Városlista
2023. szeptember 25, hétfő - Eufrozina

Hírek

2012. Augusztus 13. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Káros lehet az agyra a császármetszés?

Káros lehet az agyra a császármetszés?

A császármetszéssel való születés tartós hatással lehet az agyra - mutattak rá a kutatók egereken végzett vizsgálatuk során. Ennek oka pedig az UCP2 jelű fehérjében keresendő, amely a rövid- és hosszú távú memóriáért felelős - számol be a Fox News.

A vizsgálat során megállapították, hogy a hagyományos módon született egereknél az UCP2 jelű fehérje termelődése megfelelő volt, így a rövid- és hosszú távú memória kifejlődése is. Ezzel szemben a császármetszéssel született társaiknál az említett fehérje termelődése jelentősen csökkent.

Azoknál az egereknél, akik nem természetes úton születtek, ezáltal kevesebb idegsejt fejlődött ki az agyukban, és a labirintus-teszteken rosszabb eredményt értek el, mint társaik.

Az eredmények is alátámasztják, hogy mennyire fontosak ezek a fehérjék az agy és a viselkedés kifejlődése szempontjából. Ahhoz azonban még további vizsgálatokra van szükség, hogy a megállapítások emberre is érvényesek legyenek. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az egerek és az ember agyi fejlődése másképpen működhet.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 23. 08:14, szombat | Életmód

Nyolcezer fát ültetnek el idén ősszel az Országos Településfásítási Programban

Elkezdődött az Országos Településfásítási Program őszi ültetési időszaka, amelynek során az ország 345 településén nyolcezer fát ültetnek el - jelentette be Nagy István agrárminiszter

2023. Szeptember 22. 11:00, péntek | Életmód

Oroszlánkölyköt találtak Szabadka közelében

Néhány hónapos oroszlánkölyköt találtak csütörtökön egy Szabadkához közeli autóúton - közölte a szabadkai Pannon RTV.

2023. Szeptember 21. 13:00, csütörtök | Életmód

Kutyakölyköt mentettek meg a pénzügyőrök

A biztos haláltól mentettek meg munkatársaink egy alig két hónapos kölyökkutyát Hajdú-Bihar Vármegyében. A lakott területtől több kilométerre hagyhatták sorsára egy út menti árokban, mielőtt megtalálták.