Augusztus 31. 13:07, szerda | Életmód

Szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez a Gemenc Zrt.

Elkezdődött a gímszarvasbikák bőgése a gemenci erdőben, a Gemenc Zrt. erdei vasúttal szervez kirándulást a bőgéstől leghangosabb erdőrészekhez - közölte az erdőgazdaság az MTI-vel.